Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat maakt zwemmen gezond?

Wat maakt zwemmen gezond?

Dat zwemmen gezond voor je kan, wisten velen van jullie natuurlijk al. Maar als we specifiek gaan kijken, wat maakt zwemmen nu echt gezond? In dit artikel duiken we dieper in op de vele gezondheidsvoordelen die zwemmen met zich meebrengt. Of je nu een doorgewinterde zwemmer bent of net begint met het verkennen van de wereld van het zwemmen, deze informatie is natuurlijk handig voor iedereen. Ontdek waarom zwemmen meer is dan alleen een sport, het is een investering in je algehele gezondheid!

De gezondheidsvoordelen van zwemmen

Onderstaand lees je de meest bekende én onderzochte voordelen die zwemmen voor je kan hebben. Dit heeft allemaal betrekking op het regelmatige zwemmen en dus niet op eenmalig of af en toe een keer het water in duiken. Deze voordelen komen enkel aan bod wanneer je wekelijks zal gaan zwemmen en dit voor een langere periode volhoudt.

1. Cardiovasculaire gezondheid zal verbeteren

Zwemmen staat bekend als een uitstekende cardiovasculaire oefening. Ofwel goed voor je conditie. Door constant tegen de weerstand van het water in te bewegen, wordt je hart gedwongen efficiënter te pompen, wat de bloedcirculatie kan verbeteren. Dit resulteert in een versterking van het cardiovasculaire systeem, lagere bloeddruk en een verlaagd risico op hart- en vaatziekten. Kortom, super fijne voordelen dus. Dit bereik je overigens niet door maar 1x per week baantjes te gaan zwemmen. Twee of liever nog drie keer per week is dan wel aan te raden. Kun je dit niet halen? Dan kun je het ook combineren met andere (duur) sporten, zoals fanatiek wandelen, hardlopen of fietsen.

2. Verbetering van de longcapaciteit

Diep ademhalen en regelmatig ademhalen zijn essentieel bij zwemmen. Naast de inspanning die je levert, versterken deze stevige ademhalingen de longen en kan het de longcapaciteit vergroten. Dit is niet alleen gunstig voor tijdens het zwemmen, maar ook voor je algehele ademhalingsgezondheid. Zeker met borstcrawl (en voor de echte fanatiekelingen vlinderslag) is ademhaling niet bij iedere slag. Door te trainen om de ademhaling wat te beperken kun je de longcapaciteit flink vergroten. Maar let wel, doe dit met beleid. Ga niet gelijk 1 op de 10 slagen bv proberen adem te halen. Maar probeer het rustig te verleggen in korte stukken. En luister heel goed naar je lichaam. Haal altijd adem naar behoefte.

3. Zwemmen kan helpen met calorieën verbanden

Zwemmen is een effectieve manier om calorieën te verbranden en af te vallen. Of je nu rustig baantjes trekt of een intensievere zwemtraining volgt, het kan bijdragen aan gewichtsverlies en helpt bij het behouden van een gezond gewicht. Er zijn echter ook mensen die aangeven dat zwemmen niet de beste keuze is als je wilt afvallen. Dit i.v.m. hoe zwaar het kan zijn én doordat de kosten voor een zwembad abonnement te hoog kunnen zijn voor sommige mensen, aldus onderzoek van DailyFit. In hoeverre afvallen voor jou zal lukken, zal afhankelijk zijn van hoe vaak en hoe effectief je gaat zwemmen.

4. Gewrichtsvriendelijke oefening

In tegenstelling tot veel andere vormen van lichaamsbeweging, is zwemmen weinig belastend voor je gewrichten. De opwaartse druk van het water vermindert impact op de gewrichten, waardoor zwemmen een ideale oefening is voor mensen met gewrichtsproblemen of tijdens revalidatie van een ziekte of blessure. Heb je dergelijke klachten? Zorg dan altijd dat je met begeleiding van een ervaren dokter, therapeut of trainer het water in gaat.

5. Stressvermindering

De ritmische beweging van zwemmen en het ontspannende gevoel voor de gewrichten, kan een kalmerend effect op je geest hebben. Zwemmen vermindert voor sommige mensen stress, angst en helpt bij het verbeteren van het algemene mentale welzijn. Nog niet eerder geprobeerd? Dan is dit je teken om eens het water in te duiken en te beoordelen wat het voor jouw mentale gezondheid doet.

6. Flexibiliteit en mobiliteit

Zwemmen bevordert zowel de flexibiliteit als de mobiliteit van het lichaam. De variëteit aan slagen en bewegingen kan de mobiliteit bevorderen en zorgen voor een algehele betere controle over je lichaam en bewegingsvrijheid in het dagelijkse leven.

7. Het versterken van de spieren

Zwemmen stimuleert verschillende spiergroepen tegelijkertijd. Of je nu borstcrawl, schoolslag of rugslag zwemt, je gebruikt je armen, benen, kern en rugspieren. Dit leidt tot een algehele versterking van het lichaam en het ontwikkelen van een gezonde hoeveelheid spiermassa.

Zwemmen gezond – Veelgestelde vragen

Onderstaand lees je nog verschillende vragen over zwemmen en de gezondheid die ik de afgelopen jaren wel heb gehoord.

Is zwemmen gezond voor jongeren?

Zeker! Zwemmen is een activiteit die geschikt is voor alle leeftijden. Het is een low-impact oefening die vriendelijk is voor zowel jonge als oude gewrichten. Zorg dat je de technieken goed leert en zwem met een trainer, zodat je zeker weet dat je alles op de juiste manier leert.

Hoe lang moet ik zwemmen om resultaten te zien?

Zwemmen kan al in korte sessies voordelen opleveren. Probeer minimaal twee keer per week 30 minuten te zwemmen om positieve resultaten te ervaren. Dit dien je wel meerdere weken vol te houden, alvorens je verschil zult zien. Een voordeel: zodra je het verschil ziet zul je al snel gemotiveerd zijn om door te blijven gaan.

Zijn er zwemslagen die beter zijn voor bepaalde gezondheidsdoelen?

Gezien je bij het zwemmen continu je armen en benen gebruikt, is dit lastig te zeggen. In principe train je nagenoeg je gehele lichaam tijdens het zwemmen, dus het is erg moeilijk om te zeggen of één bepaalde zwemslag effectiever is dan de ander voor je gezondheidsdoelen. Wel is het zo dat je met borstcrawl meer je armen traint dan bijvoorbeeld met schoolslag. Vlinderslag is de zwaarste slag om te zwemmen. Hiermee zou je in theorie de meeste calorieën verbranden. Ware het niet zo zijn dat er maar weinig zwemmers zijn die dit lang kunnen volhouden.

Lees tip: Wil je meer leren over welke spieren train je met zwemmen? lees dan vooral dit artikel: Welke spieren train je met zwemmen?

Zwemmen, gezond of niet?

In de wereld van de zwemsport gaat het niet alleen om het bereiken van het zwembad of de open wateren; het gaat om het omarmen van een levensstijl die je gezondheid bevordert. Zwemmen biedt een mooi mix van cardio en krachttraining, waardoor je niet alleen fysiek sterker wordt, maar ook conditioneel zal verbeteren. Dus, duik in de voordelen van zwemmen en ontdek een bron van gezondheid en vitaliteit die voor iedereen toegankelijk is. Veel zwemplezier!

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *