Zoek
Sluit dit zoekvak.

Review: Garmin swim 2

Review: Garmin swim 2

De Garmin Swim 2 is een sporthorloge volledig gericht op de zwemsport. Meer functionaliteiten en minder sportprofielen. Maar wat is nu eigenlijk het grootste verschil ten opzichte van andere sporthorloges? En is het ook daadwerkelijk een goed zwemhorloge? Ik testte het horloge twee maanden. In het zwembad, openwater en dagelijkse activiteiten als draagbaar horloge.

Garmin Swim 2 vs andere sporthorloges

De garmin swim 2 is een sporthorloge, specifiek gericht op de zwemsport. Los van de profielen zwembadzwemmen (25m en 50m bad) en openwater, kun je onder andere volledige zwemschema’s via de Garmin app uploaden naar het horloge.
Naast zwemmen heb je ook nog de keuzes uit andere sportprofielen, hardlopen, fietsen en cardio (geen triatlon optie). Ik heb alle profielen getest en ze doen wat ze moeten doen. De ingebouwde hartslagmeter is fijn en je kunt per sport instellen welke parameters je wilt zien. Zoals gemiddelde snelheid, maximale snelheid, hartslag, maar ook hoogtemeters voor hardlopen en fietsen.
Maar uiteindelijk testen we het horloge voor het zwemmen. Super fijn is dat dit zwemhorloge de optie heeft om een ‘oefening’ te registreren. Ofwel de meters die je wel zwemt, maar je arm onvoldoende beweegt om een baan/ afstand te registreren. Dit is wat mij betreft het gemis van enkele andere sporthorloges. Je zwemt je meters, maar zodra je stopt met het bewegen van de arm registreert het horloge meestal rust en klopt je totale afstand en zwemtijden niet meer. Benensets zwemmen of andere oefeningen waarbij je je arm niet/ minder gebruikt (zoals wrikken) worden dan niet geregistreerd wat een vertekent beeld geeft.
Dat is verleden tijd met dit horloge. Terwijl de algehele zwemactiviteit blijft doorlopen kun je aangeven dat je nu een set gaat doen waarbij geen armactiviteit plaatsvindt. Je drukt op de knop voor ‘oefening’, gaat bv 100m benen zwemmen en drukt daarna weer op de knop. Hij vraagt welke afstand je hebt gedaan en kiest (in mijn voorbeeld) 100m. Dit wordt vervolgens bij de totale zwemafstand opgeteld.

 

 

Zwemmen in het zwembad

Voordat je start met zwemmen selecteer je eerst de baanlengte (25m of 50m). Vanuit daar start je met zwemmen. Het horloge meet automatisch de snelheid, afstand en slag dat je zwemt. Hij herkent dus het verschil tussen vlinderslag, rugslag, schoolslag of borstcrawl.
Over het algemeen is het horloge vrij nauwkeurig. Zeker als je goed je banen zwemt zonder teveel ‘poespas’. Maak je bv een keerpunt en kun je dat nog niet zo strak (zoals ik), kan het zijn dat het misgaat met de afstand. Ik gebruik soms te veel mijn armen in het koprol keerpunt, waardoor hij die beweging detecteert en registreert in afstand.
Het werken met simpele schema’s in het horloge gaat eenvoudig. Je zet ze er thuis via de app in en hij speelt ze af tijdens het zwemmen.
Van het horloge zelf heb ik verder tijdens het zwemmen geen hinder.

Openwater zwemmen

Voordat je start met openwater zwemmen dient het horloge te zoeken naar gps-verbinding. Dit kost weinig tijd en je kunt dus snel starten met zwemmen. Vooraf is het mogelijk om in te stellen of je een trilsignaal wilt krijgen en zoja bij welke afstand. Zelf had ik 500m ingesteld staan, om toch een beetje tijdens het zwemmen een idee te hebben van de afstanden. Bij iedere 500m trilt het horloge dus terwijl je zwemt, zodat je weet dat 500m voorbij is.
Tijdens het zwemmen kun je eenvoudig de afgelegde afstand en tijd bekijken. Als je stopt met zwemmen om even pauze te nemen is het niet noodzakelijk het horloge ook op pauze te zetten. Achteraf laat hij een ‘gemiddeld bewogen zwemtijd zien’ en een ‘gemiddelde zwemtijd over de gehele tijd’.
Toch kan ik aanraden het horloge wel even op pauze te zetten, zeker als je wat langer pauze neemt. Als je stil staat of hangt beweeg je toch makkelijk alsnog veel je pols waardoor hij stiekem wat meters registreert. Zet je het horloge op pauze, voorkom je dit. Dat komt de nauwkeurigheid uiteindelijk ten goede. Het horloge op pauze zetten gaat eenvoudig met 1 druk op de knop. Alleen niet vergeten het weer aan te zetten als je verder gaat zwemmen ;).
Over het algemeen is het horloge goed nauwkeurig in open water.

Garmin swim 2 hartslagmeter

De Garmin swim 2 heeft een ingebouwde hartslagmeter via de pols. Hierdoor wordt je hartslag tijdens het zwemmen continu gemonitord. Dit in tegenstelling wanneer je werkt met een bluetooth hartslagband. De bluetooth behoud onderwater zijn verbinding niet. Op het moment dat je het horloge dag en nacht draagt krijg je een nauwkeurige meting van bijvoorbeeld je rusthartslag. Hier heb je met dit horloge geen last van. De functionaliteit kan een handige toevoeging zijn bij het trainen.
Garmin Connect app
Je koppelt het horloge met de Garmin connect app. Zelf heb ik een iPhone en dat gaat moeiteloos. Op de app wordt je Garmin continu geüpdatet. Zodra je de app opent kun je bv live je hartslagmeting zien als je het horloge draagt. Op de homepage kun je je eigen dashboard maken met bijvoorbeeld hartslag metingen, aantal stappen, calorie verbruik, maar ook doet hij een schatting over ‘body battery’, je energieniveau. De app werkt intuïtief en ik vond mijn weg er zo in.

Algemene draagbaarheid

Gezien ik smalle polsen heb, is een sporthorloge toch al snel een groot log ding aan mijn arm. Dat valt me met dit horloge alles mee. Het horloge is vrij plat, super licht en draagt heel comfortabel. Je kunt het dashboard naar wens inrichten. Een leuke achtergrond had ik zelf nog wel een plus gevonden, maar de keuzes uit de verschillende dashboards zijn functioneel en prima.
Je kunt het horloge tevens koppelen aan je telefoon en inkomende gesprekken opnemen en berichtjes lezen. Zelf gebruik ik deze functionaliteit niet, omdat ik het juist heerlijk vind om even offline te zijn tijdens het zwemmen / sporten.

 

Pluspunten

  • Hartslagmeter onderwater. Geen gedoe meer met een hartslagband, geen bluetooth verbinding onderwater, maar gewoon continu je hartslag meten terwijl je zwemt. Ook onderwater.
  • Optie voor ‘oefeningen’. Waardoor je zwemtijd gewaarborgd blijft ook als je techniekoefeningen doet.
  • Makkelijk en licht horloge. Draagt fijn, niet grof aan je pols en leverbaar in zwart en wit.
  • Prettig en makkelijk in gebruik.
  • Invoeren van zwemschema’s.
  • Prijstechnisch goed in orde. Veel zwemfunctionaliteiten voor een goede prijs.

Minpunten

  • Toch nog weleens onnauwkeurig, zowel in openwater als in zwembad. Weinig problemen als je gewoon blijft zwemmen. Hou je bijvoorbeeld pauze in het openwater adviseer ik om ook het horloge op pauze te zeten. Dan heb je hier geen last van. Met 1 druk op de knop geregeld.
  • Zwem je veel techniekoefeningen, dan heb je hiervoor een aparte stand die je kunt gebruiken. De ervaring leert dat je binnen sets dit niet altijd even handig is, gezien je op meerdere knoppen moet drukken. Als je binnen 100m afwisselt van techniek en zwemmen koos ik ervoor om gewoon door te zwemmen en mijn tijden en afstanden dus niet accuraat te laten zijn. Het kost te veel rust om dan in te stellen dat je een oefening doet. Dus zwem je veel techniek, of sprintwerk vanaf het startblok dan blijft de zwembadklok of iemand die je klokt toch het meest betrouwbaar.

Conclusie

In vergelijking met andere zwemhorloges die ik heb getest is de Swim 2 zeker de beste met de meeste opties gericht voor zwemmen voor een goede prijs. Ben je een allrounder en doe je veel verschillende sporten, of bv aan triatlon, dan zijn de keuzes tussen sportprofielen te beperkt voor je. Uiteraard is er wel een alternatief, de Garmin Forerunner 745 is een ideaal triathlon horloge met uiteraard ook zwemfunctionaliteiten. Of lees de blog over de beste zwemhorloges.
Over het algemeen is het horloge nauwkeurig, zeker als je weinig techniek zwemt. Maar het is weleens voorgekomen dat de afstand er compleet naast zat.
Voor al het andere, en met name meters zwemmen (wat de meeste zwemmers doen) is de Garmin Swim 2 een goed en volledig zwemhorloge in een goede prijsklasse.
Wil je ook een Garmin Swim 2? Je koopt het horloge onder andere bij:

 

 

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *