Zoek
Sluit dit zoekvak.

Sporthorloge zwemmen – Polar V800

Sporthorloge zwemmen – Polar V800

Wat mij betreft is een sporthorloge een onmisbaar attribuut als je serieus ergens voor wilt trainen. Doordat ik eigenlijk altijd alleen train heb ik niemand in de buurt om mijn tijden te meten. Voor korte afstanden lukt het me prima zelf met de zwembadklok, voor langere afstanden is een goed sporthorloge toch wel handig.

Een sporthorloge zwemmen dus. Vanuit het paardrijden heb ik de Polar V800 met hartslagmeter. Ik heb deze destijds gekocht omdat hij een triatlon stand had en een GPS / GPX functie. Met een aparte band kan ik ook bij mijn paard zijn hartslag meten. Dat laatste is met name handig in het paardrijden en wedstrijden endurance. Door de GPX mogelijkheid kan ik routes uploaden en heb ik te paard een navigatiesysteem. Heel erg handig kan ik je vertellen! Kan ik eindelijk niet meer verdwalen in het bos.

Hij kan dus zowel een route vooraf uploaden (GPX file) of je kunt het horloge aanzetten en als je verdwaald bent de functie ’terug naar start’ gebruiken. Het horloge brengt je dan weer naar je beginpunt. Ideaal. Maar in het zwembad verdwalen lijkt me niet zo aan de orde.

Terug naar het zwemmen dus.

In het zwemmen doet de Polar V800 horloge meestal wat hij moet doen. Let op het woord ‘meestal’. Het horloge heeft zowel een 50m bad stand als een 25m zwembad stand. Door de beschikbare verschillende sportprofielen heb ik twee zwemprofielen aangemaakt. Ik hoef dan ook niet per keer de zwembadlengte aan te passen maar kies gewoon het geschikte profiel met de juiste zwembadafmeting.

Sporthorloge zwemmen

 

Mijn ervaring is dat het horloge in een 25m bad iets nauwkeurig werkt dan in een 50m zwembad. In het 50m bad komt het regelmatig voor dat ik 50m zwem en dat er toch 100m op mijn horloge staat geregistreerd of anders, dat ik 100m zwem en het horloge maar 50m registreert. In het 25m bad gebeurt dit me zelden.

Vooral keerpunten lijkt hij soms moeilijk te kunnen inschatten. Vaak krijg ik na het maken van een keerpunt een hoop meters bij. Nu is dat ook (nog) niet mijn sterkste punt, dus ik zie het maar als positieve stimulans. Goed zo, weer een keerpunt! Jij krijgt extra meters van ons! Maar het hoort natuurlijk niet.

De tijd waarneming werkt goed en je kunt zelf kiezen en instellen wat je precies op je scherm wilt zien. Zoals hartslag, gemiddelde tijd per 100m, rusttijd, etc etc. Eigenlijk alles wat je wilt weten kun je instellen.

De Polar V800 horloge werkt met een aparte hartslagband. Het schijnt iets nauwkeuriger te zijn dan meting via je pols. In het zwemmen is het alleen niet ideaal. Het bluetooth signaal tussen je horloge en de band werkt op het land ideaal, zonder problemen. Alleen zodra je met de band onderwater gaat verliest hij regelmatig zijn signaal. Dit maakt dat je tijdens het zwemmen geen data krijgt over je hartslag. Pas zodra je aan de kant komt en met je hartslagband boven het water bent pakt hij het signaal weer (snel) op.

Buiten dit, heeft het ook als nadeel dat zwemmen met een hartslagband ook niet heel charmant is onder mijn badpak…

Dat terzijde.

Sporthorloge zwemmen Polar v800 – Voor- & Nadelen samengevat

 

 

Voordelen

 • Keuze uit veel sportprofielen. Op het gebied van zwemmen al de profielen zwemmen, zwembad zwemmen en open water zwemmen.
 • Heeft triatlon stand en GPS en GPX functie. Vooral heel handig voor sporten buiten het zwembad.
 • Per profiel direct de juiste zwembad maat in te voeren. Keuze uit 25m of 50m zwembad.
 • In te stellen naar wens. Veel schermen mogelijk met andere waardes (zoals tijd per 100m, rusttijd, gemiddelde zwemtijd, tijd per ronde, wat je maar wilt).
 • Degelijk, robuust horloge
 • Batterij gaat lang mee.
 • Nauwkeurige hartslag meting met aparte band.

 

Nadelen

 • Regelmatig onnauwkeurig in afstand meting. Lijkt in een 25m zwembad nauwkeuriger te werken dan in een 50m zwembad.
 • Ondanks de nauwkeurigheid van de hartslagband vind ik een band niet ideaal onder mijn zwempak.
 • Pakt het hartslagsignaal tijdens het zwemmen wisselend op. Het duurt soms lang voordat hij überhaupt een meting heeft.
 • Polar V800 is erg groot voor vrouwelijke polsen. Het bandje is voor mij veel te lang.

 

Conclusie

De Polar V800 is een goed sporthorloge en geschikt voor vele sporten. Het synchroniseren met de Polar Flow app werkt makkelijk en soepel. Ook tijdens het zwemmen vind ik het eenvoudig om de gezwommen tijden te zien en kan ik met 1 druk om de knop een nieuwe set starten. Aandachtspunt blijft dat het horloge ook vrij vaak naast de gezwommen afstand zit. Afstandmeten is dus niet altijd even nauwkeurig. Ook je hartslag meten met een band is in het zwembad lastig, hiervoor is een sporthorloge met pols meting iets meer geschikt.

Zelf zou ik voor het zwemmen andere merken eerder aanraden, met name gezien de accuraatheid. Wel is de Polar een uitstekend horloge voor triathlon of andere outdoor sporten. Voor het paardrijden ben ik bijvoorbeeld uitermate tevreden. Maar ja, dit is een zwemblog ;).

Ondertussen is de Polar V800 een oud model van Polar en is deze vervangen door de Andere Polar modellen.

 

Meer weten over sporthorloges geschikt voor zwemmen? 

Lees dan ook het artikel ‘zwemhorloges – de beste zwemhorloges in 2020‘. Of bekijk de reviews van andere sporthorloges die ik heb mogen testen:

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *