Zoek
Sluit dit zoekvak.

Getest: Beet-it Bietensap – Ga ik er harder van zwemmen?

Getest: Beet-it Bietensap – Ga ik er harder van zwemmen?

Beet-it Bietensap, de nieuwe trend in sportland. In het boek ‘eet als een atleet’ worden diverse natuurlijke sportprestatie bevorderde voedingsmiddelen / supplementen besproken. Onder andere het effect van cafeïne, gewoon een kopje koffie, maar ook het effect van bietensap. Mits het een hoog gehalte aan nitraat bevat.

Wat ik er graag eerst bij wil zeggen is dat het boek absoluut geen promotie is van bepaalde voedingsmiddelen, merken of producten. Het is objectief geschreven met veel onderbouwing. Het is dus zeker vanuit het boek geen promotiepraatje voor beet-it bietensap.

Aangezien ik geen koffie lust en altijd wel nieuwsgierig ben. Besloot ik bietensap te proberen. Baadt het niet, dan schaadt het niet. Nu is de standaard bietensap die je in de supermarkt kunt kopen niet geschikt. Deze bevat niet voldoende nitraat. Dus kocht ik ‘beet-it’ een klein flesje van maar 70ml dat 400mg nitraat bevat. Ik startte zes dagen vooraf voor een zwemwedstrijd. Je kunt het gewoon kopen via Bol.com.

Wat doet bietensap sport?

Bietensap voor sporters is in de afgelopen jaren populair geworden onder atleten en sporters vanwege de potentiële ergogene (prestatiebevorderende) effecten. De belangrijkste component in bietensap die wordt geassocieerd met deze voordelen is nitraat. Nitraat in bietensap zorgt ervoor dat de productie van de stikstofmonoxide in je lichaam toeneemt. En die stof op zijn beurt zet je lichaam ertoe aan de bloedvaten wijder te maken, waardoor de doorbloeding van zuurstofrijkbloed richting je spieren beter verloopt (bron: eet als een atleet). Het gevolg hiervan is dat je langer en/of meer power kunt leveren.Hier zijn enkele potentiële voordelen van bietensap voor sporters:

  1. Verhoogde bloedstroom: Nitraat wordt in het lichaam omgezet in stikstofmonoxide, een molecuul dat de bloedvaten verwijdt. Dit kan de bloedstroom naar de spieren verbeteren, wat gunstig kan zijn tijdens intensieve lichamelijke inspanning.
  2. Verbeterde zuurstofefficiëntie: Studies hebben aangetoond dat bietensap de zuurstofefficiëntie kan verbeteren, wat betekent dat sporters minder zuurstof nodig hebben tijdens het uitvoeren van bepaalde oefeningen. Dit kan leiden tot een verbeterd uithoudingsvermogen.
  3. Verlengde tijd tot uitputting: Door de verbeterde zuurstofefficiëntie kunnen sporters langer trainen of concurreren voordat ze uitgeput raken.
  4. Verlaagde bloeddruk: Dankzij de vasodilaterende effecten van stikstofmonoxide kan bietensap helpen de bloeddruk te verlagen. Hoewel dit gunstig kan zijn voor de algehele gezondheid, is het vooral van belang voor atleten die deelnemen aan sporten waarbij een optimale cardiovasculaire functie vereist is.
  5. Verbeterd spiercontractie: Er is enig bewijs dat bietensap kan bijdragen aan een efficiëntere spiercontractie, wat gunstig kan zijn voor sporters die explosieve kracht nodig hebben.
  6. Verminderde spierpijn en sneller herstel: Sommige studies suggereren dat bietensap de spierpijn na inspanning kan verminderen en het herstel kan versnellen.

Hoewel veel van deze voordelen veelbelovend zijn, is het belangrijk op te merken dat de effecten van bietensap sport kunnen variëren afhankelijk van de individuele reacties en de dosering van nitraat die wordt geconsumeerd. Niet iedereen zal noodzakelijkerwijs dezelfde mate van voordeel ervaren. Voordat je bietensap of enig ander supplement aan je voedingsroutine toevoegt, is het raadzaam om met een voedingsdeskundige of arts te overleggen.

Hoe smaakt het?

Vol enthousiasme begin ik aan mijn eerste flesje. Maar dat enthousiasme vergaat je snel. Ik vind het absoluut niet lekker. Gelukkig is een flesje maar 70ml dus heb je het snel weg. Voor de smaak hoef je wat mij betreft dus niet te kopen, maar doordat het een kleine hoeveelheid is is het ook weer niet zo erg. Al is smaak natuurlijk persoonlijk. Dus misschien vindt jij het wel lekker.

Bietensap sport – Wat is het effect?

Placebo of niet. Ik voel wel degelijk na het drinken wat. Tintelend gevoel. Dat heb ik overigens alleen op dag 1. De andere zes dagen vind ik het vooral heel erg vies en gooi ik het gelijk achterover. Het laatste flesje drink ik op mijn wedstrijd, twee uur voor de start.
Ik zwem twee persoonlijke records. Maar of het echt aan de beet-it ligt of toch vooral aan de training? We zullen het nooit weten vrees ik.

Meer lezen over sportvoeding, bijvoorbeeld over het populaire HiPRO Danone? Klik dan hier: HiPRO Danone; alles wat je wilt weten

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *