Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe kunnen we helpen?

Inhoudsopgave

Vlinderslag

Je bent hier:
< Alle onderwerpen

Vlinderslag is de zwaarste zwemslag binnen de vier zwemslagen (schoolslag, borstcrawl, rugcrawl en vlinderslag). De vlinderslag is ooit voorgekomen vanuit de schoolslag en is daarmee de ‘jongste zwemslag’. Bij vlinderslag haalt de zwemmer met twee armen tegelijk over en door het water. Dit, ondersteunend met de beenslag, maakt deze slag zo zwaar, maar het is ook de tweede snelste slag om te zwemmen. De borstcrawl is de snelste zwemslag.

Vlinderslag zwemmen

Vlinderslag leren

Vlinderslag wordt meestal op jonge leeftijd aangeleerd (maar niet te jong, ivm de zwaarte). Op latere leeftijd is een goede zwemslag een stuk lastiger aan te leren. Bij vlinderslag draait alles om timing om op het juiste moment de kick en armslag te ondersteunen met elkaar. Zodra je ernaast zit met de timing is de slag een stuk moeilijker uit te voeren. Los van de moeilijkheidsgraad graad is het ook een hele zware zwemslag. Om die reden is het geen slag die over langere afstanden wordt gezwommen (op wedstrijden is 200m de langste afstand) en is het geen slag die langdurig wordt gezwommen tijdens trainingen.

Maar ondanks de zwaarte (en misschien de leeftijd) laat je zeker niet ontmoedigen. Eenmaal geleerd is het een hele gave zwemslag om te zwemmen. En de slag hoort zeker thuis in het rijtje van een gevorderden zwemmer.

Fases vlinderslag

De vlinderslag wordt aangeleerd in verschillende fases. Om te beginnen is het noodzakelijk om de andere zwemslagen onder de knie te hebben. Het begint met de beenslag en de hol/bol beweging. In tegenstelling tot men vaak denkt komt namelijk de vlinderbeenslag niet enkel uit de heupen, maar wordt deze vanuit het hoofd/ borst ingezet. Vanuit daar golft de beweging door je lichaam verder naar achteren. Wat uiteindelijk lijkt op de dolfijn beweging. In het Engels wordt om die reden de vlinderbeenslag ook wel ‘dolphin kicks’ genoemd.

Daarna wordt pas de armslag toegevoegd. In eerste instantie wordt de armslag gefaseerd toegevoegd. Ofwel vlinderslag 1 arm zwemmen. Je maakt met je benen het ritme van de vlinderslag, houdt 1 arm voor en zwemt enkel met de andere arm vlinderslag. Op deze manier kun je de timing onder de knie krijgen, zonder de zwaarte van de hele vlinderslag. De timing is in essentie simpel ‘kick in’, ‘kick out’, Ofwel je maakt een beenslag op het moment van insteken en je maakt een beenslag op het moment dat je arm de doorhaalt heeft gemaakt en bijna terug uit het water gaat.

Toch is de timing nummer 1 moeilijkheidsgraad. Als de timing ernaast zit is de slag een stuk moeilijker (en nog zwaarder) om te zwemmen.

De ademhaling is bij de vlinderslag voorwaarts, of eventueel zijwaarts zoals bij borstcrawl. Ook bij het moment van ademhaling komt de timing weer om de hoek kijken.

Tot slot, de vlinderslag leren heeft vele voordelen. Juist ook voor borstcrawl. Lees hier verder over de vlinderslag voordelen.

Meer over de andere zwemslagen: