Zoek
Sluit dit zoekvak.

Zwem & kind

Zwem & kind

Zwemmen en kinderen. Zwemmen is niet alleen gezond, maar het kan ook nog eens van levensbelang zijn. Om die reden gaat eigenlijk ieder kind in Nederland wel op zwemles.  Maar naast zwemles voor kinderen, is zwem en kind synoniem voor veel meer waterplezier.  Van kinderzwembaden in de tuin tot aan zwemmen op vakantie. Waterpret doet het altijd goed voor kinderen (en daardoor ook voor veel ouders).

Starten met zwemmen van baby tot bejaard.

Babyzwemmen start al vanaf 2 a 3 maanden. Vanaf die leeftijd is je baby niet alleen wat sterker, maar ook wat minder vatbaar voor infecties. Een baby zal het in het water snel koud krijgen, dus is het belangrijk dat het zwemwater net wat warmer is. Je kunt alleen gaan zwemmen met je baby, maar ook speciale babyzwemlessen volgen. Daarin worden baby’s met liedjes en gezelligheid samen spelenderwijs wennen aan water. Het is vooral leuk om samen te werken aan je band en Quality time samen te hebben. Daarna kun je door met peuterzwemmen. Hierbij wordt er gewerkt aan het watervrij maken en als voorbereiding op de zwemlessen. Vaak een half uurtje. Uiteraard kun je ook zelf gaan zwemmen met je peuter. Er zijn diverse hele leuke peuterbaden waar de kinderen veilig zelf kunnen spelen in niet al te diep water. Uiteraard zijn zwembandjes in Nederland overal verplicht voor kinderen die geen zwemdiploma hebben. Na het peuterzwemmen kan er vanaf 4 a 5 jaar gestart worden met zwemlessen. Belangrijk is om naast de zwemlessen wel te blijven oefenen met je kind, zodat ze de vaardigheden kunnen verbeteren, maar vooral ook niet verleren. Juist voor kinderen die al een zwemdiploma hebben is blijven oefenen belangrijk. Voor tieners is er vooral het bekende discozwemmen en de zwemfeestjes. Vaak zijn dit ook de eerste momenten dat kinderen zonder hun ouders echt gaan zwemmen. Voor kinderen en volwassene zijn de zwemmogelijkheden eindeloos. Van recreatief banen zwemmen, open water zwemmen, tot veel andere zwemsporten.Doordat zwemmen niet heel belastend is en je gewichtloosheid ervaart kun je het eigenlijk prima heel je leven volhouden. Je zal de eerste niet zijn die met een rollator bij het zwembad aankomt.

Zwemles kind

Vanaf 4 a 5 jaar zullen de meeste kinderen in Nederland starten met zwemles. In de meeste regio’s in Nederland gaat dat via particuliere zwemlessen, in sommige regio’s is echter nog schoolzwemmen aanwezig. Hierbij organiseert de school de zwemlessen voor de basisschoolleerlingen. In Nederland werkt men met het zwem ABC in België kent men de zogenaamde ‘zwembrevetten’. Naast het zwem ABC kun je daarna nog door voor zwemvaardigheid of je sluit aan bij 1 van de vele zwemsporten. Gemiddeld genomen reken je een jaar voordat een kind zijn of haar A diploma heeft. Er zijn ook zogenaamde ’turbo lessen’ of snelcursussen beschikbaar om versneld het eerste A zwemdiploma te halen. Voor een versnelde cursus is het belangrijk dat het kind goed watervrij is en over voldoende spierkracht beschikt om in een korte tijd het zwemmen te leren. Zwemlessen zijn zowel in groepslessen verkrijgbaar maar ook via privélessen. Gemiddeld genomen duurt een privé zwemles 30 minuten en een groepsles 45min. Prijzen variëren landelijk, vergelijk vooral de lokale zwemscholen met elkaar en kijk waar je kind zich prettig voelt.

Kinder zwembad, zwemplezier thuis

Een kinderzwembad thuis zorgt gegarandeerd voor veel waterplezier in de zomer. Van een klein babyzwembad tot aan grote opzetzwembaden van 5 a 6m lang (er zijn zelfs 25m opzet zwembaden). Maar er zijn niet alleen een legio aan kinderzwembaden op de markt. Er is ook veel andere waterspeelgoed, zoals een zand- en watertafel, sproeiers, glijbanen of bedenk het maar en het is er waarschijnlijk. Juist voor thuis geldt ook de veiligheid van kinderen en water. Dus let er op dat het zwembad past bij de leeftijd van het kind of gebruik ook thuis zwembandjes of een zwemvest.

Zwem & Kind – Zwemmen op vakantie

Zwem en kind is altijd een goede combinatie. Vooral op vakantie is genieten van water voor zowel ouders als kinderen heerlijk. De ouders geeft het vaak net wat meer rust terwijl de kinderen eindeloos plezier hebben in het water. Er zijn vakantiebestemmingen volledig gericht op waterpret, zoals de grote waterparken over de hele wereld tot aan de meer pittoreske plaatjes met een klein meertje of riviertje. Denk wel aan extra bescherming voor de zon in het buitenland. Zoals een speciaal zwem tshirt, waterschoenen en andere UV werende zwemkleding (niet alleen handig voor kinderen, maar ook voor volwassenen).

Zwembenodigdheden voor kinderen

Om te zwemmen heb je eigenlijk niet veel nodig. Water en een zwemuitrusting zoals een badpak, bikini of zwembroek. Daarmee kom je een heel eind. Toch zijn er legio aan zwembenodigdheden op de markt. Startend natuurlijk met de veiligheidsproducten voor zwemmen en kinderen. Maar ook een kinder zwembril tot aan de meer specifieke hulpmiddelen voor zwemsporten zoals wedstrijdzwemmen of zeemeerminzwemmen.

Veilig zwemmen

Veiligheid staat natuurlijk op nummer 1 als het gaat om zwem en kind. Waterplezier is heerlijk, maar niet zonder risico. Veilig zwemmen is voor veel ouders en instantie top prioriteit. En dat is gelukkig ook te zien in de cijfers. In tegenstelling tot wat men denkt verdrinken niet kinderen het meest, maar juist 60 plussers. In 2019 verdronken ‘maar’ 5 kinderen jonger dan 10 jaar. En vier kinderen tussen de 10 en 20 jaar (Bron: CBS). Uiteraard is nog steeds ieder kind er 1 teveel. Daarnaast zijn er nog een groot aantal ‘bijna verdrinkingen’. Deze worden niet bijgehouden, maar zijn zeer traumatisch voor het kind, de ouders en de omgeving. De belangrijkste tip blijft goed opletten. Als je met een groep bent bespreek dan vooraf wie er oplet. Een kind is zo verdronken, vooral op vakantie. Ten tweede oefen regelmatig. Juist ook als je kind al een zwemdiploma heeft. Zwemmen is een vaardigheid en die dien je te blijven trainen. De derde tip, investeer in de juiste veiligheid hulpmiddelen. Zwembandjes helpen om het koppie boven te houden. Een zwemkurk om de middel wordt wel gebruikt tijdens de zwemlessen om de zwembeweging aan te leren, maar zijn niet geschikt voor recreatief zwemmen. Veiligheidsmiddelen hoog op het lijf zorgen voor drijfvermogen om het hoofd boven te houden. Voor baby’s en peuters geldt, gebruik altijd een zwemluier. In een gewone luier zit lucht. Dit zorgt ervoor dat de billen omhoog komen en het hoofdje juist onderwater verdwijnt. Ook zuigt een gewone zwemluier zich helemaal vol waardoor het kindje door het gewicht zinkt. Die zwemluiers zijn er dus niet voor niets.

Meer over zwemmen en kinderen:

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.