Een zwemplank is een hulpmiddel die hoort bij de standaard uitrusting van een (sport)zwemmer. Naast de zoomers, pull buoy, snorkel en eventueel paddles.
Waarom een zwemplank gebruiken?
Een zwemplank, wordt ook wel kickboard genoemd. En daarmee geeft het gelijk zijn toepassing aan. Het wordt vooral gebruikt bij het geïsoleerd trainen van de beenspieren. Ter verbetering van de beenslag. Dit kan voor alle vier de slagen en voor alle niveau’s. De zwemplank wordt zowel ingezet bij beginnende zwemmers, als bij gevorderden zwemmers.
Voordelen & Nadelen kickboard zwemmen
Voordelen:
- Goed voor de ontwikkeling (techniek en kracht) van de beenslag
- De plank geeft extra drijfvermogen waardoor je meer focus kunt hebben op de beenslag.
- Gevarieerd in te zetten, voor de afwisseling binnen het trainen.
- Goedkoop trainingshulpmiddel
Nadelen kickboard
Er is eigenlijk maar 1 nadeel (of ongemak) en dat is dat je last van je nek kunt krijgen als je je hoofd bovenwater houdt. Zeker als je heupen hoog blijven en je dus niet te diep in het water zakt, kun je makkelijk last krijgen van je nek.
Verschillende soorten zwemplanken
Zwemplanken zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Er zijn ook zwemplanken op de markt die zowel de functie van pull buoy (beendrijver) als zwemplank combineren. Dit noemen ze een pullkick. Dit scheelt weer in het meenemen van materialen.
Lees tip: Pull Buoy; Waarom je sneller zwemt met een pull buoy
Sommige planken hebben een zeer gestroomlijnd uiterlijk, hierdoor ga je iets gestroomlijnder door het water met je plank. Anderen planken hebben weer ruimte gemaakt voor een handvat, wat het vasthouden weer wat makkelijker maakt.
Waar op letten bij aanschaf?
Het is vooral een beetje ervaren wat je zelf prettig vindt. Voor de meeste zwemmers voldoet de basisplank prima. Let er wel op dat je een zwemplank koopt die makkelijk mee te nemen is in je zwemtas. Sommige planken kunnen al snel te groot zijn voor een zwemtas. Mocht je de plank in je zwemtas mee willen nemen zoek dan vooraf uit wat de maximale hoogte mag zijn.
Ander alternatief is een mesh bag. Hierin kun je al je (natte) hulpmiddelen zo in kwijt en makkelijk meenemen naast je standaard zwemtas.
Meer lezen over alle hulpmiddelen die in het zwemmen worden gebruikt? Ik schreef er een blog over:
Zwemhulpmiddelen: Alle trainingshulpmiddelen op een rij