Zoek
Sluit dit zoekvak.

Badmuts dames, 3 tips om te zorgen dat je badmuts goed zit

Badmuts dames, 3 tips om te zorgen dat je badmuts goed zit

De badmuts. Niet bij iedereen even favoriet. Zeker dames met lang haar ploeteren vaak met hun badmuts. Ik ben absoluut pro zwemmen met een badmuts, maar in het begin heb ik ook best wel afgezien met dat strakke ding om mijn hoofd. Regelmatig kwam ik het zwembad uit met knallende hoofdpijn. Na heel wat navragen bij andere zwemvrouwen heb ik drie tips verzameld die ook jou kunnen helpen als je badmuts nu niet zo lekker zit.

Voordelen badmuts – first things first

Maar eerst. Nog niet overtuigd van het gebruik van een badmuts? Bij sportzwemmers zie je eigenlijk niet anders. Iedereen draagt een badmuts. In het begin voelt het wat onwennig en vreemd, maar net als met alles het went snel en dan zul je niet meer zonder willen.

Een badmuts heeft als voordeel dat je haar niet meer rond je ogen hangt. Je gaat gestroomlijnder door het water en het is vooral beter voor je haar! Mijn haar heeft veel minder te lijden sinds ik met een badmuts zwem. Zelfs mijn kapper merkte het verschil en vroeg of ik toevallig was gestopt met zwemmen. De badmuts was het antwoord.

Drie tips voor het goed gebruik van een badmuts voor lang haar

Tip 1: Gooi je haar los! 

In het begin maakte ik eerst een knot en daarna deed ik mijn badmuts op. Dat vond ik handiger zodat ik mijn haar makkelijker onder mijn badmuts kon doen. Wekenlang zwom ik rond met hoofdpijn, zonder te weten waar het aan lag. Om uiteindelijk per toeval een vrouwelijke sportzwemmer te treffen die tegen me zei, probeer je haar eens los onder je badmuts. Dan wordt het beter verdeeld onder je badmuts. Top! Ik ben je eeuwig dankbaar, mijn hoofdpijn was direct over.

Door de knot heb je 1 centrale plek waar alle druk op komt. Je kunt beter je haar los houden en dan je badmuts op doen. Hierdoor is de druk van je haar beter verdeeld over je hoofd.  Ook blijft je badmuts beter zitten met je haar los.

Hoe zet je dan je badmuts op? Zelf doe ik mijn haar los en zet de badmuts dan gewoon op. Je lange haar hangt aan de achterkant nog gewoon onder je badmuts. Vervolgens stop ik mijn haar wat onder de badmuts hangt gewoon eronder. Het zit dus niet allemaal op 1 plek.

Badmuts opdoen

 

Tip 2: Crèmespoeling, no go

Crèmespoeling maakt je haar zacht en legt een laagje om je haren heen. Heerlijk en makkelijk met uitkammen, maar niet ideaal voor onder je badmuts. Doordat je haar te zacht is kan het zijn dat de badmuts makkelijker gaat schuiven. Dit kan als gevolg hebben dat je badmuts ieder baantje een stukje verder omhoog kruipt.

Halverwege je zwemsessie met een badmuts achterop je hoofd a la kabouter Plop is natuurlijk niet zo charmant (en ook niet comfortabel). Wil je dus dat je badmuts beter blijft zitten, voorkom dan dat je haar kort geleden gewassen is met crèmespoeling.

(al is dat ongetwijfeld ook persoonlijk. Ik gebruik altijd crème spoeling en heb geen problemen)

Tip 3: Kies de juiste badmuts

Er zijn verschillende soorten badmutsen te koop. Siliconen en latex. Er zijn zelfs speciale badmutsen voor lang haar.

Siliconen badmuts

Een siliconen badmuts is een badmuts van een rubberachtige stof. Het is een dikkere badmuts die ook vrij strak zit. Dat heeft als voordeel dat een siliconen badmuts beter blijft zitten en langer mee gaat. Siliconen hebben ook als voordeel dat ze goed rekbaar zijn en je ze dus goed over je hoofd kunt trekken (ondanks als dat soms wat moeilijk gaat, je kunt er wel aan trekken). De meeste fabrikanten zeggen dat je ze 10x groter kunt trekken zonder dat ze kunnen scheuren. Ik heb het nog nooit getest, maar er is ook nog nooit 1 gescheurd.

Nog een voordeel is dat siliconen geen voedingsbodem is voor bacteriën. Wel zo handig in de vochtige ruimtes van zwembaden. De meeste zwemmers bewaren hun badmuts in hun zwemtas en dan is het toch handig dat hij niet beschimmeld.

Latex badmuts

De latex badmuts is een dunnere badmuts en zit daardoor ook wat losser op je hoofd. Hierdoor kan een latex variant ook wat eerder scheuren (het materiaal is minder rekbaar) en is de levensduur korter. Het grootste voordeel aan een latex badmuts is dat ze wat goedkoper in aanschaf zijn.

Vaak worden latex badmutsen gebruikt voor evenementen en ‘eenmalig gebruik’. Bijvoorbeeld tijdens triatlon of open water wedstrijden.

Badmuts voor lang haar

Tot slot zijn er ook nog speciale badmutsen voor vrouwen met lang haar. Het grootste verschil met een normale badmuts is dat de badmuts wat meer materiaal bevat aan de achterzijde. Ofwel er is meer plek in de muts voor lang haar. Arena (Arena Smart Cap) heeft zelfs een badmuts met een aparte binnenband. Door de binnenband blijft het lang haar beter op zijn plek zonder dat je drukplekken krijgt.

Rock die muts!

Vanaf nu gaat het dragen van een badmuts je dus stukken beter af. Het blijft een kwestie van smaak en proberen welke badmuts je het beste past. Er zijn ontelbaar veel soorten en kleuren. In de standaard kleuren tot super toffe prints.

Onwennig is het in het begin altijd, maar op de lange termijn heeft het dragen van een badmuts alleen maar voordelen.

Ga er dus voor!

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.

2 Responses

  1. Inmiddels heb ik dus de arena smartcap gekocht. Ja, er zit een haarband in, maar als je echt lang en dik haar hebt zoals ik kan je ‘m net zo goed niet kopen. Werkt helaas absoluut niet 🙁

    1. Hi Elise,
      Bedankt voor je bericht. Jammer om te horen dat het voor jou niet werkt. Het blijft toch een kwestie van een beetje trial and error he. Hopelijk vindt je een badmuts die past bij je haar. Heel veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *