Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe werkt een triathlon wissel? 10 tips voor een snelle wissel

Hoe werkt een triathlon wissel? 10 tips voor een snelle wissel

De triathlon wissel, belangrijk maar nog te vaak vergeten. Zoveel triatleten ook trainen op de invidiuele onderdelen, maar wist je dat het goed trainen op wisselen je ook veel tijdswinst op kan leveren. De tijd loopt namelijk ook tijdens de triathlon wissel gewoon door. Hoe efficiënter je kunt wisselen hoe beter. Daarom in deze blog 10 praktische tips voor een snellere triathlon wissel.

Hoe werkt een triathlon wissel?

Allereerst, hoe werkt het wisselen bij triathlon. Binnen de triathlon heb je twee wissels. Deze worden ook wel ’transitions’ genoemd. Ofwel T1 (eerste wissel van zwemmen naar fietsen) en T2, wissel van fietsen naar lopen. Tijdens de wissel loopt de tijd door en zijn er regels waar je aan dient te houden. Zo mag je pas op je fiets stappen als je helm op zit en vast en mag dit pas vanaf de balk. Ook als je terugkomt in de wissel moet je van je fiets af zijn voordat je bij de balk aankomt.

Je plek in de wisselzone dient altijd ‘netjes’ te blijven. Soms staan er bakken of tassen waar je spullen in moeten blijven, en anders is het de bedoeling dat het redelijk netjes op je eigen plek blijft.

Wisselen triathlon

T1 – Zwemmen / Fietsen

In de eerste wissel kom je uit het openwater. Als startende triatleet is dat echt wel even wennen. Vanuit een horizontale ligging weer rechtop komen kan wat duizelig aanvoelen. Je loopt of rent vervolgens vanuit het water naar je plek, trekt je wetsuit uit (als je die aan hebt), doet je startnummer band op (nummer op je rug), helm en fietsbril op en fietsschoenen aan. Daarna ren je met je fiets in je hand naar de uitgang van de wisselzone. Pas na de balk stap je op de fiets en fiets je weg.

De eerste wissel wordt ook wel T1 genoemd (transitie 1). 

T2 – Fietsen / hardlopen

De tweede wissel is de wissel van fietsen naar hardlopen. Ook hier kom je terug aan met de fiets. Zorg dat je van je fiets af bent voordat je bij de balk bent en ren met je fiets in de hand naar je eigen plek. Hier hang je je fiets terug, doe je je helm af en je hardloopschoenen aan. Eventueel een pet of iets leg je klaar als je dat prettig vindt. Daarnaast draai je je startnummer band van rugpositie naar buikpositie.

De tweede wissel wordt T2 genoemd (transitie 2)

Triathlon wissel trainen

Wissels kunnen al snel veel tijd kosten. Zeker als je loopt te klooien met sokken of spullen die niet goed klaar liggen. Train daarom je wissels. Heb je gezwommen in open water? Oefen dan regelmatig om je wetsuit snel uit te doen. Fiets zonder sokken, of train het hardlopen zonder sokken. Ga voor een goed zittend trisuit. Maar train vooral ook de wissels zelf. Plan regelmatig een training in waarbij het goed wisselen centraal staat. Fiets bijvoorbeeld rondjes van slechts 5km en loop 1km, puur om het wisselen als trainingsdoel te hebben. Hoe sneller je kunt wisselen, hoe efficiënter je bent in de race.

Let wel, een snelle wissel is niet voor iedereen zaligmakend. Zeker als starter kun je soms beter iets meer de tijd nemen in de wisselzone. Zo start je net wat frisser aan het volgende onderdeel. En weet je zeker dat alles goed zit.

Triathlon wisselzone

10 tips voor een snelle triathlon wissel

1. Een goede inrichting

De basis voor een snelle wissel zit in de inrichting van de wisselzone. Zorg dat je fiets goed hangt. Met het voorwiel naar voren (richting de looprichting), dus je hangt je fiets er achteruit in. Naast je fiets leg je je handdoek met daarop fietsschoenen, hardloopschoenen en eventueel eten / drinken en sokken. Op het stuur van je fiets leg je je helm omgedraaid al klaar met je fietsbril erin. Zo hangt alles het meest efficiënt klaar en hoef je niet te zoeken naar spullen.

2. Ga voor een felgekleurde handdoek

In de wisselzone is het vaak nogal druk. Rijen met fietsen en in de haast lijkt alles op elkaar. Om snel je eigen plek terug te vinden kan een goed herkenningspunt meenemen handig zijn. Zoals een felle handdoek of iets anders fel wat je snel en makkelijk herkent. Zo ren je niet voorbij je eigen plek.

3. Fiets in de juiste versnelling zetten

Voorafgaand aan de start is het aan te raden om je fiets in de (voor jou) juiste versnelling te zetten. Zo voorkom je dat je uit de wisselzone komt, je fiets op springt en direct te zwaar of veel te licht moet wegtrappen. Kijk hierbij ook zeker even naar het parcours, ga je direct licht omhoog of naar beneden? En pas hierop je versnelling aan. Niets zo vervelend dat je op je fiets zit en niet lekker wegkomt.

4. Startnummer band onder je wetsuit

Start je met een wetsuit? Doe dan je startnummerband alvast om en draag het onder je wetsuit. Dat gaat prima, heb je geen last van en scheelt weer een paar seconde in de wisselzone. Snel verdiend. Als je start zonder wetsuit dan mag je je startnummerband niet dragen tijdens het zwemmen. Dus deze tip geldt enkel bij het zwemmen met een wetsuit.

5. Horloge en wetsuit

Als je een sporthorloge draagt met een wetsuit kan het weleens lastig zijn om de mouw van je wetsuit in 1x over je horloge uit te trekken. Zeker bij de wat duurdere pakken die strakker zitten. Er zijn hiervoor een paar opties. De eerste is om direct uit het water je horloge even los te maken, je wetsuit alvast tot de helft te trekken en je horloge al rennend of lopend naar de wisselzone alweer aan te doen.

De tweede optie is om tijdens het moment van je wetsuit naar beneden te trekken even een vinger bij je horloge bandje onder de mouw van je wetsuit te houden. Zodat de mouw het eerste stukje soepel over je horloge heen gaat, daarna kun je dan verder trekken. Maar ook hier geldt, oefen dit een paar keer goed van te voren, zodat je niet met je mouw vastzit achter je horloge.

6. Eerst fietsbril op, dan helm

Huh? Iedere wielrenner leert dat je fietsbril over de bandjes van je helm gaat. Enerzijds is dit gewoon zo de regel geworden, anderzijds schijnt het wat veiliger te zijn als je valt. Maar in triathlon ben je geen wielrenner en ook hier geldt, iedere gratis gewonnen seconde is er 1. Dus als je het aandurft, zet eerst je fietsbril op en dan je helm. Het voordeel zit hem vooral voor de laatste wissel van fietsen naar lopen. Veel triatleten houden hun fietsbril op met lopen. Zo hoef je dus enkel je helm af te zetten van schoenen wisselen en gelijk door.

Let wel, dit is een controversieel onderwerp. Veiliger is om de bril over de bandjes van je helm te dragen. Veel artikelen schrijven dit ook van elkaar over. Wetenschappelijk gezien heb ik het bewijs nog niet kunnen vinden (jij wel, mail me dan vooral). Bij een val blijken veel dingen van impact, maar de (impact van de positie van de) bril wordt meestal gezien als het kleinste punt van zorg.

Wil je toch geen tijd verliezen? En geen risico nemen met de bril. Ga dan voor een helm met vizier. Snel af en snel je bril voor hardlopen op. Dat probleem ook weer opgelost. 

7. Wel of geen sokken aan doen

Als je zonder sokken kunt hardlopen scheelt dat veel tijd in de wisselzone. Sokken aan doen is tijdsintensief, zeker na het zwemmen als je voeten heel nat zijn. Het is dus aan te raden om in ieder geval het fietsen zonder sokken te doen. Mocht je dan voor hardlopen sokken willen dragen, dan zijn in ieder geval je voeten al droog voordat je gaat lopen.

Wil je gaan hardlopen zonder sokken? Train dit dan genoeg. Blaren liggen snel op de loer (zeker als je voeten vochtig zijn) en die paar seconden die je wint in de wisselzone, wegen niet op tegen het tijdsverlies van lopen met blaren. Voor langere triatlons, zoals de halve of hele afstanden wordt eigenlijk altijd gelopen met sokken. De tijdswinst die je hebt om geen sokken te dragen, weegt eigenlijk niet op tegen het comfort op langere afstanden.

Draag je normaliter compressie kousen? Ga dan voor ’tubes’ in triathlon. Dus compressie zonder de voet. Deze mag je al aandoen voor de start en mag je dus mee zwemmen. Zo kun je heel onderweg racen met compressie tubes.

8. Schoenen vast op fiets

Fanatieke triatleten zweren erbij. Je fietsschoenen (let wel, triathlonfietsschoenen) alvast vast zetten op de fiets. Je pakt dan zo snel je kunt je fiets uit het rek, rent ermee naar het einde van de transitie en op het punt dat je op je fiets mag, spring je op je fiets met je voeten OP je schoenen. Je schoen blijft in de rechte positie door een elastiekje. Je trapt een paar keer en vanuit daar doe je je schoenen aan. Wil je er meer over zien. Zoek dan op YouTube op ‘Flying Mount Triathlon’. 

Dit kan een hele snelle wissel opleveren. Maar ook heel wat gestuntel. Zeker als het niet lukt, kan het eerder tijdverlies geven dan winst. Je wint namelijk tijd doordat je geen schoenen in de wisselzone hoeft aan te doen, maar je verliest wat tijd doordat je niet kunt doortrappen tijdens het moment van aandoen. 

Als je de flying mount dus wilt toepassen zorg dan enerzijds dat je triathlon fietsschoenen koopt en dat je dit heel goed traint vooraf. 

9. Elastische snelveters

Wisselen van fietsen naar hardlopen en hardloopschoenen aan doen? Ga dan zeker te weten voor elastische snelveters. Het spaart je tijd door geen veters te strikken, maar in te stappen, elastiekje aan te trekken en door te gaan. 

Zeker in een wedstrijd waarbij het ook nog koud is en je vingers koud zijn, kan veters strikken een hele klus zijn. Snelveters sparen je zeker weer een paar gratis seconden. Maar ook hier geldt, train er vooraf mee, omdat het natuurlijk weer net wat anders zit dan normale veters. 

Nog een plus, snelveters zijn niet duur in aanschaf. Dus het is echt een aanrader. 

10. Trainen, trainen en trainen

Ongeacht welke tips en tricks voor jou werken. Er geldt eigenlijk maar 1 advies voor echte snelle wissels. En dat is trainen. Maak thuis een eigen wisselzone en pak het gewoon regelmatig mee. Oefen ook in handigheidjes en experimenteer met wat voor jou het beste werkt. Er is niet 1 bewezen snelle manier, wat voor jou werkt is het beste. Maar hoe dan ook geldt: dat wat je traint, wordt je beter in. En dat geldt ook voor een triathlon wissel.

Ook interessant: Trainingsschema triathlon, hoeveel trainingsuren heb je nodig?

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *