In december 2018, na het beëindigen van de basiscursus vond ik dat ik al wel redelijk kon zwemmen. Dus tijd voor de volgende stap. Het keerpunt zwemmen. Ik had als doel om voor mijn eerste privéles in januari 2019 een keerpunt te kunnen.

 

Ik gaf mezelf 4 weken en heel wat YouTube filmpjes als instructie. 

 

Na het bekijken van zo’n beetje alle filmpjes online vond ik mezelf goed voorbereid en dacht ik dat wel even te gaan doen. Ik kende alle stappen van aanzwemmen, draaien en afzetten uit mijn hoofd. Ik had nog wel nooit een koprol in het water gemaakt (nee ook niet als kind, ik hield niet van zwemmen, weet je nog), maar ik geloof heilig in de stelling ‘ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan’. 

 

In het lokale zwembad ga ik het proberen. In plaats van dat ik eerst check of ik überhaupt een koprol kan maken, zwem ik gewoon richting de muur, herhaal nog even alle stappen in mijn hoofd en probeer het.

 

Er zijn al veel momenten in mijn ‘zwemcarrière’ geweest waarin ik blij was dat er even geen camera of bekende toeschouwers waren. Maar dit was denk ik wel het toppunt van dankbaarheid van de afwezigheid van bekende. Er gebeurde namelijk helemaal niets. Ik maakte een sierlijke dolfijnduik recht naar beneden. Tot de bodem om toen te concluderen dat ik niet draaide. Poging 2, toch maar eerst een koprol oefenen dan. Geen succes. Poging 3, geen succes. Poging 4, weer de bodem, geen succes. Poging 5, 6, 7, 8… geen succes. 

 

Een man van 75+ kijkt het aan en besluit het uiteindelijk voor te doen. Heel sierlijk zwemt hij met zijn oude lichaam richting de muur om in alle rust een keerpunt te maken. Ik weet nu niet of ik hier dankbaar om moet zijn, of in huilen moet uitbarsten.

 

Gewoon draaien zegt hij nog…….

 

Juist, ook poging 9 (en verder) mislukt.

 

Meisje besluit hij, voordat ik overlijd, kun jij een keerpunt. Deal! Zeg ik. 
Wat een rare deal is dit bedenk ik me later. Nu maar hopen dat hij nog even blijft leven. 

 

Volledig gefrustreerd kom ik thuis. Mijn man hoort mijn hele serenade met ellende aan en besluit met ‘zijn er geen belangrijkere zaken in je leven’? Boos ga ik naar bed, hij snapt het niet! Wat is zwemmen zonder keerpunt?
(Uiteraard heeft hij gelijk, maar dat zeg je in een huwelijk nooit direct.)

 

De andere dag besluit ik nog een stap terug te gaan. Kan ik eigenlijk wel een koprol? Ik haal het matras van mijn dochter haar bed en terwijl ze op school zit oefen ik een koprol. Gelukkig dat kan ik nog. Als ze terug komt zeg ik heel enthousiast. Mama heeft een leuk idee! Laten we samen gaan gymmen op jouw matras. En behalve mezelf, leer ik ook haar een koprol. 

 

Een week later ga ik weer naar het zwembad om weer te oefenen, maar wederom geen succes. Het laatste stukje van de draai maak ik maar niet. 

 

Ik kan niet anders dan concluderen dat dit me alleen niet gaat lukken. 

 

Tijd voor hulptroepen!
(Lees gelijk verder in deel 2)

Korting Zwemspullen Arena Waterinstinct

Ontvang gratis inspiratie

Kun je wel wat zweminspiratie gebruiken? Schrijf je in en ontvang GRATIS ‘zwemspiratie’.