Search
Close this search box.

Zwembril kind, wat is een goede zwembril?

Zwembril kind, wat is een goede zwembril?

Ben je op zoek naar een zwembril voor een kind en benieuwd wat de beste opties zijn? Of het nu gaat om een zwembril voor thuis in het kinderzwembad of gaat om een zwembril voor zwemwedstrijden, we zetten de verschillen voor je op een rijtje.

Zwembril voor een kind, is het wel nodig?

Allereerst. Hebben kinderen eigenlijk wel een zwembril nodig? In de praktijk zie je de meeste kinderen rondlopen zonder zwembril. Zeker in recreatiezwembaden of op vakantie is het eerder uitzondering dan regel. Toch is het eigenlijk wel aan te raden en wel om twee redenen:
1. Het vergroot de veiligheid
Met een zwembril zie je nu eenmaal meer dan zonder. Ook voor kinderen geldt dat ze makkelijker hun ogen kunnen openhouden en dus minder snel tegen de muur, obstakels of andere kinderen zullen aanzwemmen.
2. Zwemwater is slecht voor de ogen
De meeste zwembaden zijn nog steeds chloorbaden en iedereen kent wel de rode ogen na het zwemmen. Maar eigenlijk is het water nog wat slechter voor de ogen dan enkel de chloor. Zeker kinderzwembaden zitten vol met ook andere bacteriën van het plassen en andere lichaamsstoffen die vrijkomen in het water. Deze combinatie zorgt voor geïrriteerde ogen. Om die reden is een zwembril dragen een betere keus.

Verschil tussen zwembril en duikbril voor kinderen

In de praktijk worden de termen zwembril en duikbril voor kinderen regelmatig door elkaar gebruikt. Toch zijn er wel degelijk verschillen. Een duikbril is officieel gezien een grote bril waarbij de neus ook bedekt is door de bril. Het is meer een masker, vaak in combinatie met een snorkel. Door het masker is het zicht goed en kan er ook geen water via je neus naar binnen lopen.
Een zwembril daarentegen is stukken compacter. Het ontwerp is strakker en gestroomlijnder. Op deze manier geeft de zwembril minder weerstand in het water. Het geeft iets minder zicht dan een duikbril, maar nog steeds meer dan voldoende om te zwemmen. De neus is altijd vrij bij een zwembril. Heb je toch regelmatig last van water in je neus? Dan kun je nog kiezen voor een neusklem (ook voor kinderen is dit veel gebruikt).

Welke zwembril voor kinderen? 4 aandachtspunten

Als moeder van 3 kinderen weet ik dat een zwembril niet altijd even makkelijk is voor een klein kind. Onze oudste dochter krijgt hem maar moeilijk zelf over haar hoofd en ze ziet eerder minder goed dan beter door het snel beslaan van de zwembril. Daarom 5 aandachtspunten voor het kiezen van een goede kinderzwembril.
1. Comfort
Als het niet lekker zit is een kind er vaak snel klaar mee. Ga dus voor een kinderzwembril die comfortabel zit. Zorg dat je de bandjes kunt aanpassen en dat het niet te strak zit. Vooral met lange haren kan een bril al snel vervelend zijn. Een badmuts kan een oplossing zijn (in het wedstrijdzwemmen heel normaal), maar anders de haren in ieder geval vast waarbij de staart of knot ver onder de bandjes van de bril zit of ver erboven (knot boven op het hoofd). Dat werkt hier het beste.
Vindt je kind het omdoen vooral vervelend? Ga dan voor een zwembril die je achter op het hoofd makkelijk kunt verstellen. Laat het kind eerst de zwembril opzetten en trek daarna voorzichtig de bandjes aan. Vaak wordt bij het type zwembril ook de leeftijd waarvoor deze geschikt is vermeld. Dit in verband met het formaat van het hoofd en de positie van de ogen.
2. Zwemniveau
Zit je kind op wedstrijdzwemmen, synchroonzwemmen of een andere zwemsport dan is een iets betere zwembril aan te raden dan de standaard zwembrillen uit de speelgoedwinkel. Deze brillen zitten beter rondom de ogen, zijn van betere kwaliteit (gaan langer mee) en beslaan ook minder snel.
3. Zwembril op sterkte voor kind
Draagt je kind normaal een bril? Ga dan voor een zwembril op sterkte. Deze bestaan ook voor kinderen. Vooral handig voor kinderen die op zwemles zitten of die een watersport willen gaan beoefenen.
4. Niet beslaan
Tot slot is het niet beslaan van de zwembril belangrijk. Behalve een goede kwaliteit zwembril is het ook een kwestie van onderhoud. Probeer zo min mogelijk aan de binnenkant van de glazen te komen en voorkom beschadigingen aan het glas. Als de bril alsnog continu beslaat controleer dan of de bril wel goed aansluit. Als deze lekt loopt deze en langzaamaan vol met water, maar ontstaat er ook eerder condens.
Past de bril goed, maar beslaat deze toch, dan zijn er nog wat huis-tuin-en-keuken middeltjes om dit op te lossen, zoals in deze blog te lezen is Zwembril; Wat is de beste zwembril?. Er is ook anti-condens spray op de markt waarmee je de zwembril voor het kind kunt beschermen (let wel, goed uitspoelen daarna ook).

Type glazen zwembril kind

Tot slot is er bij de keuze voor een goede kinderzwembril nog het type glazen. Van heldere transparante glazen, tot aan getint of spiegelend. Koop je de zwembril vooral voor buiten zwemmen? Zoals op vakantie of bij een recreatiemeer of buitenzwembad op zonnige dagen? Dan kun je beter gaan voor een UV werende bril.
Is je kind een wedstrijdzwemmer dan is een gespiegelde bril vaak wel fijn.
Voor thuis, of in het binnenzwembad wordt vaak voor een normale transparante bril gegaan.

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *