Zoek
Sluit dit zoekvak.

Zwemspirit hoog houden – boeken en podcasts over zwemmen

Zwemspirit hoog houden – boeken en podcasts over zwemmen

Sinds half december zijn ondertussen de zwembaden in Nederland volledig dicht. Sommige van ons zwemmen nog in openwater, of in een nog geopend buitenbad. Maar de meeste van ons zijn als een vis op het droge.

Er zijn natuurlijk veel alternatieven, hardlopen, fietsen of een mooie tijd voor het opbouwen /onderhouden van krachttraining. Maar ja, het is allemaal niet zwemmen. Dus bij deze een lijstje met inspiratie om toch een beetje de zwemspirit hoog te houden.

Boek over zwemmen lezen

Als we niet kunnen zwemmen, is boeken lezen (of podcasts luisteren) over zwemmen misschien wel een goed alternatief.

Mijn favorieten:

1 – Zwem

Geschreven door Suzanne Brummel. Een boek vol met zwemtips, van basis tot gevorderde. En heel leuk ook haar eigen persoonlijke verhaal. Als je het boek hebt gelezen start je weer vol energie met zwemmen zodra de zwembaden open gaan. Verkrijgbaar bij Bol.com

2- Bruut

Van Sharon van Rouwendaal. Haar waanzinnige verhaal hoe ze jarenlang trainde bij 1 van de beroemdste (of beruchtste) zwemcoaches. Haar trainingen waren bikkelhard en haar boek is dan ook enorm leuk om te lezen. Ook verkrijgbaar bij Bol.com. Plus schreef ik ook een blog met een review over dit (ik verklap het alvast) leuke boek. Je leest de review hier Boek recensie: Bruut – Sharon van Rouwendaal

3 – Buitenzwemmen, een frisse duik in natuurwater

Op dit moment is mijn blog ‘openwater zwemmen in koud water‘ het meest gelezen blog. Ofwel openwater zwemmen in de winter is populair en veel mensen twijfelen om hiermee te starten. Susan Houbraken neemt je in het boek ‘Buitenzwemmen, een frisse duik in natuurwater’ mee in de wereld van buitenzwemmen. En dan met name in koud water / ijszwemmen. Leer hoe jij ook een heel jaar lang buiten kan zwemmen. Zonder prestatie, plezier, ontspanning en welzijn voorop. Boek verkrijgbaar ook bij Bol.com

4 – Beter

Beter is het boek van Maarten van der Weijden. In Beter vertelt hij het verhaal van zijn ziekte en genezing. Hij schetst de moeilijke relatie met zijn vader en zijn streven om door een uitgekiende tactiek de beste zwemmer ter wereld te worden. Prachtig beschrijft Van der Weijden hoe de eerste meters die hij zwom na zijn genezing uiteindelijk leidden tot een gouden olympische medaille. Beter is een indringend en ontroerend boek over toeval, pech en geluk.


Podcasts over zwemmen, 3 tips

Een podcast is een leuke afwisseling en ideaal voor in de auto, tijdens een rondje wandelen of tijdens een saaie fietstraining op de tacx. Alle drie de podcasts zijn te luisteren via Spotify.

1 – NOS Olympische podcast – Femke Heemskerk

In 1 uur wordt je meegenomen hoe Femke het afgelopen corona jaar en het uitstellen van de olympische spelen heeft ervaren. De liefde voor zwemmen spat er vanaf en ik vond het dan ook heerlijk om in de auto te luisteren.

2- Effortless Swimming Podcast

Wil je technisch meer leren over zwemmen, dan kan ik de podcasts van ‘The Effortless Swimming podcast’ aanraden. Wel in het engels. Maar deze gaat vooral over het verbeteren van techniek en hoe je je kunt ontwikkelen als zwemmer. Ook heel veel podcasts specifiek gericht voor triatleten en (openwater) zwemmen.

3 – Inside with Brett Hawke

Ook in het Engels, maar in deze podcasts neemt Brett je mee in gesprek met vele topzwemmers. Hoe ze trainen, naar wedstrijden toeleven en veel meer. Aflevering 127 is met Ranomi Kromowidjojo. Hierin vertelt Ranomi heel leuk over dit jaar, de weg naar de Olympische Spelen, maar ook hoe een sprinter traint. En vooral hoe ze omgaan met techniek trainingen, video analyses en de invloed van krachttraining.

Opening van buitenbaden

Tot slot openen er naast het ‘De Mirandabad’ in Amsterdam ook steeds meer andere buitenbaden in Nederland. Wellicht heb jij geluk en zit er 1 bij jou in de buurt. Ik wacht nog op een Brabants zwembad dat opent ;). Mocht jij ook nog geen mogelijkheid hebben, of gewoon wilt wachten tot de zwembaden weer open gaan.
Hang in there!
(en heb je nog leuke tips om dit lijstje aan te vullen, laat het me dan vooral weten, dan breid ik het verder uit).

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *