Zoek
Sluit dit zoekvak.

Zwemsnorkel – Ongestoord zwemmen

Zwemsnorkel – Ongestoord zwemmen

Mijn favoriete hulpmiddel binnen het zwemmen is absoluut de zwemsnorkel (ook wel een frontale snorkel genoemd). Als je net start met serieus zwemmen denk je wellicht huh een snorkel? Is dat niet voor op vakantie? Vissen kijken? Lekker relaxt een beetje dobberen met je hoofd onderwater, een grote zwembril en de snorkel?
Maar niets is minder waar de zwemsnorkel is een ideaal hulpmiddel als je beter op je techniek wilt focussen binnen het zwemmen.

Wat is een zwemsnorkel?

Een zwemsnorkel is eigenlijk gewoon een normale snorkel. Met als enig verschil dat de buis van de snorkel aan de voorzijde zit, vandaar ook de naam frontale snorkel. De vakantiesnorkels hebben juist vaak de buis aan de zijkant. Maar dat is met borstcrawl zwemmen niet zo handig. Voor je het weet tik je continu de snorkel van je hoofd af. Om dit te voorkomen is de zwemsnorkel bedacht. De buis zit dus voor je neus en loopt zo recht omhoog. Zo kun je hem tijdens je slag niet raken en kun je wel prettig ademhalen. Ook is het beter voor je hydrodynamica, maar ach dat is voor de meeste slechts een detail.

Waarom een frontale snorkel gebruiken?

Zwemsnorkel - frontale snorkel
Foto credits: 11afotografie (all rights reserved)

De frontale snorkel is ontworpen om je niet druk te maken om je ademhaling tijdens het zwemmen. Veel borstcrawl zwemmers maken zich vaak druk om hun ademhaling (ik ook) en als je in zuurstofnood komt dan is je eerste reflex toch ademhalen in plaats van netjes op je techniek blijven letten.
Met het gebruik van de snorkel kun je zorgeloos ademhalen, waardoor je de tijd hebt om je volledig op je techniek te focussen.
Vooral voor beginners is ademen 1 van de lastigste onderdelen van de borstcrawl. Met de snorkel kun je eerst andere aspecten goed onder de knie krijgen en stap voor stap de ademhaling erbij pakken.

En dat is eigenlijk het grootste voordeel. Zowel voor beginners als voor gevorderden. Met de zwemsnorkel kun je op techniek blijven focussen en makkelijker lange afstanden afleggen. Hierdoor kan het conditie opbouwen ook wat harder gaan.

Met het gebruik van de zwemsnorkel wordt je slag ook niet onderbroken. Ongeacht of je nu aan beide kanten ademhaalt of slechts aan 1 kant, met het ademhalen wordt je slag toch altijd wat onderbroken. Voor veel zwemmers is de slag waarin ze ademhalen ook van mindere kwaliteit. Met de snorkel heb je daar geen last van en kun je op je techniek blijven letten.

Waar op letten bij de aanschaf van een snorkel

Wil je ook een snorkel aanschaffen om meer te focussen op je techniek en minder bezig te zijn met je ademhaling. Waar moet je dan zoal opletten bij de aanschaf?

  • Allereerst dat het echt een frontale snorkel is. Dus dat de buis aan de zijkant is. Zeker bij online winkelen kan dit nog weleens fout gaan.
  • Ten tweede dat de snorkel de juiste maat heeft. Er zijn ook frontale snorkels in kindermaat. Hiervan is de buis wat korter en de diameter wat kleiner.

Verder zijn er nog verschillende type op de markt waarvan de buis een andere stroomlijning boven water heeft. Dit is een beetje ervaren wat je zelf prettig vindt. Om te starten voldoen de meeste basis frontale snorkels prima.

Ook zijn er snorkels op de markt waarbij je met een opzetstukje de luchttoevoer kunt regelen. Afhankelijk van het opzetstuk krijg je meer of minder lucht. Dit draagt bij aan het vergroten van de longinhoud. De frontale snorkel van Arena (snorkel PRO) wordt geleverd met twee opzetstukjes waarmee je de luchttoevoer kunt beperken.

Arena frontale snorkel pro
Waterloosventiel – wel of niet nodig? 

En hoe zit het nou eigenlijk met de onderkant van de snorkel? Sommige snorkels lopen na het mondstuk nog een klein stukje door naar onder. Hier zit dan nog een klein pijpje en een soort ventiel. Dit noemen ze het ‘waterloosventiel’. Het zorgt ervoor dat als er water in de snorkel komt en je ademt een paar keer flink uit het water niet alleen via de bovenzijde wordt geloosd, maar ook via de onderzijde. Is het noodzakelijk? Nee eigenlijk niet. Met een keer goed uit ademen loos je eventueel binnengekomen water ook prima via de bovenzijde. Het maakt dus eigenlijk niet uit of een trainingssnorkel wel of niet dit waterloosventiel heeft.

Help, ik wen er maar niet aan

Een veel gehoorde opmerking rondom de snorkel is dat zwemmers er maar niet aan kunnen wennen. Het water loopt hun neus in, ze worden onrustig en het zwemmen gaat juist lastiger dan makkelijker. De vraag is natuurlijk of dat heel erg is. Een snorkel is een hulpmiddel, als het voor jou niet werkt is het geen verplichting. Toch kan het voor benensets of bepaalde techniekoefeningen (zoals wrikken) wel echt handig zijn. Bouw het zwemmen met de snorkel dan rustig baantje voor baantje op. Onthoud dat je enkel inademt door je mond (uitademen zoals je wilt). Het is even wennen, maar met rustig blijven en even gecontroleerd ademen gaat het zeker lukken.

Een neusklem kan ook handig zijn om ervoor te zorgen dat je echt enkel inademt (en uitademt) door je mond, maar het is niet noodzakelijk. Dat is maar net wat je zelf prettig vind.

Voor- en nadelen van de zwemsnorkel op een rij:

Voordelen:

  • Zorgeloos lange afstanden zwemmen zonder in ademnood te komen.
  • Ondersteunt bij conditieopbouw
  • Meer gelegenheid om op andere techniekelementen te focussen.
  • Helpt bij trainen en vergroten van longinhoud.

Nadelen

  • Het is verslavend.
  • Zoals met ieder hulpmiddel. Beschouw het als een hulpmiddel. Gebruik het met mate en train ook voldoende zonder.

Conclusie

Eigenlijk kan ik maar 1 nadeel benoemen en dat is je moet er ook weer ‘vanaf’. Het blijft een hulpmiddel. En als je teveel met een frontale snorkel zwemt kan het lastiger zijn om lekker te zwemmen zonder de snorkel. Een beetje verslavend is het namelijk wel.
Dus zoals met alles, geldt het ook met de zwemsnorkel.
Gebruik het met mate ;).
——-
Je koopt een zwemsnorkel overigens gewoon bij decatlon, zij verkopen zowel de basis als de Arena pro (met de opzetstukjes):

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *