Zoek
Sluit dit zoekvak.

Crawl zwemmen – waar training volgen in Belgie

Crawl zwemmen – waar training volgen in Belgie

Crawl zwemmen, ook wel freestyle of borstcrawl genoemd, is de populairste zwemstijl die bekend staat om zijn efficiëntie en snelheid. De zwemslag die steeds meer wint aan populariteit. Zeker nu triathlon zo in opkomst is. Of je nu een beginnende zwemmer bent die de basis van crawl wil leren of een ervaren zwemmer die zijn techniek wil verbeteren, trainingen volgen is altijd een goed idee. In Nederland is dat vrij eenvoudig te organiseren naar alle zwemverenigingen zijn er diverse landelijke partijen die borstcrawlcursussen aanbieden.

Lees hierover meer: Borstcrawlcursus: Mijnzwemcoach (KNZB) vs Zwemanalyse

In België ligt dit iets anders. Er zijn (zover ik weet) geen landelijke partijen die op grote schaal cursussen aanbieden. Het is wat meer gefragmenteerd bij verschillende aanbieders en vooral nog bij de zwemclubs. Hieronder een overzicht waar je crawl zwemmen / crawl trainingen kunt volgen in Belgie.

Crawl zwemmen bij zwemscholen en zwemclubs

Veel zwemscholen en zwemclubs in België bieden specifieke trainingen voor crawl zwemmen voor volwassen. Dit wordt de zogenoemde ‘masters’ genoemd. Dat is zowel in Nederland als Belgie hetzelfde. De masters geeft niets aan over het niveau, maar vooral over de leeftijd ;). Alle volwassenen vallen onder de masters. Vele zwemclubs worden in Belgie goed bezocht en er worden vaak trainingen aangeboden voor masters. Zowel voor triatleten als voor volwassenen die ook nog eens een zwemwedstrijd willen meepakken. Deze faciliteiten hebben gekwalificeerde zweminstructeurs die je kunnen begeleiden bij het verbeteren van je techniek en het opbouwen van uithoudingsvermogen. Informeer vooral eens bij lokale zwemscholen en clubs naar de beschikbare cursussen en groepstrainingen. Weet je de club niet te vinden? Vraag het dan eens na bij het zwembad zelf, die kunnen je wel vertellen welke zwemclub actief is in hun zwembad.

Privézweminstructeurs

Voor diegenen die een meer persoonlijke benadering verkiezen, kan het inhuren van een privézweminstructeur een uitstekende optie zijn. Privélessen stellen je in staat om specifiek te werken aan de aspecten van crawl zwemmen die je wilt verbeteren. Er zitten wel twee uitdagingen hieraan. Het vinden is niet altijd even makkelijk. Vele zweminstructeurs hebben de online zichtbaarheid nog niet helemaal gevonden ;).  En dan heb je nog de uitdaging van badwater. Tijdens regulier banenzwemmen is het vaak niet toegestaan om les te krijgen vanaf de kant. Dat betekent dat de instructeur dan mee dient te zwemmen en je gewoon dient te houden aan alle regels van banen zwemmen en socialiteit naar elkaar. Of je dient een baan te huren, wat de kosten weer flink hoger maakt.

Cursus, Swimday en Clinics

Ook in Belgie zie je steeds meer cursussen in crawl lessen opkomen. Een bekende in de omgeving Brugge / West Vlaanderen is SwimCare (zowel actief in zwemclubs, triatlonclubs / zwemscholen, maar ook privelessen en groepslessen). Hier kun je op verschillende momenten in de week aansluiten voor het volgen van crawl lessen. Van basis tot gevorderd. Ieder niveau is welkom. Daarnaast worden ook open water trainingen aangeboden (ideaal, aangezien je in Belgie niet zomaar in open water mag zwemmen zonder dat er een redder is), videoanalyses en zelfs droogtrainingen. Ze organiseren jaarlijks ook een Swimday, een dag vol informatieve clinics om beter crawl te leren zwemmen.

swimcare-logo

Crawl zwemmen met online zwemlessen

In de moderne tijd zijn online bronnen een waardevolle aanvulling op traditionele zwemtraining geworden. Verschillende platforms bieden online zwemlessen en video-tutorials, waaronder specifieke instructies voor crawl zwemmen. Dit kan een handige optie zijn voor diegenen die flexibiliteit in hun trainingsschema’s nodig hebben. Let wel, online zwemlessen is vooral geschikt voor zwemmers die al een goede basis techniek hebben. Ben je echt nog startend, dan is trainingen met instructeur altijd de aanbeveling. Zwemmen is een technische sport die je lastig jezelf kunt aanleren.

Hoe dan ook! Just keep swimming 😀

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *