Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe kunnen we helpen?

Inhoudsopgave

Onderwaterfase

Je bent hier:
< Alle onderwerpen

De onderwaterfase is (na de start en/of afzet) het gedeelte waar je mee begint. Je zet af in stroomlijn onderwater en de paar seconden die je onderwater bent voordat je bovenkomt en start met zwemmen noemen ze de ‘onderwaterfase’. Deze fase kun je gebruiken om meer vaart mee te nemen in het zwemmen. Zwemmers doen dit door middel van ‘dolphin kicks’ onderwater, ofwel vlinderslag benen. De vlinderslagbeenbeweging is een voortdurend op en neer bewegen van beide benen, en dat gelijktijdig. De beweging bestaat uit een upbeat (opslag) en een downbeat (neerslag), die vanuit de heupen wordt ingezet.

De onderwaterfase wordt ook weleens als de vijfde zwemslag gezien. Omdat hier veel rendement uit is te halen binnen het wedstrijdzwemmen. Om die reden wordt er steeds meer aandacht en training gegeven aan de onderwaterfase.

De onderwaterfase met vlinderslag benen is de snelste en bekendste onderwaterfase. Deze wordt gebruikt bij de borstcrawl, vlinderslag en rugcrawl. Bij de rugcrawl wordt deze echter wel omgekeerd uitgevoerd (ofwel op je rug onderwater).

Onderwaterfase schoolslag

Enkel de schoolslag kent een andere, afwijkende onderwaterfase. De onderwaterfase van de schoolslag bestaat uit het maken van 1x een vlinderkick, daarna 1x een doorhaal met de armen die voorbij de heupen mag komen. En daarna moet de zwemmer de armslag gevolgd met een beenslag uitvoeren en daarbij het wateroppervlak doorbreken, voordat de armen op het wijdste punt zijn.

SportSport