De temperatuur wordt weer hoger en dat betekent dat het open water zwemmen seizoen weer is gestart! Als je dit leest ga je vast ook zwemmen in het open water, of misschien twijfel je nog om het te gaan proberen en wil je goed voorbereid beginnen. 

Hoe dan ook open water zwemmen is een enorme leuke uitdaging voor mensen die van zwemmen houden. Of voor triatleten, die het soms super leuk vinden of soms als noodzakelijk kwaad beschouwen. 

Veel mensen zien op tegen open water zwemmen, ik in eerste instantie eigenlijk ook. De grootste belemmering is toch dat je niets ziet en ook met stroming en eventueel golfslag is alles anders dan in het rustige heldere zwembad. De eerste keer was ik dan ook best huiverig. Maar eigenlijk is het gewoon heel erg leuk! 

Het open water zwemmen geeft je een enorm gevoel van vrijheid. 

De omgeving geeft een stuk meer inspiratie dan een gemiddeld zwembad.  Het is in de buitenlucht en je kunt langere afstanden achter elkaar zwemmen zonder te hoeven keren. Wat mij betreft dus absoluut iets voor op je ‘to do’ lijstje als zwemmer. 

5 praktische tips voor de eerste keer open water zwemmen 

Zie je er tegenop om te gaan zwemmen in open water? Dat snap ik. Veel mensen (inclusief ik) zien op tegen het openwater. Wat praktische tips kunnen je dan ook enorm helpen in een goede eerste ervaring.

1. Neem iemand mee 

Als je de eerste keer in open water gaat zwemmen is het absoluut aan te raden om iemand mee te nemen. Misschien ken je wel iemand die aan het water woont en een bootje / kano heeft. Deze persoon kan dan met je mee varen. Of anders kan iemand je vanaf de kant ook prima in de gaten houden. Of misschien ken je wel een zwemmer met meer openwater ervaring. Je kunt dan ook samen gaan zwemmen. Een ander optie is om aan te sluiten bij een open water training.

2. Oefenen op je zwemtechniek

Een goede voorbereiding is het halve werk. Ga voordat je start met open water zwemmen eerst eens wat vaker in het zwembad zwemmen. In het zwembad kun je vaak net wat relaxter oefenen op je zwemtechniek en uithoudingsvermogen. Hoe beter je bent voorbereid, hoe makkelijker je ook ontspannen kunt zwemmen in open water.

3. Oefen het kijken 

Openwater kijken

In het zwembad heb je er niets mee te maken, maar in open water is kijken en richting houden super belangrijk. Oefen dit van te voren in het zwembad, zodat je de techniek onder de knie hebt als je voor het eerst in open water gaat zwemmen. Dit geeft je vertrouwen dat je richting kunt houden in het open water. 

Sommige combineren het kijken met ademhalen. Zelf doe ik dat niet. Ik til zelf mijn hoofd licht recht voor me op tussen twee slagen door. Niet ver genoeg om ook adem te halen. Alleen mijn ogen komen uit het water. Dit heeft als voordeel dat je je hoofd minder ver uit het water hoeft te halen als wanneer je kijken en ademhalen combineert. Hoe verder je hoofd uit het water, hoe meer je benen zakken. 

Je hoeft niet continu te kijken. De algemene richtlijn is rond de 10 slagen een keer kijken. Maar doe vooral wat voor jezelf prettig is. 

Tip: Probeer verschillende zwembrillen. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan een gespiegelde bril fijn zijn met felle zon, en een heldere bril juist prettig op een bewolkte dag. 

4. Let op je ademhaling

Ademen is bij het zwemmen sowieso een belangrijk onderdeel. In het openwater geldt dit net zo goed.  Oefen het ademhalen vooraf goed in het zwembad. Ga voor een makkelijk vol te houden ritme. Bilateraal (dus zowel links als rechts) ademen heeft normaal gesproken de voorkeur. Maar veel zwemmers hebben een voorkeurskant. Als ook jij aan 1 kant makkelijker adem haal, kun je dat het beste in het begin in het open water ook vasthouden. Het gaat er in het begin vooral om dat je comfortabel bent in het water. 

Bewaar vooral ook je rust. Als je net in het water springt kan het koude water je nogal overvallen. Een vast en rustig ademritme helpt je dan om in je normale slagfrequentie te zwemmen. 

5. Volg een les / clinic

Er worden door heel Nederland regelmatig lessen gegeven in openwater zwemmen. Er zijn speciale cursussen. Maar er zijn ook dagen waarop je gewoon kunt aansluiten (vaak wel even vooraf aanmelden). Je gaat zo en met een groep op pad en je krijgt nog wat uitleg vooraf. Hierdoor is het een stuk minder spannend dan wanneer je alleen gaat. De meeste triathlonverenigingen geven in het zomerseizoen met regelmaat open water trainingen. Ook sommige zwemverenigingen organiseren dit in de zomermaanden.

Open water zwemmen
Openwater zwemmen Kinderdijk

Minimum temperatuur open water zwemmen

Vanaf welke temperatuur mag je zwemmen in open water? Het antwoord is mede afhankelijk van de uitrusting. Met een wetsuit wordt 13 graden als minimum temperatuur aangehouden. Wil je zonder wetsuit gaan zwemmen, dan geldt een ondergrens van 20 graden. De watertemperatuur is te vinden op de website van Rijkswaterstaat. Ook op zwemwater.nl is heel wat informatie te vinden.

Active Swimwear openwater

Active Swimwear is de specialist van het Noorden op het gebied van (open water) wetsuits en wedstrijdzwemkleding.

Open water zwemmen veiligheid 

Tot slot, niet geheel onbelangrijk veiligheid. Alleen zwemmen verdient sowieso niet de aanbeveling. Maar ga je toch alleen of met een klein groepje zorg dat op zijn minst dat je opvalt.

Zwemboei – met drijfvermogen! 

Een zwemboei is absoluut aan te raden als je gaat zwemmen in open water. Hoe goed je ook kunt zwemmen, met ons Nederlands openwater is het zicht onderwater zeer beperkt. Op het moment dat je onderwater gaat wordt het voor omstanders al gelijk moeilijk je te vinden. 

Zwemboei Decathlon

Zwemboei Decathlon

Dit kan eenvoudig opgelost worden door een zwemboei mee te nemen. Ze zijn er in verschillende prijsklassen, kleuren en uitvoeringen. Zelf zou ik adviseren om minimaal een zwemboei te kopen die ook drijfvermogen heeft om zelf op te hangen. Mocht je kramp krijgen of rust nodig hebben dan kun je op de zwemboei leunen. Let op, niet alle zwemboeien beschikken over voldoende drijfvermogen, let hier op bij de aanschaf. 

De meeste zwemboeien blaas je op, in sommige kun je zelf nog sleutels, telefoon of bidon met drinken kwijt. Een goede zwemboei zorgt voor geen of minimale weerstand. Je merkt er eigenlijk niets van tijdens het zwemmen. 

Felgekleurde badmuts 

Badmuts openwaterEen felgekleurde badmuts helpt om beter op te vallen in open water. Hierdoor kunnen andere watersporters je beter zien. 

Dan rest alleen nog. Succes!

Maar bovenal: veel plezier.

 

Blijf op hoogte

Niets missen van de zwemblogs? Met zwemtips, reviews en ervaringen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

* verplicht veldSOCIAL MEDIA