Search
Close this search box.

Zwem trainingsschema, inspiratie voor zwemtrainingen

Zwem trainingsschema, inspiratie voor zwemtrainingen

Een trainingsschema zwemmen is ideaal als je meer progressie wilt boeken in het zwembad. Als me iets makkelijk leek is het wel zwemmen met een zwemschema. Niet zelf nadenken wat je gaat oefenen, maar gewoon je trainingsschema volgen. Hoe makkelijk!

Voordelen Zwem trainingsschema

De voordelen van het volgen van een trainingsschema zwemmen: 

  • Stap voor stap bouw je op richting je doel
  • Techniek is vast onderdeel van de training
  • Variatie in training, zodat je meer en sneller progressie boekt
  • Stok achter de deur. 

Zonder trainingsschema zie je dat veel zwemmers de standaard valkuilen in stappen. Ze gaan wel trouw naar het zwembad, maar hebben weinig afwisseling in de training. Trekken vooral zoveel mogelijk baantjes zonder techniekoefeningen of zonder specifieke opbouw. Hierdoor stagneer je (sneller) in vooruitgang terwijl er zoveel meer mogelijk is. 

Ervaring Zwem trainingsschema

Per zwemtraining zwem ik zelf met een op maat gemaakt zwemschema. Afhankelijk van mijn gemiddelde tijden en ook op maat in het type zwembad (25m of 50m bad).  Het zwem trainingsschema wordt gemaakt door mijn trainer. Iedere week ontvang ik nieuwe. Alles is opgebouwd in thema’s, zoals verbeteren algehele conditie en techniek onderdelen.

Maar jeetje, wat valt het in het begin tegen. Waarvan ik dacht dat het super makkelijk zou zijn, blijkt het in de praktijk stukken ingewikkelder dan gedacht.

Baantjes tellen zo blijkt, is niet mijn sterkste punt. Tot vier gaat nog wel, maar dan raak ik het regelmatig helemaal kwijt. Vooral het omrekenen in een 25m bad, gaat regelmatig fout.

Zo mocht ik een keer 400m zwemmen in een 25m bad. Na lang rekenen aan de kant van het zwembad kwam ik tot 8 banen (25 x 8 = 200m…. ja ik was echt al een beetje moe). Maar ik wist het toen echt zeker! Acht banen was voldoende voor 400m (ik was echt heel heel erg moe 😉 ).

Vol enthousiasme begon ik aan mijn banen om na acht banen dood moe de kant aan te tikken en direct op mijn horloge te kijken. Gelukkig, dat zit erop! Mijn eerste reflex is, wow dat is een snelle tijd! Om dan te denken, nee dit is echt te snel. Mijn tweede reactie was, zou mijn horloge kapot zijn?

Stel je voor dat het aan mezelf ligt

Om tot slot na lang kijken op mijn papiertje toch te moeten concluderen dat ik het echt zelf was die er naast zat. Ik was pas op de helft… Met frisse tegenzin heb ik de rest van de set nog afgezwommen.

Vanaf dat moment heb ik thuis, in een nog helder moment, met pen alle banen er maar achter gezet. Dat rekenen laten we in het zwembad maar achterwege. 

Los van het tellen is mijn trainer ook niet te beroerd om heel veel termen te gebruiken.
BCB, SSB, SSA, BCA, HS, M.ZOO, M.PL, etc. etc. Een hele studie heb ik er voor nodig gehad om überhaupt te begrijpen wat de bedoeling was. En dan moest ik nog starten met zwemmen.

Maar alles went. En na weken ploeteren met mijn papiertjes, heel wat appjes naar mijn trainer en nieuwsgierige ogen van collega zwemmers, ben ik ondertussen een volleerd ‘schema zwemmer’. En voor het eerst in mijn leven ben ik nog niet geblesseerd geweest en boek ik meer vooruitgang dan ooit. 

Misschien is mijn zwemtrainer zo gek nog niet. 

Ook een trainingsschema?

Wil jij ook een zwem trainingsschema? Allereerst is zwemmen een technische sport. Dus enkel een goede opbouw in conditie of lange afstanden zwemmen gaat je niet per definitie ook veel sneller in het water maken. Lessen en blijven lessen gaat je dan vaak ook meer helpen (zo reclamepraatje voor de zwemtrainers weer gedaan 😉 ). Mijn eigen trainingsschema zwemmen worden op maat gemaakt, maar ik ben me ervan bewust dat dit niet voor iedereen is.

Op deze pagina vindt je onze zwemschema’s. Zodat ook jij op een laagdrempelige manier de meters kunt opbouwen in het zwemmen, zonder gelijk de investering van een zwemvereniging of prive trainer.  

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *