Zoek
Sluit dit zoekvak.

Zwembad in de tuin en gras: hoe los ik dit op?

Zwembad in de tuin en gras: hoe los ik dit op?

Tijdens warme zomermaanden, is een zwembad in de tuin heerlijk verkoelend. Iedereen droomt wel van een eigen zwembad, waarin je onbeperkt baantjes kunt trekken. Er zijn verschillende manieren om een zwembad in de tuin aan te leggen. Je kunt bijvoorbeeld voor een eenvoudig opzetzwembad kiezen of voor een mooi inbouwzwembad. Maar hoe pak je dit aan, als je over een mooi grasveld of kunstgras beschikt? Je wilt tenslotte de rest van de tuin niet aantasten. In dit artikel worden daarom enkele tips besproken, voor de aanleg van een zwembad in de tuin.

Een zwembad samen met kunstgras plaatsen

Opzetzwembad

Als je een opzetzwembad op echt gras plaatst, kan het gras plat worden, verdorren en doodgaan. Ook kunnen de scherpte grassprieten door de bodem van het zwembad heen groeien, waardoor de onderkant lek kan raken. Om nog maar niet te spreken over de tijd die het duurt voordat je grasveld weer mooi groen is in het najaar (vaak blijf je het een hele lange periode zien). Het is daarom veel fijner, als je de mogelijkheid hebt, om een ondergrond van kunstgras voor je opzetzwembad te gebruiken. Een kunstgras zwembad loopt minder risico op kale plekken in je grasveld. Verder kan echt gras nat en modderig worden, waardoor het zwembad gaat verschuiven. Op deze manier kunnen er ook ongelukken gebeuren. Deze nadelen heb je niet bij kunstgras.

Leuke tip: ook in een standaard opzet zwembad kun je prima serieus trainen. Zie hiervoor de blog: DIY- endless pool



Inbouwzwembad

Bij een inbouwzwembad is gras onder het bad niet de uitdaging, maar juist om het bad heen. Heerlijk zonnen in het gras, maar geen vervuiling in je zwembad.  De tip is sowieso om gras pas te leggen, als de werkzaamheden gedaan zijn. Er wordt tijdens het inbouwen van een zwembad aardig wat rommel gemaakt. Er moet bijvoorbeeld gegraven worden. Bovendien moeten er leidingnetwerken en een pomp aangelegd worden. Hierdoor wordt het gras ook extra belast.

Ook rondom het zwembad kan kunstgras een goede oplossing zijn. Dit gras wordt niet modderig en droogt snel op. Bovendien blijft kunstgras altijd mooi en groen.

Voordelen van een zwembad in de tuin met rondom kunstgras

Kunstgras is als het gaat om onderhoud en beperking van vervuiling, het beste gras voor een zwembad. Kinderen spetteren veel. Echt gras wordt glad en drassig. Kunstgras heeft daartegen vele voordelen:

Het is schoner

Kunstgras blijft in de mat zitten. Daardoor loop je geen grassprietjes en modder het zwembad in. Het zwembad hoeft minder vaak schoongemaakt te worden. Het zwembadonderhoud wordt op deze manier een stuk eenvoudiger.

Kunstgras blijft heel

Kunstgras is erg stevig en laat nauwelijks los. Grasmatten van hoge kwaliteit zijn het sterkst. Echt gras wordt modderig en gaat plat liggen, als je een opblaas- of opzetzwembad op het gazon plaatst. Zodra je het zwembad weghaalt, gaat kunstgras weer perfect omhoog staan.

De kleur blijft het hele jaar door hetzelfde

Echt gras met een zwembad kan eerder gaan verkleuren. Het gras krijgt veel water, waardoor het gelig wordt. Bovendien kunnen er kuilen in de grond komen, waardoor er waterplassen en kale plekken ontstaan. Laat je het zwembad leeglopen? Dan wordt een grasveld van echt gras een moeras. Kunstgras verkleurt niet, doordat het tegen water kan. Je hoeft er niets aan te doen. Zowel in de zomer als in de winter blijft de kleur hetzelfde.

Een zachte ondergrond voor je zwembad

Kunstgras is zeer zacht. Er komt namelijk geen onkruid door. Uit echt gras kunnen harde en scherpe sprieten groeien. Kunstgras blijft altijd hetzelfde aanvoelen. Het is perfect en veilig voor je voeten. Je hoeft dan ook geen slippers aan, als je uit het zwembad komt. Tegenwoordig lijkt kunstgras erg veel op echt gras. De kleur en structuur is niet meer van echt gras te onderscheiden.

Je hoeft er weinig aan te doen

Je kunt veel werk aan een zwembad en een gazon van echt gras hebben. Kunstgras hoef je nauwelijks te onderhouden. Dit scheelt een hoop gedoe. Je hoeft het niet te bemesten of te bewateren. Bovendien kun je de grasmaaier in de schuur laten staan. Het groeit niet en daardoor hoef je het niet te maaien. Ook onkruid verwijderen, behoort tot het verleden met kunstgras. Het water van het zwembad heeft geen invloed. Dit komt doordat kunstgras erg snel droog wordt.

Kunstgras wordt niet door chloor aangetast

De nieuwste soorten kunstgras kunnen goed tegen chloor en andere zwembadchemicaliën. De grasmatten zijn waterafstotend. Hierdoor stoten ze ook schadelijke vloeistoffen af. De resten trekken niet in de grasmat. Daardoor blijft de grasmat met een zwembad in zeer goede staat. Oudere kunstgrasmatten kunnen slechter tegen chloor. Deze zijn namelijk van open vezels gemaakt. Kies daarom altijd voor kunstgras van gesloten vezels.

Zwembad en groen kunstgras in de tuin

Het is dus altijd slim om voor een kunstgras rondom je zwembad te kiezen. Zowel voor het gras als voor het zwembad is het beter. Je zwembad blijft schoner en je grasveld blijft langer mooi. Maak eventueel mooie bloemenperken, een terras, een vijver en een grindpad om de tuin af te maken. Zo kun je van je tuin een klein vakantieparadijsje maken.

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *