Zoek
Sluit dit zoekvak.

Voordelen vlinderslag

Voordelen vlinderslag

34 was ik, toen ik dacht nu ken ik die borstcrawl wel. Tijd voor de vlinderslag! De vlinderslag is toch een beetje de zwemslag voor de ‘echte zwemmers’ (naar mijn bescheiden mening). Niet iedereen beheerst hem en ook onder de jeugdzwemmers zijn de meningen over de vlinderslag verdeeld. Meestal niet over de slag zelf, maar vooral de zwaarte van de slag. Hij is namelijk zwaar. Heel zwaar ;). Met een baantje vlinderslag gaat je hartslag gelijk goed omhoog zullen we maar zeggen. Hoe slechter je erin bent, hoe hoger je hartslag en hoe zwaarder het wordt. Want ook hier geldt, hoe beter je techniek, hoe makkelijker het wordt.
Toch sta ik vrij alleen in mijn enthousiasme om de vlinderslag als volwassene nog op te pakken. Maar het is echt superleuk en nu met deze blog ga ik je proberen te overtuigen waarom de voordelen vlinderslag opwegen tegen de nadelen. En het ook voor jou leuk is (Ja, zelfs als je triatleet bent).

Voordelen vlinderslag:

Voordelen vlinderslag zijn er genoeg. We noemen hieronder de drie belangrijkste:

1. De afwisseling voor je spieren

Misschien ben je triatleet, openwater zwemmen of zwem je gewoon fanatiek banen. Het maakt eigenlijk niet uit, maar afwisseling van slagen is sowieso goed voor je. Zwem niet enkel borstcrawl, maar varieer het zeker eens met rugslag en/of schoolslag en dus vlinderslag, als je durft ;).  Je wordt er sterker van, je spieren worden minder eenzijdig belast en iedere slag brengt weer iets anders.
Het is zo dat de borstcrawl de meest efficiënte slag is. Ook de snelste. Maar voor cardio training kan vlinderslag een mooie aanvulling zijn.  Niet alleen voor cardio overigens, voor je core is vlinderslag ook heel goed en vooral voor de kracht vanuit je schouders. Allemaal aspecten die in het zwemmen en triatlon van belang zijn.

2. Je borstcrawl wordt beter

Heb je lang moeite gehad met de borstcrawl? Nou als je de vlinderslag eenmaal kunt wordt de borstcrawl van ander niveau. De kracht en spieren die je nodig hebt met vlinderslag gaat je goed helpen bij de borstcrawl.
Vooral de catch en doorhaal kracht die nodig is bij vlinderslag (twee armen tegelijk insteken, catch en doorhalen) gaat je helpen bij de borstcrawl. En die is juist ook bij triatlon zo belangrijk. Op langere afstand goed te blijven zwemmen kan een uitdaging zijn en hoe beter deze spieren getraind zijn, hoe makkelijker het wordt.
Maar niet alleen in het zwemmen word je er sterker van. Ook in bijvoorbeeld het hardlopen merk ik dat ik enorme progressie heb gemaakt sinds ik vlinderslag beheers.

3. Zelfvertrouwen

Als je de vlinderslag kunt, kun je praktisch alles in het zwemmen. De zwaarste zwemslag is super goed voor je zelfvertrouwen. Wie kijkt er nu niet stiekem naar de vlinderslag zwemmers? Het is een slag die (mits je de techniek beheerst) echt zo lekker is om te doen. Niet alleen de slag zelf, maar ook de onderwaterfase (vlinderslag benen) en de afzet na het keerpunt helpen allemaal mee om een betere zwemmer te worden. Dat geeft weer zelfvertrouwen in de discipline die veel triatleten als het lastigste beschouwen.
Ja, je wordt er goed moe van, maar vinden we dat als sporters soms niet juist zo lekker? Ze zeggen niet voor niets onder de zwemmers dat vlinderslag karakter bouwt.

Waarom je het niet moet doen

Vlinderslag is (net als borstcrawl) ook een zeer technische slag. Alles draait om ritme en timing. Het leren van de vlinderslag kost tijd. En veel triatleten of fanatieke zwemmers hebben (of gunnen) zichzelf deze tijd niet. Het rendement wordt dan uiteraard minder.
Blessures liggen dan op de loer, vooral schouder en onderrug. Maar als jezelf wel de tijd gunt, zal je zien dat vlinderslag echt een leuke toevoeging is die je op kracht veel rendement gaat geven.

Wil je ook vlinderslag leren?

De meeste zwemtrainers vinden het superleuk om vlinderslag te leren. De vraag komt minder vaak voor, dus des te meer enthousiasme.
Je zult er dus iets actiever naar moeten zoeken of rondvragen. Of wordt lid van een zwemvereniging, daar kunnen ze het je ook leren.

Ps. Als je het een keer gaat proberen, zorg dan wel voor voldoende ruimte. Doordat je armen wijdt over het water gaan heb je wel wat ruimte nodig. Ik weet uit ervaring dat een klap wel aankomt 😉

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *