Zoek
Sluit dit zoekvak.

Zwemboei openwater – boeiuh of boeiend?

Zwemboei openwater – boeiuh of boeiend?

Met de start van het openwater zwemmen seizoen komt het belang van de zwemboei (ook wel safe swimmer genoemd) ook steeds vaker als onderwerp naar voren. Hoe zit het nu eigenlijk met de zwemboei? Is het verplicht? Welke soorten zijn er? En wat zijn de aandachtspunten voor aanschaf?

Ik beantwoord de 5 meest gestelde vragen over de zwemboei.

Maar eerst: een zwemboei is niet levensreddend en dus ook geen life saving product. Openwater zwemmen kent risico’s. Ga daarom nooit alleen, ga altijd met een buddy / groep (of vanuit het water of vanuit de kant) en zorg voor voldoende zwemervaring. Ben je eigenwijs en wil je toch alleen? Lees dan vooral deze blog: Alleen in open water zwemmen? 7 praktische tips

Meer over starten in openwaterzwemmen lees je in deze blog: Open water zwemmen; 5 tips om te starten

 

 

 

1. Wat is een zwemboei?

De zwemboei is een felgekleurde opblaasbare boei die je door middel van een gordel om je middel met je meeneemt tijdens het zwemmen in openwater. Het is veiligheidsverhogend zodat je beter zichtbaar bent. Daarom zijn ze ook altijd in felle fluor kleuren. Ze helpen je dus zichtbaarder te zijn. Zowel onder standaard omstandigheden, maar juist ook bij mist of schemer (zo is een felle badmuts ook aan te raden).
Maar wat net zo belangrijk is, is dat ze over voldoende drijfvermogen beschikken. Bij kramp of vermoeidheid kan de boei dan ook dienen als rustpunt waar je op kunt hangen.

 

Drijfvermogen zwemboei

2. Ik zie zwemmers zonder zwemboei, hoe zit dat?

Niet iedereen houdt zich eraan en er zijn ook bepaalde uitzonderingen wanneer het niet handig is. In zee kan het soms zijn dat een zwemboei eerder een gevaar vormt dan veiligheid geeft. Maar let wel, dit geldt eigenlijk alleen voor heel ervaren zwemmers. De meeste openwater zwemmers zwemmen niet in zee, laat staan als deze redelijk onrustig is.
Voor binnenwater geldt eigenlijk altijd: zwem met een zwemboei. En ook als je in zee zwemt, is het in de meeste gevallen gewoon verstandiger om wel met een boei te zwemmen. Door de golven kan de zichtbaarheid van jou als zwemmer afnemen.

 

3. Hoe zwemt dat eigenlijk? Heb je er geen last van?

Daar kan ik kort over zijn. Nee. Je hebt er geen last van. De boei dobbert achter je aan en vormt totaal geen weerstand. Het is dus geen beperking tijdens het zwemmen en geen reden om er niet mee te zwemmen. Vindt je het toch niet lekker zwemmen? Probeer dan eens de lengte van het koord wat anders af te stellen. Wat langer of korter maken kan al een heel verschil geven.

 

4. Is het verplicht?

Dat is afhankelijk van de situatie. Tijdens een gemiddelde triatlon wedstrijd mag het niet. Het vormt dan teveel gevaar voor de andere deelnemers die verstrikt kunnen raken in de lijn van de zwemboei. Dit zijn echter wedstrijdomstandigheden waarin ook veel meer controle is op de zwemmers. Bij sommige georganiseerde openwater zwemtochten kan het wel verplicht worden gesteld.
Tijdens normale openwater trainingen is het zeer aan te raden. Maar wettelijk gezien niet verplicht. Toch zie ik geen reden om het niet te doen. Het vergroot enkel je veiligheid.

5. Wat is de beste zwemboei?

De beste is niet perse een specifieke zwemboei van een bepaald merk. Maar dient vooral over de volgende eigenschappen te beschikken:

  • Felgekleurd
  • Voldoende drijfvermogen
  • Stevig
  • Eventueel ruimte voor opbergen spullen
  • Stevig materiaal

 

Niet alle zwemboeien beschikken over ruimte voor het opbergen van spullen. Toch kan het handig zijn om je autosleutels of wat te drinken mee te nemen in je zwemboei. Een bidon kan de weerstand van de zwemboei wat verhogen ten opzichte van een zwemboei die geen ruimte geeft aan opbergen van spullen. Bedenk vooraf of je sleutels of drinken wilt meenemen tijdens een toch en stem hier je keuze op af.

Tip: Mocht je sleutels of telefoon willen meenemen in je boei, controleer dan goed of deze wel echt waterdicht is. Veel zwemmers doen eerst hun telefoon / sleutel in een waterdicht hoesje en deze dan in de boei. Better safe than sorry.

Er zijn ook boeien verkrijgbaar met een speciaal vak voor je telefoon, met LED verlichting op de boei en/of een reddingsfluitje. Of je koopt een zwemboei zonder opbergvak, maar neemt een los waterdichte hoes mee voor je telefoon/sleutels. Deze doe je dan om je nek en onder je wetsuit.

 

Zwemmen zwemboei

Tot slot, een zwemboei kopen

Bij iedere gerenomeerde zwemwinkel of triathlonwinkel kun je eigenlijk wel een zwemboei kopen.

Hier heb je een aantal voorbeelden van Decathlon:

 

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.

2 Responses

    1. De meeste boeien die in Nederland worden verkocht zijn voldoende stevig en hebben ook genoeg drijfvermogen. Bij twijfel zou ik altijd naar een speciaalzaak gaan (zwemwinkel) om je daar te laten informeren. Maar tot nu toe hebben al mijn boeien hun werk gedaan ;).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *