In het zwemmen heb ik twee favoriete hulpmiddelen. Zoomers en mijn snorkel! De liefde voor beide is even groot. En als ik ze samen mag gebruiken lijkt het alsof ieder doel haalbaar is. Het valt dan ook altijd even tegen als ze weer uit moeten.
Wat zijn zoomers?
Zoomers zijn korte zwemvliezen, ook wel ‘fins’ genoemd. Als je ze draagt ga je een stuk makkelijker en sneller door het water. En dat gevoel is een heel fijn gevoel om te mee te zwemmen (zeker als beginner). Ze helpen je om een betere borstcrawltechniek aan te leren. Doordat je makkelijker en sneller door het water gaat kun je je beter focussen op andere onderdelen van de borstcrawltechniek (of andere zwemslagen). Voor gevorderden zwemmers zijn ze ook fijn. Zij kunnen zich ook met zoomers beter focussen op een deel van de techniek en/of hun beenspieren extra te trainen.
Waarom zijn ze kort en niet lang zoals de standaard flippers?
Als je de standaard duik zwemvliezen zou gebruiken dan je veel te hard. Je bent dan te snel aan de overkant waardoor het trainingseffect weg gaat. Korte zwemvliezen geven dus wel ondersteunen, maar je kunt ook nog voldoende zwemmen.
Zoomers met of zonder hiel?
Op de markt zijn verschillende type zoomers. Sommige verschillen wat in lengte of vorm. Maar er zit ook een verschil in de hiel, een open hiel met enkel een band rondom de enkel, tot een volledig gesloten hiel, zoals een schoen. Een gesloten hiel is vaak voor de basis / beginnende zwemmer. Het geeft wat meer steun en voorkomt hyperflexie. Een open hiel is juist goed voor de enkelflexibiliteit. Een open hiel zoomer wordt meestal gebruikt door de meer gevorderden zwemmer.
Zoomers met hiel
Zoomers zonder hiel
Wel of geen trainingsmaterialen gebruiken?
De meningen over het gebruik van trainingsmaterialen tijdens zwemtrainingen zijn verdeeld. Sommige zwemtrainers zijn fan van o.a. zoomers en snorkels en zien de voordelen. Terwijl er ook zwemtrainers zijn die juist voorstander zijn van zo min mogelijk gebruik van hulpmiddelen, zodat je er ook niet aan kunt wennen.
Ik denk altijd maar zo, ik kan het alvast maar ervaren. Misschien herken ik het dan als ik ooit zo snel zonder hulpmiddelen kan zwemmen.
Uiteindelijk is een hulpmiddel een ‘hulp’. Het kan net ondersteuning geven zodat je meer aandacht hebt voor belangrijke techniek zaken. Of juist ter ondersteuning in de krachtsontwikkeling. Zelf ben ik dan ook pro hulpmiddelen.
Focus op techniek
Hoe dan ook met zoomers zwemmen helpt om beter op techniek te focussen en meer rust te behouden. Je ligging in het water wordt ook beter. Als je net start met zoomers zwemmen kan het zijn dat je in het begin wat kramp krijgt. Bouw het rustig op zodat je er aan went. Ga ook niet gelijk als een malle trappen, maar laat juist de zoomers het werk doen.
Zoomers kopen
Iedere zwemwinkel heeft wel een assortiment zoomers. Je hebt ze van de bekende merken zoals Arena. Zelf ben ik begonnen met Decathlon, de standaard ‘Nabajii korte zwemvliezen‘ en ze doen wat ze moeten doen. Aan blijven en makkelijk aan en uit te trekken. Ze slijten niet en na maanden zien ze er nog als nieuw uit. Zoals met de meeste sportspullen van de Decathlon is het van goede kwaliteit en valt de prijs ook heel erg mee.
Ondertussen zwem ik met Power fin pro zoomers van Arena. Dit is een zoomer zonder hiel. Meer geschikt voor de gevorderde zwemmer. Ik heb ze gekocht toen ik startte met het leren van de vlinderslag. Voor meer bewegingsvrijheid.
Overigens blijft het een persoonlijke keuze. Zowel met als zonder hiel wordt door basis en gevorderde zwemmers gebruikt. Test vooral wat je zelf fijn vindt.
Volgens mij is het bijna onmogelijk om ze te verslijten. Zoomers zijn dus wat mij betreft een onmisbaar item in de zwemcollectie hulpmiddelen.
Met zoomers zwemmen: voor- en nadelen
Voordelen
- Ondersteunt in het verbeteren van de zwemtechniek.
- Geeft extra snelheid in het water, hierdoor wordt het zwemmen eenvoudiger.
- Ligging in het water wordt beter.
- Voor gevorderde zwemmers ter ondersteuning in het trainen van de beenspieren.
Nadelen
- In het begin kan het erg wennen zijn, met kramp als gevolg. Bouw het gebruik rustig op en laat de zoomers zoveel mogelijk het werk doen.
- Zoals met ieder hulpmiddel. Beschouw het als een hulpmiddel. Gebruik het met mate en train ook voldoende zonder.
Conclusie
De zoomers zijn onmisbaar binnen de basisuitrusting van een zwemmer. Zowel voor de beginnende- als gevorderden zwemmer. Het blijft natuurlijk een hulpmiddel. Dus blijf het ook zo zien. Het is in het begin even wennen, maar uiteindelijk kennen zoomers meer voordelen dan nadelen.
Je koopt zowel de basis zoomer als de powerfin zoomer bij decatlon:
Maar als je liever korting wilt:
- Dan koop je ze bij de webwinkel van Arena Benelux en krijgt 10% korting met de code: MELISSA2023