Zoek
Sluit dit zoekvak.

DIY- endless pool

DIY- endless pool

For English version –> Click here 

Voor sommige van ons is er de luxe van een zwembad in de tuin of de beschikbaarheid van een endless pool om thuis te trainen. De meeste mensen zijn echter afhankelijk van het zwembad en/of openwater. Maarrrr, gelukkig is er nog een optie. Tover je huis-tuin-en-keuken zwembad om tot een endless pool ervaring.
Dat wilde ik zelf uiteraard ook eens proberen. En dus zette we ons kinderzwembad op en gingen we aan de slag.

Wat heb je nodig?

 • Opzetzwembad
 • Zwembadpomp om het water schoon te houden
 • Grondzeil / afdekzeil
 • Zwembadverwarming of wetsuit
 • Weerstandselastiek
 • Bevestigingspunt voor weerstandselastiek

Opzetzwembad 
Allereerst natuurlijk een zwembad. Zelf hadden we eerst een Intex 300x200x75. Dit zwembad hebben we een aantal jaar gehad en deed uitstekend zijn dienst als kinderzwembad. Het is wel de minimale afmeting die je nodig hebt. We hadden deze vooral in verband met de leeftijd van de kinderen. Ondertussen zijn ze wat ouder en hebben we een formaat groter (maar vooral dieper), de Intex 450x220x85. Dit zwemt net wat makkelijker.Zwembadpomp
Wil je lang genieten van je kinderzwembad als endless pool dan is een zwembadpomp en onderhoudsmiddelen onmisbaar. Met de chloorlucht lijkt het ook weer net wat echter ;). Je hebt de standaard patroonfilterpomp die bij veel zwembaden standaard worden meegeleverd. Wil je echt professioneel dan is een zandfilterpomp een betere keus. Hierop kunnen ook de betere zwembadverwarmingen worden aangesloten. Je vult deze met filterzand voor een zwembad.

Grondzeil en afdekzeil 
Tot slot is een grondzeil voor het zwembad en afdekzeil aan te raden. Vooral het afdekzeil zorgt ervoor dat de warmte wat beter bewaard blijft. Het grondzeil zorgt ervoor dat je langer van je zwembad kunt genieten. De kans op gaatjes is kleiner als je gebruikt maakt van een grondzeil. Wijzelf hebben Intex rubber puzzelmatten. Makkelijk te bevestigen en net wat comfortabeler voor de bodem (met name voor de kinderen).

Zwembadverwarming of wetsuit?

Afhankelijk van de periode is het water in een opzetzwembad van vergelijkbare temperaturen als het (ondiepe) buiten water. Dat betekent dat het in April ook maar rond de 15 graden is. Om toch te kunnen zwemmen zijn er eigenlijk twee opties. Of je gaat voor zwembadverwarming, of een wetsuit.

Zwembadverwarming
Een goede zwembadverwarming die ook kan compenseren voor de koude nachttemperaturen loopt al snel in de papieren. De goede verwarmingen kunnen enkel aangesloten worden op een zandfilterpomp en niet op de standaard patroonfilterpompen. Dat betekent dat je eerst een zandfilterpomp dient aan te schaffen en dan de zwembadverwarming. Voor ons Intex zwembad kwam dit neer op kosten tussen de 400 en 600 euro voor een goede zwembadverwarming. We hebben het jaren niet gedaan, ondertussen is er toch een warmtepomp ;). Daarmee haal je net de ergste kou eruit. Vooral voor de kinderen wel zo prettig. Ons zwembad staat dan ook al vanaf mei ieder jaar op.

Er zijn goedkopere alternatieve op de markt, zoals een solarbol of solarmat. Deze kunnen met goede zon zo’n 2 tot 4 graden extra verwarmen. Het vervelende is dat je het in het voorseizoen in de nacht gelijk weer kwijt bent. Ook het aantal zonuren is in het voor- en naseizoen eigenlijk nog onvoldoende om goed te kunnen verwarmen met Solar producten.

Alternatief – zwemmen met wetsuit 
Het alternatief is om ook in het opzetzwembad te zwemmen met een wetsuit en de tijd dat je zwemt langzaam op te bouwen.
Zelf zwem ik met een wetsuit van Arena. Een review over dat pak vind je hier: Review: Arena wetsuit

Weerstandselastiek

Om uiteindelijk echt te kunnen zwemmen in een klein zwembad heb je een weerstandselastiek nodig. De weerstand zorgt ervoor dat je op de plek kunt blijven zwemmen. Voor de weerstandselastieken zijn twee versies op de markt. De eerste variant maak je met een riem vast aan je middel en de tweede variant werkt met banden aan de enkels. Zelf heb ik met beide varianten gezwommen. De belangrijkste verschillen:
Variant 1: Om je middel
De eerste variant gaat een riem om je middel. Een voordeel is dat je core wordt ondersteund door het elastiek. Decathlon verkoopt onder andere een zwemelastiek voor om je middel. Een elastiek om je middel kan als nadeel hebben dat je het elastiek met je beenslag raakt. Een ander nadeel kan zijn dat je core teveel wordt opgetild door het elastiek. Dit is mede afhankelijk van hoe je het vastknoopt, bij voorkeur niet te hoog. Hoe hoger het elastiek wordt bevestigd aan de muur of een paal hoe meer het je optilt.
Variant 2: Om je enkels 
De variant om je enkels zijn twee losse banden die je om iedere enkel vastmaakt met klittenband. Je kunt dan alsnog gewoon gaan staan in het zwembad. Het voordeel van elastieken om je enkel is dat je core niet ondersteund wordt. Je gehele ligging is dus afhankelijk van je eigen zwemkwaliteiten. Wel is het belangrijk dat je het elastiek op 1 punt vastknoopt in het midden zodat het niet je benen uit elkaar haalt.
Bevestigingspunt elastiek 
Wij zelf hebben een paaltje in de grond geslagen en hierop een haakje gemaakt. Het elastiek bevestigen we zo eenvoudig op de juiste maat aan het haakje. Je kunt het elastiek eventueel ook vastmaken aan de behuizing van het zwembad.

Hoe zwemt het nu echt? Ervaringen

En dan. Hoe zwemt het nou eigenlijk echt? Ik was zelf wat terughoudend. Hoe leuk kan het zijn? En kan ik wel echt zwemmen of is het toch vooral ploeteren?
Eerlijk is eerlijk het gaat stukken beter dan gedacht. Een frontale snorkel is wel aan te raden. Door de bewegingen van het water in zo’n klein zwembad krijg je al snel flinke golven. Ook goed om te oefenen als openwater zwemmer, maar voor comfort zwemt het net wat lekkerder met een snorkel.
Onderwater shotBenen gebruiken kunnen wij in ons zwembadje niet, het genereert teveel spetters waardoor we en te vaak de ramen moeten zemen 😉 en we teveel water verliezen. We hebben er daarom voor gekozen om onze benen zo min mogelijk te gebruiken. Door mijn wetsuit vol met carbon blijven mijn benen hoe dan ook mooi hoog in het water. Hierdoor heb ik geen pull buoy nodig en kan ik mooi op mijn armen blijven zwemmen en mijn benen stil houden. Mijn man gebruikt wel een pull buoy.

75cm is echt de minimale diepte die je nodig hebt. Zowel mijn man als ik kunnen net zwemmen zonder de bodem te raken. Raak je de bodem wel, dan moet je elleboog dus hoger. Dat is dan wel weer goed voor je bewustzijn van je techniek

Verder is het wel een beetje saai en eentonig. Er is niets te zien, de bodem is dichtbij en je kunt ook niet echt van tempo veranderen. Toch is het een goed alternatief om in een periode zonder zwembad of openwater wat te trainen.Of als de kinderen op bed liggen.

Oh en je Garmin? Die hoef je niet op zwemmen te zetten, die meet helemaal niets. Ik gebruik zelf het ‘cardio’ profiel om toch de sportactiviteit te meten.

Heb jij ook van je opzetzwembad een DIY endless pool gemaakt, deel dan vooral ook je ervaringen.

Meer van mijn DIY avonturen lezen? In de winter maakte ik ook eens zelf een schaatsbaan: Zelf ijsbaan maken Tips & Tricks

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.

9 reacties

  1. Hi Nathalie, niet echt in alle eerlijkheid. Sowieso is het bad maar 2 meter breed (bij ons), dus dat geeft niet lekker de ruimte voor een wijde overhaal. En het gaat echt flink golven / klotsen in een klein zwembadje. Misschien dat het beter gaat als je zwembad wat groter is, maar in ons formaat badje gaat het eigenlijk niet echt lekker. Schoolslag en rug gaat iets beter.

 1. Dank voor je relaas hierover. Binnenkort een minizwembad tot mijn beschikking en benieuwd naar de mogelijkheden. Ga het proberen!!

 2. Dank voor je relaas hierover. Binnenkort een minizwembad tot mijn beschikking en benieuwd naar de mogelijkheden. Ga het proberen!!

 3. Ik ben 1.85 m en heb een zwembad van 4,5 m. Als ik een zwemelastiek wil kopen voor om mijn middel, welke lengte moet ik dan hebben? 2, 3 of 4 meter?
  Alvast bedankt voor het antwoord.
  Vriendelijke groet,
  Sam

  1. Hi Sam,
   Dat is lastig zo te zeggen, het is afhankelijk hoe ver je bevestigingspunt van het zwembad af zit. Bij ons staat het paaltje bijna recht achter het zwembad. Je hebt echt maar een heel kort stukje nodig (ons zwembad is maar 3m lang), wij hebben aan nog geen 1 meter zelfs voldoende. Maar als je twijfelt kun je altijd wat langer nemen en een knoop erin doen. Dat hebben wij ook. Het elastiek zelf is langer, maar we hebben het op maat gemaakt voor onze afmeting door middel van een knoop. Mijn man heeft een andere afstelling als ik. Gaat prima.
   Succes!

 4. Hey, Ik heb net een elastiek kunnen testen. werkte verbazend goed.
  Nu vroeg ik me af of u ervaring heeft met het gebruik van een Polar horloge tijdens het zwemmen met een elastiek.
  Mijn VantageM lijkt hier niets te registreren.
  Heeft u een idee hoe ik hier iets van kan recorden/vergelijken?
  groetjes Tom

  1. Hi Tom,
   Klopt inderdaad. Geen enkel zwemhorloge kan op dit moment goed omgaan met een ‘endless pool’. Open water stand heeft GPS nodig en anders vraagt hij de meters op (25m of 50m). Dus het enige wat je kunt doen is gewoon tijd registreren. Als je weet wat ongeveer je gemiddelde zwemtijd is, heb je daarmee toch een indicatie van de afstand. Maar het blijft een beetje schatten.
   Groet, Melissa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *