Zoek
Sluit dit zoekvak.

Trisuit kiezen: Hoe je het beste triathlonpak vindt

Trisuit kiezen: Hoe je het beste triathlonpak vindt

Een van de belangrijkste stukken uitrusting voor elke triatleet is ongetwijfeld het trisuit (naast de fiets en ongetwijfeld het horloge ;)). Een goed zittend pak gaat je helpen om zo comfortabel mogelijk de wedstrijd in te gaan. Schuren, te warm of andere ongemakken zijn vooraf niet altijd goed in te schatten, totdat het in een wedstrijd optreed en het je aardig van slag kan maken. Een goed trisuit is dus een belangrijk item voor een goede wedstrijd.

Wat is een trisuit? 

Een trisuit (of triathlonpak) is een sportkledingstuk om triatleten te ondersteunen tijdens alle drie de disciplines van een triatlon: zwemmen, fietsen en hardlopen. Het pak draag je dus de gehele wedstrijd, zonder dat je je hoeft om te kleden (in het zwemmen wordt er vaak nog wel een wetsuit over het triathlonpak gedragen). 

Een trisuit beschikt over een dunne zeem voor het fietsen en goed materiaal dat snel droogt na het zwemmen. De zeem is dusdanig ontworpen dat je er met hardlopen geen hinder van ondervindt. 

Een trisuit spaart je dus een hoop tijd.

Ook interessant: Hoe werkt een triathlon wissel? 10 tips voor een snelle wissel

Waarom een trisuit? 

Laten we eens dieper ingaan op het belang van een goed triathlon pak en de punten waar je op kunt letten bij de aanschaf.

1. Functionaliteit en Comfort Het belangrijkste aspect van een triathlon pak is dat het ontworpen is voor alle drie de sportdisciplines. Dit betekent dat het materiaal snel moet drogen na het zwemmen, aerodynamisch moet zijn voor het fietsen en comfortabel en flexibel genoeg voor het hardlopen.

2. Vermindering van Weerstand Tijdens het zwemmen kan zelfs een kleine toename van de weerstand een significant verschil maken in je tijd en energieniveau. Een goed triathlon pak is gestroomlijnd en gemaakt van materialen die de waterweerstand verminderen.

3. Temperatuurregulatie Afhankelijk van het klimaat en de tijd van het jaar, moet een triathlon pak je helpen om koel of warm te blijven. Veel moderne pakken zijn uitgerust met speciale panelen die helpen bij het reguleren van de lichaamstemperatuur gedurende alle drie de disciplines.

4. UV-bescherming Aangezien triathlons vaak buiten worden gehouden onder direct zonlicht, bieden veel triathlon pakken UV-bescherming om de huid te beschermen tegen schadelijke zonnestralen.

5. Gemak en Overgang Triathlons zijn evenementen waar elke seconde telt. Een goed triathlon pak is gemakkelijk aan en uit te trekken tijdens de overgang tussen disciplines.

6. Duurzaamheid Gezien de intensiteit van triathlons, is het essentieel dat het pak van een hoge kwaliteit en duurzaam materiaal is gemaakt. Het moet bestand zijn tegen herhaaldelijk gebruik, chloor in zwembaden, zout water en andere elementen.

Waar op letten bij trisuit? 

 • Pasvorm: Zorg ervoor dat het pak strak zit, maar niet beperkend is. Een goed passend pak zal je bewegingen niet hinderen.
 • Materiaal: Let op ademende, sneldrogende en chloorbestendige materialen.
 • Zakken: Sommige triathlon pakken hebben kleine zakken voor gels of voedingsrepen. Deze kunnen handig zijn voor langere afstanden.
 • Prijs vs. Kwaliteit: Een duurder pak is niet per se beter. Overweeg je behoeften, frequentie van gebruik en budget.
 • Korte mouwen of geen mouwen: Triathlon pakken zijn verkrijgbaar met korte mouwtjes of zonder mouwen. Zelf race ik het liefst met korte mouwen. Maar het is een persoonlijke voorkeur. In theorie zijn trisuits zonder mouwen enkel toegestaan in de korte afstanden. In de praktijk wordt de soep niet zo heet gegeten voor de hobby triatleten. 

Zelf heb ik een pak nog nooit eerst in een winkel gepast, maar altijd online besteld. De meeste websites bevatten vaak goede maattabellen om zo de juiste maat te kiezen. Voor mij zelf is het dus geen probleem om gewoon online te bestellen. Anders zijn er verschillende triathlon winkels in Nederland waarbij je fysiek kunt passen.

Trisuit kopen – De keuze is reuze

Ga je wel voor een pak, dan is de keuze reuze. Er zijn talloze merken die triathlonpakken aanbieden. De bekendste waar menig triatleet in start is het Decathlon trisuit. Deze zie je op iedere wedstrijd in grote getale voorbij komen. Goed te betalen en prima kwaliteit. Daarnaast zul je veel triatleten zien in pakken die behoren bij de trainingsgroep. Bijvoorbeeld het pak van de triathlonvereniging of van de trainer waarbij ze trainen. Hieronder een lijstje van de bekendste merken die tevens goede kwaliteit aanbieden:

De bekendste merken:

 1. Orca
 2. Sailfish
 3. Zone3
 4. 2XU
 5. Zoot Sports
 6. BTTLNS
 7. Castelli
 8. HUUB
 9. ROKA
 10. Decathlon (van Rysel merk)

Dit zijn slechts enkele van de vele merken die kwaliteitsvolle triathlonpakken produceren. Afhankelijk van je specifieke behoeften en voorkeuren (zoals budget, type evenement, en klimaatomstandigheden) kan het ene merk meer geschikt zijn dan het andere. Het wordt altijd aangeraden om recensies en productspecificaties te bekijken voordat je een aankoop doet. Ook custom trisuits is mogelijk. 

–> Bekijk assortiment trisuits op Bol.com

Mannen vs vrouwen

Er zijn enkele fundamentele verschillen tussen dames- en herentrisuits, voornamelijk vanwege anatomische verschillen en comfortbehoeften.

De meest voor de hand liggende verschil is de pasvorm. Dames-trisuits zijn ontworpen om het vrouwelijk lichaam comfortabel te passen, met bredere heupen en een smallere taille. De herentrifuitts hebben een meer rechte snit, afgestemd op het mannelijke lichaam.

Het zeemgedeelte in trisuits (bedoeld om comfort te bieden tijdens het fietsen) varieert ook tussen geslachten. Herentrisuits hebben een zeem die specifiek is gevormd voor de mannelijke anatomie, terwijl de damesvariant is ontworpen voor de vrouwelijke anatomie.

Tot slot zie je vaak in design verschillen. Er zijn andere verschillende kleuren en patronen voor dames- en herentrifuitts, gebaseerd op marktvoorkeuren.

Is een trisuit noodzakelijk als beginner?

Noodzakelijk als beginner? Nee zeker niet. Je zal echt niet de eerste en de enige zijn die aan de start staat met een badpak /zwembroek in de wisselzone een fietsbroek over je zwempak heen trekt en een shirtje aandoet. Zeker kortere triathlon als een sprint en kwart starten veel beginners en niet iedereen heeft gelijk een triathlonpak. Maar je daarover dus geen zorgen. Reglementair mag dit ook gewoon. Een ontbloot bovenlijf daarentegen mag niet. Draag dus altijd een shirt na het zwemmen op de fiets en tijdens het hardlopen.

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *