Zoek
Sluit dit zoekvak.

Het zand – alphen

Het zand – alphen

Het zand Alphen (Chaam / Noord-Brabant)

Recreatieplas ’t zand in Alphen / Chaam is een zandafgraving gelegen in de bossen van Noord-Brabant. Het is deels bereikbaar via de naastgelegen camping ‘Recreatiepark ’t Zand’ en de andere zijde, het recreatiegebied, is openbaar en gratis toegankelijk. In de zomer bij warm weer is parkeren echter betaald. Het meer is ondiep, op de meeste plekken kun je staan en wordt gebruikt om te zwemmen, recreëren en er wordt veelvuldig met de SUP gevaren. Je kunt zowel recreëren in het zand als op het gras. Ideaal dus ook voor kinderen die lekker met zand en water willen spelen.

Een gedeelte aan de zijkant van de plas is opengesteld voor vissers.

Het zand Alphen – Adres

Het openbaar adres is:

Recreatieplas ’t Zand
Zandheining 0
5131 AA Alphen NB

In het zomerseizoen (enkel op warme dagen) is het parkeren betaald.

Zwemmen

Je kunt uitstekend zwemmen bij ’t zand. Het is niet zo groot, ik gok een rondje tussen de 500 en 750m, net hoe je rond zwemt. Maar toch prima om lekker een stukje te kunnen zwemmen. Doordat de plas niet diep is kun je op veel plekken staan en is de temperatuur al snel aangenaam. Het meer ligt in het bos, dus je hebt overal mooi uitzicht op de natuur. De plek leent zich ook uitstekend voor een swimrun training. Dit zie je dan ook veel in het zomerseizoen. Je zwemt het meer over en rent over het zandgedeelte weer terug.

Er zwemmen vissen (ook best wel grote), maar in al die jaren heb ik er tijdens het zwemmen nog nooit 1 gezien. Het water is door de geringe diepte en de zandondergrond niet heel helder. Je ziet de vissen dus (tot nu toe) niet.

Tip: Ga hier niet zwemmen in je mooiste / favoriete zwemoutfit

Doordat het zwemwater ondiep is, komt de zandondergrond makkelijk omhoog heb ik wel ervaren dat mijn gedragen zwempakken daar altijd een gekke waas blijven houden (alsof er schimmel in zit, maar het is een fijne zandrest). Ondanks direct goed afspoelen gaat het er niet / zeer lastig uit. Mijn tip; Ga dus niet in je nieuwste of favoriete zwemoutfit ;).

Ben jij fan van arena artikelen of wil je graag iets proberen? Met de code ‘MELISSA2024’ krijg je 10% korting in de webshop van arena: ga hiervoor naar www.arenabenelux.nl

Veiligheid

T zand is een veilige plek om te zwemmen. Het is ondiep, je bent snel bij de kant en de temperatuur in het meer is overal vrij stabiel. Er is geen sprake van een echte koude stroming. Toch is een zwemboei altijd aan te raden. Er is geen toezicht op zwemmers of recreanten vanuit de gemeente. Wel is er in de zomer (bij warm weer) een bemande EHBO post. Een zwemboei is altijd aan te raden.

Recreëren & Horeca

Aangrenzend aan de plas vindt je Familiecamping ’t Zand. De camping heeft een eigen gedeelte van het strand (aan de overkant van het recreatiegedeelte). De camping is openbaar toegankelijk en bevat een horeca voor een ijsje, frietjes of om op het terras te zitten. Ook voor een verblijf kun je hier je eigen caravan/camper plek huren, een seizoensplek (hebben wij zelf jarenlang gedaan), een safari tent huren of een stacaravan. Het is een leuke kleinschalige natuurcamping. De mountainbike routes grenzen aan de camping en het is ook een prachtige plek voor trailrunnen. Natuurliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen.

In de zomermaanden staat er regelmatig een foodtruck op het recreatiegedeelte. Vanaf het recreatiegedeelte kun je zo de camping oplopen, maar het is wel een stukje lopen. Daarnaast beschikt het recreatiegedeelte over openbare toiletten die een heel jaar toegankelijk zijn.

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *