Sinterklaas vond schijnbaar dat ik ook iets meer over voeding mocht weten. Want hij bracht me het boek ‘Eet als een atleet’ van ‘I’m a Foodie’.
Sinds dat ik fanatiek zwem stoei ik eigenlijk al met mijn voeding. Ik ben best wat afgevallen. Zit net iets onder mijn ideale gewicht zoals door een sportarts is vastgesteld en val makkelijk meer af als de trainingen wat intensiever worden.
Daarbij is voeding altijd een uitdaging. Ik ben gek op koekjes en de snoeptrommel van de kinderen ;). En kennis over voeding kan altijd nog uitgebreid worden.
‘Eet als een atleet’, wat hoop ik te vinden?
Vooral tips eigenlijk over hoe sportvoeding in elkaar zit. Waar ik op moet letten. Of supplementen nu wel of geen zin hebben? Eigenlijk gewoon de basis nog in de wereld van sportvoeding. Iedereen roept iets anders en het wordt denk ik tijd om mijn eigen basiskennis wat meer op orde te brengen. In “Eet als een Atleet” wordt je uitgenodigd om de wereld van sportvoeding te verkennen en te begrijpen hoe topatleten hun lichamen brandstof geven voor topprestaties. Nou dat klinkt goed ;).
De eerste indruk
Allereerst spreekt het boek me ontzettend aan. Het is absoluut een ‘lust voor het oog’, om in voedingstermen te blijven ;). Mooi opgemaakt, mooie foto’s en inspirerende voorbeeld recepten. Ik heb er zin in om te starten met lezen. Ook leuk is dat de introductie is geschreven door zwemster Ranomi Kromowidjojo. Dat spreekt me als zwemmer natuurlijk extra aan. Het boek is niet alleen wetenschappelijk onderbouwd, maar is ook doorspekt met praktische tips.
Identificeren door middel van persona’s
In het boek wordt gewerkt met verschillende persona’s. Iedere persona doet zijn eigen sport en op verschillende soorten van intensiteit. Hierdoor is het de bedoeling dat iedere lezer zich kan identificeren met een persona en op basis hiervan de voedingstips kan lezen. Een leuke manier om zo met 1 boek toch wat meer advies op maat te geven. Er zit ook een zwemster als persona bij.
Eet als een atleet – Wat vond ik ervan?
Het boek leest makkelijk weg. Geen moeilijk taalgebruik. Vaktermen worden goed en duidelijk uitgelegd. De auteurs hebben echt hun best gedaan om op ieder niveau je mee te nemen in de wereld van sportvoeding. Niet alleen de basisvoeding wordt goed uitgelegd ook wordt er dieper ingegaan in de wereld van de shakes, sportdranken en supplementen.
Er is een hoofdstuk is gewijd aan vegetarisch / veganistische voeding. Het boek biedt daarnaast nog inspirerende recepten voor zowel basisvoeding als specifieke (zelf te maken) sportdranken en snacks.
Ook is een deel gewijd aan natuurlijke sportprestatie verhogende voedingsmiddelen, zoals cafeïne en bietensap (beet-it).
Conclusie
Het boek is feitelijk, barst naar verwijzingen over literatuur (word ik blij van) en is duidelijk geschreven door experts. De opmaak op de pagina’s is soms wat druk waardoor ik af en toe wat afgeleid wordt met lezen. Maar dat mag de inhoud zeker niet tekortdoen. Mijn basiskennis is met meer feitelijke kennis opgekrikt en daarvoor deed ik het. En ik heb weer inspiratie voor wat leuke recepten. En heel misschien ga ik de bietensap eens proberen. Al met al een mooi boek voor in de collectie.
Update: De bietensap heb ik getest en een blog over geschreven: Getest: Beet-it Bietensap; Ga ik er harder van zwemmen?
Wil je het boek ook lezen? Je koopt het o.a. bij Bol.com: “Eet als een atleet, Sarai Pannekoek”
Ondertussen is er ook een hardloop versie van dit boek uitgekomen. Specifiek gericht op hardlopers: ‘eet als een atleet, hardloopeditie‘.