Zoek
Sluit dit zoekvak.

Moe en sporten – Wel of geen goed idee?

Moe en sporten – Wel of geen goed idee?

Al sinds het begin dat ik zwem met een zwemschema schrijf ik na het zwemmen op mijn schema hoe het is gegaan. Zowel technische dingen van het zwemmen, maar ook hoe ik me voelde en hoe het algemeen ging. En als ik zo terugblader valt het me vaak op dat ik iets van ‘moe’ op schrijf. Moe van het zwemmen. Maar ook moe van de kinderen (iets met een slechte nacht), of moe na krachttraining, moe van een evenement dat ik in het weekend had. Niet fit omdat het winter is. Moe. Moe. Moe. Net een koe ;), oké flauw dit.

De trainingen die ik volgens mij op volle fitheid doe die zijn minimaal.

Moe en sporten, wel of niet een goed idee?

De vraag is dus, moet ik wel gaan trainen als ik me moe voel? De meningen zijn erover verdeeld, maar er is een verschil tussen mentaal moe en fysiek vermoeid. Fysiek kunnen we vaak veel meer dan we denken. En vaak verwarren we mentaal moe dan ook met fysiek moe.

Mentaal moe

Een hele dag op kantoor. Vergaderingen, typen, naar de computer kijken. Of na een lange dag thuis met kinderen en 10.000x mama  (of papa) te hebben gehoord en ‘ik wil’ en ‘jij moet dat doen’ te hebben gemanaged ben je gewoon op. Kapot. Toe aan de bank, bed of bad (of alle drie). Je hebt nergens meer zin in en bent moe. Toch is het dan een goed idee om te gaan sporten. Omdat dit mentale vorm van vermoeidheid is. Je hoofd loopt over, je voelt je uitgeblust, maar fysiek heb je eigenlijk niet zoveel te lijden gehad. Waarschijnlijk heb je er geen spierpijn van gekregen. En heeft je lijft het niet zo zwaar te verduren gehad. Dus lichamelijk gezien is er eigenlijk geen reden waarom je niet zou kunnen sporten.

Fysiek moe

Fysiek moe is anders. Je lichaam doet pijn. Spierpijn, zware benen of je rug doet bijvoorbeeld zeer. Fysieke vermoeidheid vraagt sneller rust dan mentale vermoeidheid. Door fysieke vermoeidheid heen sporten heeft iets meer risico’s dan bij mentale vermoeidheid. Blessures liggen op de loer als je niet voldoende luistert naar je lichaam. In de praktijk halen we echter fysiek vermoeid vaak door elkaar met mentaal vermoeid. De term ‘je kunt meer dan je denkt’. Is er niet voor niets.

Cyclus afhankelijk

Voor vrouwen geldt overigens ook nog een cyclus element. Gebruik je geen anti-conceptie, dan is je hormoonbalans door de maand wisselend. Afhankelijk van waar je bent in je cyclus kun je juist extra vermoeidheid ervaren rondom je menstruatie of juist tijdens je ovulatie. Dat kan voor iedere vrouw wisselend zijn. Zelf weet ik ondertussen precies wanneer ik een pittige intervaltraining juist beter kan overslaan of wanneer het de perfecte week ervoor is. Het is dus zeker de moeite om je hierin te verdiepen en met je cyclus te gaan samenwerken.

lees ook: Triathlon vrouwen, waarom veel te weining vrouwen in triathlon actief zijn

Is sporten vlak voor het slapen een goed idee?

Experts van Slaapwijsheid raden het af om intensief te sporten vlak voor het slapengaan. Dit komt doordat lichaamsbeweging het metabolisme en de hartslag kan verhogen, waardoor het moeilijker kan zijn om tot rust te komen en in slaap te vallen.

Moe als excuus

Kijk iedereen kent zijn eigen lichaam en zijn eigen grenzen het beste. Ik zal de laatste zijn om te zeggen dat je gewoon kunt gaan sporten als je moe bent. Maar voor veel is ‘moe’ ook een excuus. Gebruik jij ook graag ‘moe’ als reden om een keer over te slaan? Bedenk dan voor jezelf waarom je eigenlijk wilde gaan sporten. En ook het lekkere gevoel dat je achteraf vaak toch wel hebt. Daarbij is bij mentale vermoeidheid sporten juist heel erg goed voor je. Zoek dus het laatste beetje wilskracht om je sportspullen bij elkaar te rapen en ga gewoon!

Wanneer is rust dan wel echt belangrijk?

Als je echt niet meer kunt. Wanneer je voelt aan je lichaam dat alles fysiek heel zwaar voelt. Wanneer je weet dat je een periode hard hebt getraind. Dan is het niet verstandig je weer maximaal in te zetten. Je loopt dan het risico op overtrainen en de kans op blessures neemt ook toe.
Het enige dat dan helpt is rust.
En tot die tijd ga ik toch maar gewoon. Ondanks de mentale vermoeidheid. Want daarna.. Nou daarna voel ik me meestal stukken beter.

lees ook: Geen zin om te sporten, 6 redenen om geen zin te hebben

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.

2 Responses

  1. Ik herken veel uit wat je beschrijft. Eigenlijk moe na het werk en dan vergt het wat discipline om te gaan zwemmen. Toch ben ik tijdens en nadien weer fris. Soms fysiek best moe, maar voldaan. Ik verwacht dan eigenlijk als een roosje te slapen, maar niets is minder waar! Ik val maar niet in slaap!
    Herkent iemand dit ook? Tips??

    1. Wat vervelend! Ben je er helemaal ‘klaar voor’ val je niet in slaap. Toen ik net startte met zwemmen had ik het ook. Tegenwoordig slaap ik juist super goed na het zwemmen. Het kan zijn dat je nog teveel cortisol in je lichaam hebt. Maar het kan ook aan voeding liggen, of aan zoveel andere factoren. Ik heb dus helaas niet het gouden ei voor je.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *