Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat hebben zwemmers aan supplementen?

Wat hebben zwemmers aan supplementen?

In het zwemmen is het alom bekend dat er op jonge leeftijd al snel veel trainingsarbeid wordt verricht. De training start vaak vroeg in de ochtend, nog voor school of werk. Goede voeding is daarbij belangrijk. Een licht ontbijt voor de training en nog een tweede ontbijt als herstel en voor de rest van de ochtend voor werk of school is eerder de norm dan uitzondering.

Los van goede gezonde voeding kunnen zwemmers zeker ook baat hebben bij supplementen. Uiteraard afhankelijk van hun persoonlijke doelen en individuele behoeftes. Denk dan de ondersteuning ter verbetering van herstel of juist voor de opbouw van spiermassa. Goede voeding en training versterken elkaar nu eenmaal.

Supplementen voor zwemmers

Onderstaand een lijst met voorbeelden van supplementen die kunnen bijdragen voor zwemmers:

  1. Magnesium: Magnesium ondersteunt het behoud van gezonde botten, de werking van spieren en de energieproductie in je lichaam. Magnesiumcitraat is daarnaast makkelijk op te nemen in het lichaam.
  2. Eiwitpoeder: Zwemmen vereist een hoge mate van spierkracht en -uithoudingsvermogen, wat betekent dat eiwitten belangrijk zijn voor de reparatie en groei van spieren. Eiwitpoeders kunnen een handige manier zijn om voldoende eiwitten binnen te krijgen voor herstel en spieropbouw.
  3. Creatine: Creatine is een populair supplement onder atleten omdat het de spierkracht en -uithoudingsvermogen kan verhogen, waardoor het nuttig kan zijn voor zwemmers die hun prestaties willen verbeteren.
  4. Vitamines en mineralen: Zwemmers die veel trainen en een zwaar trainingsprogramma volgen, hebben mogelijk extra voedingsstoffen nodig om aan hun behoeften te voldoen. Het nemen van een multivitamine of individuele vitamines en mineralen zoals ijzer, calcium en magnesium kan helpen om tekorten te voorkomen en het lichaam te ondersteunen tijdens de training.
  5. Cafeïne: Cafeïne kan het energieniveau en de alertheid verhogen, wat nuttig kan zijn voor zwemmers die vermoeidheid willen bestrijden en betere prestaties willen leveren.
  6. Omega-3 vetzuren: Omega-3 vetzuren hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen helpen bij het verminderen van spierpijn en -stijfheid. Dit kan nuttig zijn voor zwemmers die herstellen van zware trainingen en zich voorbereiden op wedstrijden.

Green juice

Als je veel reist voor werk of studie en geen toegang hebt tot verse groenten en fruit, kan een green juice mix behulpzaam zijn. Dit is een groen poeder dat verschillende groente- en fruitextracten bevat. Je neemt de mix gemakkelijk mee op reis in een afsluitbare pot of zak.

Van de mix kun je een gezond drankje maken door een schep green juice poeder toe te voegen aan een glas water. Hiermee krijg je alle voedingsstoffen uit groenten en fruit bevat. Inclusief de vezels. Vaak zijn aan een green juice mix ook nog probiotica en spijsverteringsenzymen toegevoegd. Deze krijg je dus ook binnen als je zo’n groen sapje neemt. Ze dragen bij aan gezonde darmen en daarmee ook aan een goede weerstand. Dat is mooi meegenomen als zwemmer.

Sommige green juice mixen bevatten enkel groente- en fruitpoeder in plaats van extracten. Hierbij gaat het slechts om gedroogde en gemalen groenten en fruit. Erg lekker, maar niet zo effectief. Groente- en fruitpoeders bevatten niet de hoeveelheid werkzame stoffen die je in extracten vindt. Green juices met enkel groente- en fruitpoeder zijn dus eigenlijk zonde van je geld.

Ga voor een mix die extracten van echte groenten en fruit bevat. Het liefst gepatenteerd of gestandaardiseerd. Dan weet je zeker dat je alleen de allerbeste stoffen uit deze voedingsmiddelen binnenkrijgt.

Voeding voor een zwemtraining

Veel zwemmers leren om niet teveel te eten voordat ze het water in duiken, met als angst dat het gelijk weer omhoog komt in het water. Dat is een fabel, voor training is het wel degelijk aan te raden om te eten en niet (altijd) op lege maag te trainen. Let wel op wat je eet. Veel zwemmers krijgen last van slijm bijvoorbeeld als ze ’s morgens voor een zwemtraining eiwitten eten. De kwark kun je dus beter laten staan voor een zwemtraining en juist eten NA een zwemtraining. Een banaan werkt meestal gewoon prima als lichte basis voor de training.

Het is echter belangrijk op te merken dat supplementen geen vervanging zijn voor een gezond dieet en dat zwemmers hun inname van supplementen moeten afstemmen op hun individuele behoeften en doelen, overleg met een voeding- of medisch specialist kan hierin zeker bijdragen.

Een gezonde eetstijl met verse groenten, fruit en voldoende afwisseling blijft de basis voor ieder dieet.

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *