Hoe kunnen we helpen?
Snelheid zwemmen – gemiddeldes voor duur afstanden
Zwemmen is een technische sport. De gemiddelde snelheid is, in tegenstelling tot andere sporten, niet een kwestie van kei hard trainen of veel kracht zetten. Het is een sport van absolute techniek. Je kunt nog zo sterk zijn als je techniek niet goed is, stopt je progressie snel. Ook meer trainen leidt dus niet perse tot een betere zwemsnelheid, als je techniek niet meegroeit bereik je nu eenmaal snel je plafond. Des te meer reden om goed te investeren in een goede zwemtechniek. Vooral als je nu vastloopt in het verhogen van je zwemsnelheid.
Tips
- Lees ook: Borstcrawl techniek; 10 meest gemaakte fouten
- Download nu het ebook starten met triatlon en begin meteen!
- Ontdek het Zwemschema borstcrawl voor beginners: van 0 tot 500 meter.
Snelheid zwemmen
Ondanks dat snelheid in het zwemmen altijd persoonlijk is, zijn er wel degelijk standaarden die gelden voor veel sporters. Zo zie je dat zwemmers die op jonge leeftijd hebben leren zwemmen en dit als volwassene nog steeds doen, 100m zwemmen in een tijd ergens tussen de 1.10 en 1.40 per 100m. Dat is een duurtempo >1000m en uiteraard ook een beetje afhankelijk van de leeftijd. (Bron: uitslagen ONMK 2022, lange baan 1500m)
Voor de meeste triatleten zijn dit tijden waar ze enkel van kunnen dromen. Heb je op latere (volwassen) leeftijd leren zwemmen, dan zijn dit soort tijden vaak niet meer realistisch voor een duurtempo. Een sprintje gaat wellicht nog lukken onder de 1.20, maar voor een rustig duurtempo en een afstand van >1000m ga je al snel richting de 1.50 en 2.20 per 100m.
Kijkend naar diverse Ironman uitslagen zijn tijden richting de 2.30 / 2.40 per 100m zeker niet uitzonderlijk.
Zwemsnelheid: Openwater vs zwembad
Er zit een groot verschil in zwemsnelheid als het gaat om waar je zwemt. In het zwembad worden over het algemeen snellere tijden gezwommen dan in open water. Hier heb je iedere 25m of iedere 50m een keerpunt met een afzet. Al maak je geen koprol keerpunt, of zet je niet af in stroomlijn, toch heb je met ieder keerpunt even een afzet te pakken, wat je weer meeneemt in je zwemsnelheid.
In openwater spelen andere factoren voor het bepalen van de zwemsnelheid. Zo ben je afhankelijk van het type water (veel of weinig golfslag), weersomstandigheden, stroming, beheersing van navigatie, en wel of niet met wetsuit zwemmen. Veel zwemmers kunnen het extra drijfvermogen van een wetsuit goed gebruiken en gaan dus sneller met hun wetsuit aan. Zwem je een wedstrijd of tocht met de stroming mee, dan kan je zwemsnelheid weleens positiever uitvallen. Maar over het algemeen geldt dat zwemmers wat langzamer zwemmen in openwater dan in een zwembad.
Gemiddelde snelheid zwemmen
Je eigen gemiddelde zwemsnelheid kun je ook eenvoudig zelf berekenen door het uitvoeren van de CSS Test (Critical Swim Speed test). Hoe je dat doet lees je in deze blog: CSS Test Zwemmen – Wat is het?
Meer weten
- Lees ook: Borstcrawl techniek; 10 meest gemaakte fouten
- Download nu het ebook starten met triatlon en begin meteen!
- Ontdek het Zwemschema borstcrawl voor beginners: van 0 tot 500 meter.