Zoek
Sluit dit zoekvak.

Zwem paddles – al zwemmend kracht opbouwen

Zwem paddles – al zwemmend kracht opbouwen

Zwemmers willen graag sneller worden en dat betekent meer kracht. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk? Er zijn talloze hulpmiddelen op de markt om kracht te verbeteren binnen het zwemmen. Van zwempaddle, tot parachute of propellor. Een zwempaddle is een hulpmiddel in het zwemmen, dat je aan je handen bevestigd. Doordat ze om je handen zitten vergroot je je handoppervlakte waardoor je beter water kunt voelen of meer kracht kunt zetten. Maar wat is nu eigenlijk het nut van een zwempaddle en welke paddle kun je het beste kopen?

Ben jij fan van arena artikelen of wil je graag iets proberen? Met de code ‘MELISSA2024’ krijg je 10% korting in de webshop van arena: ga hiervoor naar www.arenabenelux.nl

Wat is het nut van paddles?

Een zwempaddle is een hulpmiddel in het zwemmen voor het trainen van je armen / schouders en het perfectioneren van je techniek. Je kunt ze gebruiken tijdens het zwemmen of tijdens het uitvoeren van techniekoefeningen zoals wrikken (sculling). Het is dus zowel een hulpmiddel voor het verbeteren van kracht als voor het verbeteren van techniek. Dat maakt het een veelzijdig hulpmiddel dat door veel zwemmers wordt gebruikt.

Welke soorten paddles zijn er?

Zwempaddles zijn er in heel veel soorten en maten. Vooral de maat is belangrijk. Hoe groter de paddle, hoe groter de belasting ook is voor je schouders. Als beginnend zwemmer wil je niet starten met te grote paddles. Ook is een te grote paddle niet prettig als je kleine handen hebt. Veel paddles worden dan ook op maat verkocht, let er dus goed op dat je de juiste maat koopt. Zeker niet te groot! De paddles zijn daarnaast verkrijgbaar in verschillende vormen. Ieder type paddle geeft net een ander watergevoel. Een wat bredere paddle stabiliseert de hand in het water. Je hebt paddles die zich specifiek focussen op het verbeteren van techniek (finis freestyler paddles bijvoorbeeld) en niet zoveel doen voor krachtontwikkeling. En je hebt paddles die geschikt zijn voor zowel het verbeteren van techniek als kracht. Zelf heb ik zowel de Speedo tech paddle als de Arena Vortex paddle als een vinger paddle.

Verschil tussen een hand en vinger paddle

Los van de verschillende vormen bij de handpaddle. Zijn er twee grote verschillen tussen paddles. Namelijk de handpaddle (meest gebruikt) en de vinger paddle. De hand paddle helpt je sneller te zwemmen. Je bouwt er kracht mee op en het ondersteunt in techniek. De vinger paddle daarentegen is er vooral voor finetunen en techniek. Het helpt om het water nog beter te voelen. Hoe je insteekt, waar je vingers zijn en hoe je de catch en doorhaal uitvoert. Een ander voordeel is, is dat je met een vinger paddle je slagfrequentie makkelijker omhoog kunt voeren dan met een handpaddle. Simpelweg doordat de paddle kleiner is. Tot slot is de kans op blessures met een vinger paddle kleiner.

Hoe gebruik je de zwempaddle?

Een zwempaddle dwingt je hand als het ware in een goede lijn door het water. Als je verkeerd insteekt (bv veel te vroeg) of je haalt niet met een hoge elleboog door, wordt dit met een paddle gelijk afgestraft. Het zwemmen met de paddle ondersteunt dus in het krijgen van meer vermogen uit de schouders en helpt in techniek. Het zwemmen kost meer kracht en daarom verbetert de spieropbouw. Ook geeft het extra snelheid op een lage intensiteit. Een paddle kun je zowel gebruik in een hele slag, als wanneer je enkel armen traint en bijvoorbeeld een pull buoy gebruikt en je benen dus stilhoudt. Lees Tip: Pull Buoy; Waarom je sneller zwemt met een pull buoy

Wanneer trainen met zwempaddles?

Veel volwassen zwemmers starten al vroeg in hun zwem carrière met het toevoegen van zwempaddles. Je wordt er namelijk snel sterker van en je gaat harder. Maar let op, het zwemmen met paddles brengt risico’s met zich mee als je de techniek niet goed beheerst. Voor je het weet train je juist de verkeerde spieren en ligt overbelasting of een blessure op de loer. Werk dus eerst aan een goede zwemtechniek en start daarna pas met structurele paddle training. Het zwemmen met paddles kan dus een vals gevoel geven. Bouw het ook rustig op, zodat een goede techniek behouden blijft. Ik kan het eigenlijk niet vaak genoeg zeggen een goede zwemtechniek is alles in het efficient zwemmen. Met een paddle bestaat het risico dat je spieren gaat trainen, die je met een goede zwemtechniek niet meer gebruikt. Ofwel je traint de verkeerde spieren. Het verdient daarom de aanbeveling om te starten onder begeleiding als je begint met paddles te zwemmen. Ben je een gevorderden zwemmer dan is de paddle leuk om techniek te controleren (kun je techniek vasthouden met de paddle) en te spelen met de bevestiging. Door de bandjes slechts minimaal of zelfs niet vast te doen. De paddle is ook leuk om te gebruiken als test voor je hoofdhouding en stabiele ligging. Lukt het je bijvoorbeeld om met de paddle op je voorhoofd te zwemmen en deze een baan mee te nemen (zonder vast te maken?)

Voor & Nadelen van de zwempaddle

Voordelen • Goed om kracht mee op te bouwen • Ideaal om beter watergevoel te verkrijgen. • Afwisselend in de training • Techniekfouten komen makkelijk aan het licht. Nadelen • Te grote paddle is blessuregevoelig. Een goede maat kopen is dus heel belangrijk. • Bij gebrek aan techniek ondersteunt de paddle onvoldoende (traint verkeerde spieren) • Bij optredende vermoeidheid verlies je sneller techniek met de paddle. • Slagfrequentie gaat vaak naar beneden (met name als de paddle te groot is).

Zwempaddle kopen?

De zwempaddle is breed verkrijgbaar, online en bij de zwemspeciaalzaken. Je koopt ze onder andere online bij:

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *