Zoek
Sluit dit zoekvak.

Voordelen zwemmen

Voordelen zwemmen

Of je nu gaat voor fanatiek baantjes zwemmen, sportzwemmen, aquasporten of zwemt voor recreatie, in een binnenzwembad of juist een openwater zwemmer bent. Zwemmen staat alom bekend als een gezonde sport bomvol voordelen. Maar waarom eigenlijk? Wat zijn nu eigenlijk de voordelen van zwemmen?

Voordelen zwemmen – Waar is zwemmen allemaal goed voor

1. Volledige lichaamsbeweging

Zwemmen is een uitstekende manier om je hele lichaam te trainen. Tijdens het zwemmen gebruik je bijna alle spieren in je lichaam, van je armen en benen tot je buikspieren en rugspieren. Dit maakt het een geweldige vorm van cardiotraining, die helpt bij het verbeteren van je uithoudingsvermogen, kracht en flexibiliteit. Zeker als je alle slagen beheerst en voldoende afwisselt.

Lees ook: Voordelen vlinderslag

2. Lage impact

In tegenstelling tot sommige andere vormen van lichaamsbeweging, zoals hardlopen of gewichtheffen, heeft zwemmen een lage impact op je gewrichten. Het water ondersteunt je lichaamsgewicht, waardoor er minder druk op je gewrichten komt te staan. Dit maakt zwemmen ideaal voor mensen met gewrichtsproblemen, ouderen en zwangere vrouwen.

Maar als cross training voor andere sporten wordt zwemmen vaak ingezet.

3. Verbetert de longcapaciteit

Zwemmen is een aerobe activiteit waarbij je je ademhaling en longcapaciteit verbetert. Regelmatig zwemmen helpt je longen sterker te worden en verhoogt je ademhalingsvermogen. Dit is vooral gunstig voor mensen met ademhalingsproblemen zoals astma. Met schoolslag kun je dit trainen. Maar nog beter train je longcapaciteit door regelmatig onderwater te zwemmen (steeds beetje verder, maar wel met mate opbouwen), of met borstcrawl je ademhaling te verleggen. Dus in plaats van 1:2 of 1:4 te ademen, af en toe een baantje 1:6 slagen adem te halen. Belangrijk is wel om het altijd rustig aan op te bouwen en goed naar je lichaam te luisteren.

4. Stressverlichting / ontspannend

Zwemmen kan een kalmerende werking hebben op de geest. Het ritmische geluid van het water en het gevoel van gewichtloosheid kunnen helpen om stress te verminderen en de geest te ontspannen. Bovendien stimuleert lichaamsbeweging de aanmaak van endorfines, de zogenaamde “gelukshormonen”, die bijdragen aan een positieve gemoedstoestand. Dit geldt zowel in het zwembad, als in buitenwater. Al wordt buitenwater vaak nog een stuk beter gewaardeerd als het gaat om stressverlichting. Zoals ook wel het steeds populairder wordende winterzwemmen.

5. Gewichtsbeheersing

Zwemmen is een effectieve manier om calorieën te verbranden en helpt bij het behouden van een gezond gewicht. Door regelmatig te zwemmen, kun je je stofwisseling stimuleren en overtollig vet verminderen. Het is een uitstekende aanvulling op een gezond dieet als je wilt afvallen of op gewicht wilt blijven.

Hoeveel calorieën je met zwemmen verbrand is lastig te zeggen. Het is afhankelijk van zoveel factoren. Van welke slagen je zwemt, het tempo, hoe efficiënt je bent en de intensiteit van training. Gemiddeld kun je zo’n 500 tot 600 calorieën per uur rekenen (zonder echte pauze te nemen).

6. Verbeteren conditie

Zwemmen is gunstig voor je hart en bloedvaten. Het verlaagt het risico op hart- en vaatziekten, verlaagt de bloeddruk en verbetert de bloedsomloop. Zwemmen bevordert ook de aanmaak van HDL-cholesterol (het goede cholesterol) en vermindert het niveau van LDL-cholesterol (het slechte cholesterol), wat bijdraagt aan een gezond hart.

Andere (duur)sporten verbeteren ook je cardiovasculaire gezondheid, maar zwemmen heeft daarbij als extra voordeel dat het een full body workout is, zonder dat het een echte belasting is voor je gewrichten.

Vindt je zwemmen maar saai? Of weet je niet zo goed hoe te beginnen? Kijk dan zeker naar onze zwemschema’s.

7. Gezellig

Zwemmen is vaak een sociale activiteit, vooral in zwembaden en openbare stranden. Het kan een geweldige gelegenheid zijn om samen met vrienden en familie van tijd tot tijd te genieten. Het sociale aspect van zwemmen draagt bij aan een gevoel van verbondenheid en kan je mentale welzijn versterken.

Nu is zwemmen zeker niet sociaal als bijvoorbeeld een fietsrit kan zijn. Schoolslag zwemmend kun je nog wel kletsen, maar in borstcrawl wordt het al een stuk moeilijker. Toch kun je prima samen zwemmen. Samen een training zwemmen is altijd makkelijker dan alleen en het uitzwemmen kan een gezellig moment zijn.

Tot slot nog wat antwoorden op vragen rondom voordelen zwemmen

Dat ligt eraan ;). Zwemmen is een duursport en met duursport kun je lekker calorieen verbranden. Afhankelijk van de intensiteit, je persoonlijke doelen en wat voor jou een goed figuur is kun je met zwemmen heel wat bereiken. Ben je een wedstrijdzwemmer of triatleet dan kun je echt wel brede schouders / bovenlijf krijgen van zwemmen. Om wat maten af te vallen blijft het ook een combinatie van voeding en bewegen.
Afhankelijk van bepaalde slagen of oefeningen kun je nog aanvullende spiergroepen wat fanatieker aanspreken. Ga je vlinderslag benen zwemmen, dan voel je buikspieren extra. Zwem je veel met paddels (een hulpmiddel), dan worden je armen / schouderspieren fanatieker aangesproken. Zwem je veel beenslag (dus zonder armslag) dan train je meer beenspieren. Dus ondanks dat zwemmen een full body workout is, kun je prima nog de nadruk leggen op specifieke delen van je lichaam.

Is zwemmen goed voor je huid/haar?

Zwem je in zoutwater / zee? Dan kan dit een voordeel geven. Vooral voor mensen met huidaandoeningen kan het zeewater / zoutwater een helend effect hebben.

Zijn er ook nog nadelen aan zwemmen?

Oke, oke, en om het niet alleen positief te laten zijn. Er zijn natuurlijk ook heus wel nadelen:

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *