Zoek
Sluit dit zoekvak.

Yoga en zwemmen – bewust in balans

Yoga en zwemmen – bewust in balans

Waarom is yoga een goede aanvulling op zwemmen?

Yoga wordt steeds populairder en overal in Nederland komen er steeds meer yogascholen bij. De bezoekers van yogalessen zijn van alle leeftijden en er zijn zelfs verschillende soorten yoga zodat je precies het soort beweging kan kiezen dat bij je past. Als zwemmer is het ook helemaal geen gek idee om een yogamat aan te schaffen, want yoga is een heel goede aanvulling op zwemmen. Het is gezond om yoga te doen nadat je hebt gesport, omdat je op deze manier je spieren weer kunt ontspannen na een intense inspanning. Je kunt er ook juist voor kiezen om yoga te doen voordat je gaat sporten. Zo warm je al je spieren op en bereid je ze voor op inspanning. Juist voor zwemmers heeft yoga enorme voordelen. Er zijn grofweg drie hoofdredenen waarom yoga juist voor zwemmers een goed idee is.

Mobiliteit en lichaamshouding

Tijdens het zwemmen beweeg je telkens opnieuw op een bepaalde manier. Deze repeterende bewegingen zorgen ervoor dat bepaalde spieren strakker komen te staan en korter worden in lengte. Je gewrichten verliezen zo hun bewegingsbereik. Yoga is hiervoor de oplossing. Met yoga kun je al je spiergroepen direct en indirect gebruiken. Zo krijgen je spieren meer lengte en blijven de gewrichten stabiel. Je lichaamshouding wordt hier gezonder door, waardoor je minder kans krijgt op bijvoorbeeld rugklachten. Daarnaast neemt je mobiliteit toe.

Kracht en uithouding

Veel yogahoudingen zorgen ervoor dat bepaalde spieren hard aan het werk moeten. Doordat je de houdingen vasthoudt ontwikkel je meer kracht in je lichaam. Niet alleen neemt je spierkracht toe, ook werk je middels yoga aan je uithoudingsvermogen. Zo zijn er yogaoefeningen die je minutenlang vast moet houden, waardoor je zowel je mentale als fysieke uithoudingsvermogen traint. Je kunt ervoor kiezen om je te focussen op één deel van het lichaam, of om een globale yogasessie te doen waarbij je het hele lichaam gebruikt.

Lichaamsbewustzijn

In yoga focus je je op alle details en kleine delen van het lichaam die je normaalgesproken snel over het hoofd ziet. Door middel van yoga ontwikkel je zo bewustzijn van subtiele bewegingen van je lichaam. De connectie tussen je hersenen en je spieren wordt sterker, omdat je tijdens yoga constant je lichaam gebruikt en je houding verbetert. Als zwemmer is dit een mooie bijkomstigheid van yoga, ook omdat je beter leert luisteren naar hoe je lichaam aanvoelt.

Wist je dat…

Wist je dat yoga zorgt voor een toename in botdichtheid? Doordat zwaartekracht op je lichaam werkt tijdens de yoga is toename in botdichtheid een effect dat yoga heeft. En dat je yoga ook kunt combineren met suppen en er zelfs ‘sup yoga‘ bestaat.

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *