Als iets onmisbaar is binnen de zwemuitrusting is het wat mij betreft met stip de zwembril. Bescherming voor je ogen is toch wel erg belangrijk en het geeft ook stukken beter zicht. Zelf heb ik een absolute haat / liefde verhouding met mijn zwembril. Zonder kan ik absoluut niet. Dat chloor is natuurlijk niet prettig, maar ook je zicht is onderwater stukken beter. Toch betrap ik me erop dat ik hem zodra het kan ook weer afzet, of weer schoonmaak.
Beste zwembril
Eigenlijk zijn er maar twee zaken echt belangrijk. En dat is dat de bril goed past en lekker zit. Het is vooral ervaren wat je zelf prettig vindt
Donkere glazen of juist lichte glazen. Gespiegeld of juist niet. Er is niet een eenduidige beste zwembril. Het blijft ontzettend persoonlijk met wat men fijn vindt. In een zwemwinkel kun je vaak brillen passen. Maak daar vooral gebruik van. Het is daarbij belangrijk dat je de bril past en dat deze zuigt rondom je ogen ZONDER dat je de band om je hoofd doet. Als de bril 2 tot 3 seconden blijft zitten past hij goed. Dan hebben sommige merken ook nog verschillende type neusbruggen die je kunt bevestigen op je bril om de pasvorm nog fijner te laten zijn.
Of, wat ik zelf heb gedaan, vraag eens aan een collega zwemmer of je een baantje met hun bril mag zwemmen. Zo kun je toch het beste ervaren wat een fijne bril voor jou is.
Verschillende type glazen
In zwembrillenland wordt onderscheid gemaakt in verschillende type glazen. Ieder type heeft zijn eigen kenmerken:
- Gepolariseerd, bij deze bril wordt door het glas de reflectie verminderd. Dit type glas is vooral geschikt voor openwater zwemmers. Je hebt zo minder last van reflecterend water.
- Gespiegeld, ook bij deze bril wordt reflectie verminderd, maar minder sterk dan bij gepolariseerd. Vaak worden gespiegelde glazen ook gedragen door wedstrijdzwemmers (ziet er cool uit, al besef ik me dat je over smaak kunt twisten).
- Verduisterde, dit zijn donkere glazen. Kunnen zowel goed binnen als in buitenwater worden gebruikt. Sommige verduisterde brillen zijn ook beschikbaar in andere kleuren dan donker. Zoals blauw.
- Helder / transparant, het laatste type is een standaard heldere zwembril. Geeft het beste zicht in binnenzwembaden, maar beschermen de ogen niet tegen (fel) zonlicht.
- Op sterkte, tot slot zijn er nog zwembrillen op de markt die glazen op sterkte hebben. Ideaal voor mensen die brildragend zijn. Ga hiervoor naar een gespecialiseerde winkel.
Openwater zwembril
Is er een verschil met ‘zwembad’ zwembrillen en openwater / triatlon zwembrillen? Voor openwater zwemmen is er eigenlijk maar 1 ding goed van belang en dat is dat je ten alle tijden goed zicht hebt. Onderwater zie je dan misschien wel niets, als je bovenwater kijkt wil je wel goed kunnen zien.
Op een zonnige dag is een bril met gespiegelde / getinte glazen prettig doordat ze schittering en inkomend licht verminderen.
Heldere / transparante glazen zijn juist prettig op grijze / bewolkte dagen waar je juist zoveel mogelijk wilt zien.
En nog een tip voor de triatleten. Je kunt je bril ook ONDER je badmuts doen. Dan blijft hij beter zitten. Wel zo handig soms met alle drukte soms. Ook minder risico dat iemand je bril van je hoofd afslaat of trapt met de start. Meer tips? Lees dan de uitgebreide blog: Zwembril voor open water of triatlon kiezen? 3 praktische tips
Beslaan van zwembril
Irritatie nummer 1 denk ik bij iedereen die weleens zwemt. De bril beslaat. Kort samengevat. Leer er maar mee leven ;). Als je bril nieuw is probeer hem dan zo min mogelijk aan te raken aan de binnenkant. Des te langer blijft het beschermlaagje (anti-mist laagje) erop zitten. Zodra je eenmaal begint met wrijven (en spugen) dan beschadig je het anti-mist laagje en dan beslaat hij eerder.
Als je de bril opzet vanaf de kant (dus voordat je het water in gaat) is hij ook helder en alles is dan nog droog. Als de bril dan goed vacuüm trekt dan zal hij ook niet beslaan totdat je de vacuüm verbreekt.
Toch is het moment bijna niet te voorkomen en gaat de bril beslaan. Dan werken alleen nog maar de ouderwetse trucjes. Erin spugen en weer even schoonwassen. Ook is er nog anti-mist spray op de markt. De spray spuit je in je bril en daarna spoel je de bril uit. Belangrijk is om het uitspoelen niet te vergeten, zodat de stoffen van de spray niet in je ogen komt. Zelf gebruik ik het weleens en het werkt prima. Nadeel is dat er wel een klein laagje van de spray aan de binnenkant van je bril komt. Dus wel regelmatig goed schoonmaken.
Do it yourself anti-beslaan opties:
Maar los van het spugen zijn er nog veel meer ‘do it yourself’ mogelijkheden om het beslaan van je bil te voorkomen. Ik heb er wat voor je op een rijtje gezet (met dank aan enkele Facebook volgers).
- Sommige mensen gebruiken ook tandpasta om de binnenkant mee in te smeren. De tandpasta zorgt ervoor dat er geen condensatie kan optreden. Heel eerlijk? Ik durf het niet te proberen.
- Geen tandpasta? Een druppeltje dreft schijnt ook te werken.
- Of doe scheerschuim op de binnenkant van je glas en laat dat 10 minuten in trekken. En spoel het eraf. Je bril slaat nu een tijdje niet meer aan.
- Zelf anti-mist spray maken? Vul een spuitbusje met 3 druppels Dreft en dan spoelglansmiddel (weet wel van de afwasmachine). Voordat je naar het zwembad gaat bril insprayen. Tegen de tijd dat je bij het zwembad bent is het opgedroogd. Bril opzetten en niet meer afdoen en geen last van beslaan.
Hoe lang gaat een zwembril mee?
De levensduur van een zwembril is een beetje afhankelijk van hoe je ermee omgaat en hoe vaak je hem gebruikt. Als je de bril na het zwemmen goed afspoelt en veilig opbergt in een hoesje of tasje is de levensduur langer. Zelf doe ik ook nog af en toe al mijn zwemspullen (zoals badmutsen e.d.) in een emmer koud water (wel paar keer water verversen) om echt al het chloor er goed af te spoelen.
Als je intensief zwemt is de algemene richtlijn dat een zwembril ongeveer een jaar meegaat.
Persoonlijke ervaringen:
Zwembril Speedo
Mijn zwemcarrière startte met de Speedo zwembril. In eerste instantie zelfs de Speedo zwembril van mijn man. Later de dames variant van deze bril. De damesvariant zat me een stuk beter dan de standaard variant. Toch bleef het maar een grote bril en dat vond ik niet heel erg prettig. Vooral had ik na het zwemmen echt last van de vacuüm plekken rondom mijn ogen. Hierdoor had ik vrij lang zwarte kringen. De bril zat me duidelijk dus niet heel goed.
Let op, ik had geen wedstrijdbril van Speedo. Deze zijn vergelijkbaar met andere wedstrijdbrillen van concurrerende merken.
Arena zwembril
Ondertussen heb ik alweer een aantal maanden de Arena Cobra Ultra Mirror zwembril. Ik heb er heel lang mee kunnen zwemmen voordat hij voor het eerst condens kreeg aan de binnenkant. Het is oorspronkelijk bedoeld als wedstrijdbril en heeft gespiegelde glazen. Fijn is dat er meerdere neusbruggetjes worden meegeleverd zodat je de bril zelf kunt afstellen. Ook het elastiek is goed verstelbaar. De bril zit lekker en ik heb niet meer van die hele donkere kringen rondom mijn ogen. Tuurlijk zie je nog wel een afdruk, maar dat ga je nooit helemaal voorkomen. Ook met duiken en keren blijft de bril goed zitten. Goed, het blijven persoonlijke ervaringen.
Verder schreef ik een complete review over alle type arena zwembrillen. Die vind je hier: Arena Zwembril; De verschillen
Gaat een bril ooit lekker zitten?
Hoe goede zwembril je ook hebt, echt super lekker zitten de meeste zwembrillen niet. Het oncomfortabele van een zwembril is toch iets wat er een beetje bijhoort. Maar hele donkere oogkassen, pijn aan je neus, continu lekkende glazen of hoofdpijn horen echt niet bij een zwembril. Dan is het zaak op zoek te gaan naar een betere pasvorm.
Zwem je hele lange afstanden? Dan is het een idee om een ander type zwembril (met een andere pasvorm) mee te nemen. Zo kun je na een tijdje van bril wisselen. Zit het toch net weer even anders.
Heb jij nog goede tips?
Laat het me weten, dan zet ik het erbij.