Zoek
Sluit dit zoekvak.

Triathlon Vrouwen – Waarom veel te weinig vrouwen in triathlon actief zijn

Triathlon Vrouwen – Waarom veel te weinig vrouwen in triathlon actief zijn

Triathlon vrouwen. Dames die zich inzetten voor een lange duursport prestatie. Je ziet ze eigenlijk nog maar veel te weinig in triathlon. En dat is zo jammer! In triathlon is het niet echt een geheim dat er (veel) meer mannen meedoen dan vrouwen. Uit analyse van diverse wedstrijden (zie onderaan dit artikel voor data) in 2022 blijkt dat de meeste vrouwen zich hoofdzakelijk bevinden in de kortere afstanden. Ofwel: 

  • Achtste triathlon: 40% dames
  • Kwart of olympische triathlon: 25% dames
  • Halve triathlon: 18% dames
  • Hele triathlon: 13% dames

Triathlon vrouwen: Hoe langer de race, hoe minder vrouwen

Opvallend aan deze statistieken is dat zodra de afstand toeneemt, het aantal vrouwen afneemt. Dat vroeg om verder onderzoek. En dus deed ik een rondje rondom vrouwen waarom zij niet voor de langere afstanden gaan. Is het tijd? Startgeld? Het idee dat ze het gezin tekort doen? De afstand tot wedstrijden? De trainingsuren? De vermoeidheid? Zelfvertrouwen? Of zichzelf niet zoveel tijd gunnen? Of stellen mannen gewoon hogere doelen? Met deze aannames startte ik mijn zoektocht waarom vrouwen niet voor de langere afstanden gaan en dat terwijl vrouwen duursporters zijn bij uitstek (zelfs nog meer dan mannen). Uit onderzoek blijkt namelijk dat vrouwen beter in staat zijn om meer energie uit vetten halen dan mannen. En het treft, vrouwen hebben ook net wat meer vet. Los daarvan hebben vrouwen minder kracht en zijn ze dus minder sterk, maar duursport lijkt echt de uitzondering te zijn als het gaat om vermoeidheid. Vrouwen worden later vermoeid en kunnen duursport over het algemeen langer volhouden. Leuk artikel hierover waarom vrouwen betere duursporters zijn dan mannen kun je hier lezen.

Dus fysiek gezien is er geen enkele reden waarom er minder vrouwen zouden deelnemen.

6 (mogelijke) reden waarom triathlon vrouwen minder aan langere afstanden doen

In rondgang komen de volgende meest gehoorde redenen voor. Let op, dit is natuurlijk geen wetenschappelijk onderzoek, maar het ligt wel in lijn met andere onderzoeken. Deze punten zijn onder andere naar voren gekomen in gesprek met Josta, trainster van Trispiration (het enige NL vrouwen triathlon team) en een opgestelde enquete door Zwemblog.

1. Zelfvertrouwen

Een belangrijke grondslag waarom het percentage vrouwen afneemt als het gaat om de langere afstanden is zelfvertrouwen. Ofwel onzekerheid, kan ik het wel? Zo lang fietsen en zo lang lopen? Wat als ik de finish niet haal? Wat gaat mijn omgeving zeggen als ik zoveel tijd in mezelf stop (zeker vrouwen met jonge kinderen zijn hier gevoeliger voor). De mate waarin vrouwen in zichzelf geloven ligt lager dan de gemiddelde man.

2. Planning

Het inregelen van trainingen vergt veel planning en support. Zeker als er een gezin, werk en huishouden in het spel is. Dit vergt niet alleen planning, maar ook keuzes maken. Vrouwen kiezen minder snel voor ‘eigen tijd’ dan dat mannen dit over het algemeen doen. Zeker als er ook een gezin in het spel is. Ook het uitbesteden is lastiger.

Ter inspiratie, wil je weten hoe ik het doe. Lees dan ter inspiratie dit artikel: 6x in de week sporten met 3 kinderen; Hoe doet ze het toch?

3. Jezelf tijd gunnen (en loslaten)

In relatie tot het vorige punt. Het verantwoordelijkheidsgevoel onder vrouwen is groot. Ze zijn vaak de drijvende motor achter het gezinsleven (of denken dat althans ;)). Cadeautjes kopen, kleding regelen en regelmatig de belangrijkste persoon in het huishouden of de regie daarvan. Ondanks dat de rol van mannen hierin flink toeneemt, is het in het hoofd van de vrouw toch vaak nog een hele druk, die zij persoonlijk meer voelen dan mannen. De alom bekende reden van een vrouw is thuis met de kinderen en de ‘vader past op’ is wel in beweging, maar speelt zeker nog een rol. Vanuit die positie is het lastiger om jezelf tijd te gunnen om 10u per week te gaan sporten. Dat vergt namelijk loslaten. En jezelf soms boven het belang van iets of iemand anders zetten. Vrouwen cijferen zichzelf nou eenmaal wat makkelijker weg. En dat helpt niet als je aan een triathlon wilt doen.

4. Ambities vs lef

Tot op heden is er geen bewijs dat vrouwen minder ambitieus zijn dan mannen. Maar wel een verschil in zit, is de hoeveelheid lef. Mannen nemen meer en sneller risico. Ook al kunnen ze het niet, ze denken al snel van wel. Iedereen kent de praatjes van mannen natuurlijk wel. Niet alleen wordt dit maatschappelijk voor vrouwen anders beoordeeld (een vrouw mag niet opscheppen zoals een man dat doet), het werkt ook niet mee als het gaat om lef te tonen voor grote doelen. De ambitie is er misschien wel, maar vrouwen hebben over het algemeen minder zelfvertrouwen om er ook voor te gaan.

5. Financien

Oke, de cijfers zijn niet zo mooi als het gaat om financiën. Bijna 40% van de vrouwen is financieel afhankelijk in Nederland (bron). Door deze ongelijkheid voelen veel vrouwen niet de vrijheid om een aanzienlijke hoeveelheid geld aan zichzelf uit te geven. Coaching, trainingen, materialen, het is allemaal niet goedkoop. Als je dan niet de vrijheid voelt dit geld te besteden is het een tegenwerkende factor. In tegenstelling tot mannen, die juist makkelijk(er) geld aan zichzelf uit geven. Niet alleen ben ik groot voorstander van financiële onafhankelijkheid (voor iedereen, man of vrouw). Maar goed voor jezelf zorgen, betekent ook investeringen doen die daar aan bij dragen. Geld is nu eenmaal een sleutel in gelijkwaardigheid. Hoe rot dat misschien ook klinkt (bron).

6. Fysieke begeleiding

Dat een vrouw geen kleinere mindere sterke versie van een man is, komen we gelukkig steeds meer achter. Vrouwen hebben te maken met een cyclus, andere hormonen en bijvoorbeeld na een zwangerschap en bevalling ook nog fysieke uitdagingen. Een traditionele trainingsschema kan dan voor verwarring zorgen. Een interval terwijl je niet vooruit komt, hoeft niets te maken te hebben met je eigen inzet, maar kan ook een oorzaak zijn van het moment in je cyclus. In tegenstelling tot mannen, gelden er voor vrouwen andere trainingsregels, waarbij met je cyclus werken een enorme eye opener kan zijn.

Los daarvan weten we ook dat vrouwen regelmatig jaren na een bevalling of zwangerschap nog fysieke ongemakken en pijnklachten blijven houden. Met als gevolg dat vrouwen makkelijker overstappen naar sporten of beweging zoals een uurtje Zumba in de sportschool. Met toilet altijd dichtbij en minder langere duur. Lange duursporten vergen fysiek meer en dat is niet altijd mogelijk of geeft niet altijd een comfortabel gevoel. Jammer, maar helaas wel realiteit (al is er vaak, ook jaren later, nog wel wat aan te doen).

Triathlon wedstrijd specifiek voor vrouwen

Vrouwentriathlon is de enige wedstrijd per jaar waar er enkel dames meedoen. Er is op dit moment zowel een zwemloop (Eijsden) als een triathlon (Beusekom). Meer informatie over deze vrouwentriatlon kun je vinden op hun website: https://www.vrouwentriathlon.nl

Vrouwen triathlon – probeer het gewoon!

Als vrouw (moeder van 3 en ondernemer) in triathlon en de langere afstanden, moest en zou ik dit artikel schrijven. Het gaat me namelijk aan het hart. Met een vleugje feminisme vind ik het belangrijk dat vrouwen zich net zo zelfverzekerd (durven) te voelen als mannen. Dat ze staan voor zelfstandigheid en onafhankelijkheid. Sporten beoefenen die een grote tijdsinvestering vragen is zeker geen must, maar als je hart er ligt wil ik je alleen maar meegeven om ervoor te gaan.

Want ook jij verdiend deze tijd en prestatie gewoon voor jezelf.
Dus laten we er vooral voor gaan om deze cijfers te veranderen.

Wil je starten met triathlon? Lees dan vooral ook ons ebook: E-book: Starten met triathlon

Of op Bol.com staan ook nog een lijstje met boeken speciaal voor vrouwen in triathlon. Let wel, alle boeken zijn in het engels. Bol.com Triathlon Woman boeken.


 

Analyse wedstrijden triathlon vrouwen 2022

Hele triathlon

  • Ironman Maastricht hele: 1049 starts, waarvan 130 vrouwen (12%)
  • Challenge Almere, 323 gefinishte atleten, waarvan 46 vrouwen (14%)

Halve triathlon

  • Ironman Maastricht halve: 1894 starts, waarvan 366 vrouwen (20%)
  • Triathlon Terheijden: 115 starts, waarvan 17 vrouwen (15%)
  • Challenge Almere: 818 gefinishte atleten, waarvan 172 vrouwen (21%)

Kwart triathlon

  • Triathlon Brouwersdam kwart afstand: 192 starts, waarvan 50 vrouwen (26%)
  • Tri Amsterdam kwart: 374 starts, waarvan 106 vrouwen (28%)
  • Triathlon Terheijden, 204 starts, waarvan 48 vrouwen (24%)
  • Triathlon Holten (OD), 329 starts, waarvan 72 vrouwen (22%)

Achtste triathlon

  • Tri Amsterdam achtste: 251 starts, waarvan 99 vrouwen (39%)
  • Triathlon Terheijden: 134 starts, waarvan 61 vrouwen (45%)
  • Triathlon Holten, 409 starts, waarvan 151 vrouwen (37%)

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *