Wil je ook graag zwemmen? Maar kun je voorlopig niet naar het zwembad en is openwater geen optie?

Voor sommige van ons is er de luxe van een zwembad in de tuin of de beschikbaarheid van een endless pool. De meeste mensen zijn echter afhankelijk van het zwembad en/of openwater. Maar nu, gelukkig is er nog een optie. Tover je huis-tuin-en-keuken zwembad om tot een endless pool ervaring.

Dat wilde ik zelf uiteraard ook eens proberen. En dus zette we ons kinderzwembad op en gingen we aan de slag.

Wat heb je nodig?

  • Opzetzwembad
  • Zwembadpomp om het water schoon te houden
  • Grondzeil / afdekzeil
  • Zwembadverwarming of wetsuit
  • Weerstandselastiek
  • Bevestigingspunt voor weerstandselastiek

Opzetzwembad 

Allereerst natuurlijk een zwembad. Zelf hebben we een Intex 300x200x75. Dit zwembad hebben we al een aantal jaar en doet uitstekend zijn dienst als kinderzwembad. Het is wel de minimale afmeting die je nodig hebt. Een formaat groter (maar vooral dieper) zou net iets beter passen. In ons geval een bewuste keuze om dit niet te doen in verband met onze kleine kinderen.

Zwembadpomp

Wil je lang genieten van je kinderzwembad als endless pool dan is een zwembadpomp en onderhoudsmiddelen onmisbaar. Met de chloorlucht lijkt het ook weer net wat echter ;). Je hebt de standaard patroonfilterpomp die bij veel zwembaden standaard worden meegeleverd. Wil je echt professioneel dan is een zandfilterpomp een betere keus. Hierop kunnen ook de betere zwembadverwarmingen worden aangesloten.

Grondzeil en afdekzeil 

Tot slot is een grondzeil voor het zwembad en afdekzeil aan te raden. Vooral het afdekzeil zorgt ervoor dat de warmte wat beter bewaard blijft. Het grondzeil zorgt ervoor dat je langer van je zwembad kunt genieten. De kans op gaatjes is kleiner als je gebruikt maakt van een grondzeil. Wijzelf hebben Intex rubber puzzelmatten. Makkelijk te bevestigen en net wat comfortabeler voor de bodem (met name voor de kinderen).

Zwembadverwarming of wetsuit?

Afhankelijk van de periode is het water in een opzetzwembad van vergelijkbare temperaturen als het (ondiepe) buiten water. Dat betekent dat het in April ook maar rond de 15 graden is. Om toch te kunnen zwemmen zijn er eigenlijk twee opties. Of je gaat voor zwembadverwarming, of een wetsuit.

Zwembadverwarming

Een goede zwembadverwarming die ook kan compenseren voor de koude nachttemperaturen loopt al snel in de papieren. De goede verwarmingen kunnen enkel aangesloten worden op een zandfilterpomp en niet op de standaard patroonfilterpompen. Dat betekent dat je eerst een zandfilterpomp dient aan te schaffen en dan de zwembadverwarming. Voor ons Intex zwembad kwam dit neer op kosten tussen de 400 en 600 euro voor een goede zwembadverwarming.

Er zijn goedkopere alternatieve op de markt, zoals een solarbol of solarmat. Deze kunnen met goede zon zo’n 2 tot 4 graden extra verwarmen. Dit raak je in de nacht in deze tijden weer kwijt. Ook het aantal zonuren is in het voor- en naseizoen eigenlijk nog onvoldoende om goed te kunnen verwarmen met Solar producten.

Alternatief – zwemmen met wetsuit 

Het alternatief is om ook in het opzetzwembad te zwemmen met een wetsuit en de tijd dat je zwemt langzaam op te bouwen. Voor deze optie hebben wij zelf gekozen.

Zelf zwem ik met een wetsuit van Arena. Een review over dat pak vind je hier: Review: Arena wetsuit

Weerstandselastiek

Om uiteindelijk echt te kunnen zwemmen in een klein zwembad heb je een weerstandselastiek nodig. De weerstand zorgt ervoor dat je op de plek kunt blijven zwemmen. Voor de weerstandselastieken zijn twee versies op de markt. De eerste variant maak je met een riem vast aan je middel en de tweede variant werkt met banden aan de enkels. Zelf heb ik met beide varianten gezwommen. De belangrijkste verschillen:

Variant 1: Om je middel

De eerste variant gaat een riem om je middel. Een voordeel is dat je core wordt ondersteund door het elastiek. Decathlon verkoopt onder andere een zwemelastiek voor om je middel. Een elastiek om je middel kan als nadeel hebben dat je het elastiek met je beenslag raakt. Een ander nadeel kan zijn dat je core teveel wordt opgetild door het elastiek. Dit is mede afhankelijk van hoe je het vastknoopt, bij voorkeur niet te hoog. Hoe hoger het elastiek wordt bevestigd aan de muur of een paal hoe meer het je optilt.

Variant 2: Om je enkels 

De variant om je enkels zijn twee losse banden die je om iedere enkel vastmaakt met klittenband. Je kunt dan alsnog gewoon gaan staan in het zwembad. Het voordeel van elastieken om je enkel is dat je core niet ondersteund wordt. Je gehele ligging is dus afhankelijk van je eigen zwemkwaliteiten. Wel is het belangrijk dat je het elastiek op 1 punt vastknoopt in het midden zodat het niet je benen uit elkaar haalt.

Bevestigingspunt elastiek 

Wij zelf hebben een paaltje in de grond geslagen en hierop een haakje gemaakt. Het elastiek bevestigen we zo eenvoudig op de juiste maat aan het haakje.

.

Hoe zwemt het nu echt? Ervaringen

En dan. Hoe zwemt het nou eigenlijk echt? Ik was zelf wat terughoudend. Hoe leuk kan het zijn? En kan ik wel echt zwemmen of is het toch vooral ploeteren?

Eerlijk is eerlijk het gaat stukken beter dan gedacht. Een frontale snorkel is wel aan te raden. Door de bewegingen van het water in zo’n klein zwembad krijg je al snel flinke golven. Ook goed om te oefenen als openwater zwemmer, maar voor comfort zwemt het net wat lekkerder met een snorkel.

Onderwater shotBenen gebruiken kunnen wij in ons zwembadje niet, het genereert teveel spetters waardoor we en te vaak de ramen moeten zemen ;) en we teveel water verliezen. We hebben er daarom voor gekozen om onze benen zo min mogelijk te gebruiken. Door mijn wetsuit vol met carbon blijven mijn benen hoe dan ook mooi hoog in het water. Hierdoor heb ik geen pull buoy nodig en kan ik mooi op mijn armen blijven zwemmen en mijn benen stil houden. Mijn man gebruikt wel een pull buoy.

De diepte van ons zwembad, 75cm is echt de minimale diepte die je nodig hebt. Zowel mijn man als ik kunnen net zwemmen zonder de bodem te raken. Raak je de bodem wel, dan moet je elleboog dus hoger. Dat is dan wel weer goed voor je bewustzijn van je techniek.

Hoe maak ik het leuk: zwemmen met muziek

Zelf beschik ik over de Finis Swim Coach communicator. Eigenlijk bedoeld om mee te trainen, zodat je onderwater je trainer kunt horen. Maar je kunt via bluetooth ook muziek vanuit bijvoorbeeld Spotify streamen. Zelf zwem ik dus met muziek op, dat maakt het een stuk minder saai en eentonig. Want dat is het natuurlijk stiekem wel. Er is niets te zien, de bodem is dichtbij en je kunt ook niet echt van tempo veranderen.

Toch is het een goed alternatief om in een periode zonder zwembad of openwater wat te trainen.

Heb jij ook van je opzetzwembad een DIY endless pool gemaakt, deel dan vooral ook je ervaringen.

Korting Zwemspullen Arena Waterinstinct

Ontvang gratis inspiratie

Kun je wel wat zweminspiratie gebruiken? Schrijf je in en ontvang GRATIS ‘zwemspiratie’.