Zoek
Sluit dit zoekvak.

Powermeter fiets – De voordelen van fietsen op vermogen

Powermeter fiets – De voordelen van fietsen op vermogen

Ben je een echte data freak? Wil je graag nauwkeurig trainen? Of ben je wel klaar met op gevoel of op hartslag te trainen? Dan is een powermeter voor op de fiets de volgende aankoop waarschijnlijk ;).

Note: Een powermeter fiets ook wel een vermogensmeter of wattagemeter genoemd. Slechts andere benamingen voor hetzelfde meetinstrument. 

Wat is een powermeter?

Een powermeter is een techniek om vermogen (wattage) te meten op de fiets. Er zijn verschillende types (komen we later op), maar ze meten allemaal de kracht die je op de pedalen zet tijdens het fietsen. Die kracht wordt uitgedrukt in wattage. Naast wattage meten, meet een powermeter ook je cadans (RPM). Rotaties Per Minuut (RPM) = Omwentelsnelheid. 

Waarom een powermeter gebruiken?

Het is objectiever dan trainen op hartslag. Daardoor kun je trainingen beter vergelijken dan wanneer je enkel op hartslag traint. Hartslag reageert namelijk vertraagd. Als je een berg op fietst zet je namelijk direct meer kracht, je trapt hogere wattage. Maar je hartslag zal later dat effect laten zien. Evenals met afdalen. Je start de afdaling met een hoge(re) hartslag, maar verliest wel direct vermogen. Vooral in intervaltrainingen is trainen op hartslag lastig(er). Het kost tijd om in de juiste zone te komen en het is een beetje vissen wanneer je op welk punt in welke zone wilt komen.

Met een powermeter is dit veel directer. Je wattage reageert direct. Ook andere omstandigheden, zoals weer en temperatuur beïnvloed allemaal je hartslag. Dit maakt ritjes met elkaar vergelijken lastig. Als je altijd 30km per uur gemiddeld wilt fietsen is dit heel erg afhankelijk van de weersomstandigheden. Met windkracht 5 geeft dit andere uitdagingen, dan op een mooie zonnige dag.

Met een powermeter kun je daarom constanter trainer. Wattage trappen kun je altijd, de output zal wellicht verschillen (ander gemiddelde in hartslag of snelheid), maar de inhoud van je training is veel constanter en dus beter te monitoren en in te zetten.

Een ander voordeel is dat een powermeter ook direct cadans meet. Ofwel je omwentelsnelheid.

–> Bol.com verkoopt diverse powermeters 

Wat zegt je wattage eigenlijk?

Een hoger wattage per kg betekent niet altijd dat je ook harder fietst. Gezien wattage invloed heeft op je gewicht is een hoger wattage dus niet perse een must. Als je 100kg weegt, zul je meer wattage trappen dan iemand die 60kg weegt. Maar het is niet gezegd dat je dan ook harder gaat. 

Wil je snel wattage per kg verhogen dan is afvallen dus het snelste ;). Maar niet ook altijd het beste. 

Verschil tussen mannen en vrouwen 

Het moge duidelijk zijn dat mannen en vrouwen verschillende wattages zullen fietsen. Het is dus nooit eerlijk om wattages tussen mannen en vrouwen te vergelijken. Ondanks dat vrouwen over het algemeen lichter zijn in gewicht, is ook de wattage per kilogram geen representatief vergelijkingsmateriaal. Onderstaande tabel geeft een globale indicatie: 

NiveauMannenVrouwen
Recreant< 2,5 watt/kg< 2,2 watt/kg
Amateur2,5 – 3,5 watt/kg2,2 – 3,2 watt/kg
Goede amateur wedstrijdrenner3,5 – 4,5 watt/kg3,2 – 4,1 watt/kg
Elite wedstrijdrenner4,5 – 5,5 watt/kg4,1 – 4,9 watt/kg
Profrenners5,5 – 6 watt/kg4,9 – 5,4 watt/kg
Ronde-winnaars> 6 watt/kg> 5,4 watt/kg

Verschillende type vermogensmeters

Er zijn diverse type vermogensmeters op de markt. Zo kun je powermeting vanuit je pedalen kiezen of vanuit de crank. Het voordeel van pedalen is dat je ze makkelijk over kunt zetten op een andere fiets.

Vermogensmeters heb je met 1 powermeting aan een enkele kant, meestal links of een sensor in beide pedalen / cranks. Met beide kanten kun je het onderlinge krachtsverschil meten tussen beide benen. De meeste fanatieke amateurs hebben wel voldoende aan een meting op 1 kant. Dat geeft al heel veel nuttige data.

Let wel, heb je in de ene fiets vermogensmeter in je crank en op een andere fiets pedalen dan kan de uitkomst altijd net wat verschillen. Iedere vermogensmeter is net weer anders, dus er is ook altijd een kans op wat onderlinge afwijking. 

Hoe gebruik je een powermeter? 

Veel fietsers en/of triathlon zetten de powermeter op de fiets en gaan trappen. Ze weten dat de gemiddelde cadans ergens rond de 90-100rpm hoort te liggen en proberen daar op te focussen. Ook in wattage creëer je zones en zo kun je iedere training indelen in verschillende zones. Eigenlijk identiek zoals je ook trainingen kunt indelen met de verschillende hartslagzones. Rustige zone 2 training in hartslag is ook om te rekenen in rustige duurtraining in wattage.

Toch is er veel meer rendement te halen uit je vermogensmeter met de volgende tips en voordelen: 

  • Start met een FTP test. Dit geeft een indicatie van je maximaal vermogen over 20 minuten maximaal fietsen (soms wordt er ook 60 minuten lange test aangehouden). Deze training kun je regelmatig herhalen om te zien of je vooruit gaat. Kies wel een goede route uit. Zonder stoplichten of andere obstakels, zodat je echt maximaal 20 minuten kunt fietsen. Vergeet de warming-up en cooling down niet. 
  • Kalibreer je powermeter. Dit is een functie op je horloge of fietscomputer (afhankelijk van welk apparaat je gebruikt om de meting in te lezen). Het advies is om voor iedere sessie even je powermeter te kalibreren voor de beste accurate resultaten. 
  • Gebruik wattage voor het indelen van je race. Hartslag reageert vertraagt en het is ook lastig races in te plannen op basis van hartslag. Omdat de omstandigheden veel invloed hebben op je hartslag. Met een powermeter kun je een nauwkeuriger plan maken van race indeling op basis van wattage. Je kunt een powermeter dus inzetten voor het plannen van je race. Een triathloncoach kan je hierbij helpen. 

Fietsen met een powermeter

Hylke Sietzema, hoofdcoach en founder van Tri2one Coaching, leert je in dit webinar wat een powermeter kan, of jou dit kan helpen tijdens je trainingen & races, hoe je de juiste powermeter kiest en wat de valkuilen en kansen zijn bij het gebruik. Heb jij een powermeter en wil je hem beter benutten? Denk je erover een powermeter aan te schaffen maar twijfel je of dit voor jou een goede tool is? Bekijk dan zeker even deze clinic:

Triathlon gerelateerde vragen

Dit heeft met name te maken met de fietspositie. Op een triathlonfiets is je houding meer aërodynamisch dan op een racefiets. Onder normale omstandigheden zul je met meer vermogen fietsen op je racefiets dan op je triathlonfiets.

Maar uiteindelijk draait het niet om maximaal vermogen wegtrappen in triathlon, maar met zo min mogelijk energie zo hard mogelijk fietsen.  Dus je vermogen op de triathlonfiets is wellicht iets lager, maar je weerstand op deze fiets is ook veel lager. Je kunt dus met minder power harder fietsen. 

En dat spaart weer energie. 

Ben je op zoek naar tips om een betere fietser te worden? Lees dan zeker ook deze blog: Fietstraining, 4 tips om een betere fietser te worden

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *