Zoek
Sluit dit zoekvak.

Garmin 945 vs Fenix 6 pro – De belangrijkste verschillen

Garmin 945 vs Fenix 6 pro – De belangrijkste verschillen

De toprange sporthorloges van Garmin zijn de Forerunner Garmin 945 en de Fenix 6 pro. Beide stampvol functionaliteiten en veel overlap. Maar wat zijn nu de verschillen? En wat maakt dat je beter voor de Garmin 945 of de Fenix 6 pro kunt gaan? We nemen je mee in alle ins en outs van beide topklasse horloges van Garmin.

Gerelateerd: Beste Garmin horloge

Varianten en prijs

Laten we starten met dat voor beide horloges geldt dat er niet 1 variant is. De Garmin Forerunner 945 heeft ondertussen twee types. De LTE variant (nieuw in 2021) en de standaard Garmin 945. De prijs start vanaf € 550,- voor de standaard variant. De Garmin Fenix 6 is er in zeer veel uitvoeringen. Maar liefst 28 op dit moment. Niet alleen in look en design net wat verschillend, maar ook in functionaliteit. Ook daar begint de standaard vanaf € 550,-. Dus beide horloges liggen in dezelfde range als het gaat om de basis aanschafprijs.

Als we praten over de Fenix Pro dan start de prijs vanaf € 650,- en heb je de ‘s’ versie, ofwel voor smalle polsen. De duurste in de Fenix 6 range is maar liefst € 1.050,- dan heb je de Garmin Fenix 6X Pro Solar Edition in de grootste behuizing van 51mm. En alles daartussen is ook verkrijgbaar.

Overeenkomsten Garmin 945 vs Fenix 6 pro

In functionaliteit zijn er vooral veel overeenkomsten. Beide zijn zogenaamde ‘multisport horloges’, ofwel hebben ze sportprofielen zoals triathlon, duathlon en zwemloop. Dit in tegenstelling tot de goedkopere Garmin horloges die geen multisport profiel hebben zoals de Garmin swim 2 of de ‘Venu’.

Verder hebben beide een kleurenscherm, zijn ze compatible met je GSM voor het ontvangen van meldingen. Kunnen ze GPX routes inlezen en dienen als route navigatie. Bieden ze beide Garmin Pay functionaliteit aan en hebben ze in grote lijnen dezelfde sportprofielen. Het glas is bij beide types gemaakt van ‘gorilla’ glas, ofwel heel sterk en krasbestendig. Mijn Fenix heeft na een jaar fulltime dragen nog geen enkel krasje.

Ook in klok functies, sensors en gezondheidsdata verzamelen (hartslagmetingen, fitheid, slaap, calorieën, etc etc) zijn beide types identiek in functionaliteit.

Verschillen Garmin 945 vs Fenix 6 pro

Tot zover dus allemaal geen grote dingen. Waar verschillen ze dan wel in?

Design

De belangrijkste verschillen tussen de Garmin 945 vs Fenix 6 pro is vooral de looks. De Garmin 945 heeft een wat standaard sporthorloge look. Minder design en net wat groter dan de S versie binnen de Fenix serie. Als je gaat voor looks, dan zou mijn voorkeur zeker uitgaan naar de Fenix. Met 28 modellen kan het haast niet anders dan dat er design voor je tussen zit. En vooral voor dames is de S versie een uitkomst. Niet zo’n groot log horloge om je pols, maar stijlvol dat ook nog eens doorgaat als sporthorloge.

Batterijduur

De levensduur van de batterij varieert iets tussen de modellen. Maar het blijft lastig te zeggen welke nu echt de beste levensduur heeft. Levensduur is sterk afhankelijk van je persoonlijke instellingen, of je GPS gebruikt, of je muziek luistert en hoevaak je sportprofielen gebruikt. De Fenix heeft de ‘expeditiemodus’ en daarmee kun je tussen de 20 en 28 dagen vooruit met je batterij. Dat haalt de Garmin 945 niet. Daar is de max 14 dagen als je het horloge enkel als smartwatch gebruikt (dus geen sport).  In de dagelijkse praktijk zul je echter de expeditiemodus niet zo heel veel gebruiken, dus is de levensduur min of meer gelijkwaardig.

Waterrating

De Fenix heeft een ‘waterrating’ van 10 ATM, daar waar de Garmin 945 een waterrating van 5 ATM. Ofwel 5m versus 10 meter. De meeste zwembaden in Nederland zijn niet dieper dan 3 meter, dus enkel als je regelmatig gaat duiken is de Fenix je horloge, voor triathlon trainingen of zwemtrainingen zijn beide horloges voldoende waterdicht.

Wat maakt de Fenix uniek

Als Golf je sport is, dan kan de Fenix net wat meer dan de Garmin 945. Hetzelfde geldt voor bepaalde buiten activiteiten, zoals trailrunning,  jumpaster en tactische sporten (veldwerk en o.a. voor militairen). Ga je vaak op expeditie dan is de Fenix ook je horloge.  Dus vooral voor de outdoor sporter is de Fenix echt het horloge. Verder heeft het zoveel functies dat het sowieso compleet is en veel meer.

Een uitgebreide review over de Garmin Fenix 6 kun je hier lezen: Review: Garmin Fenix 6

Garmin 945 LTE – Unieke punten

In 2021 bracht Garmin de Forerunner 945 LTE uit. De eerste variant op de standaard Forerunner 945. De LTE (live track) geeft aan dat het horloge 4G of 5G aan boord heeft. Hiermee kun je een live track uitzenden en kan het thuisfront tijdens een race bijvoorbeeld ook (aanmoedings)berichten naar het horloge sturen. 1 nadeel, je hebt er wel een apart LTE-abonnement voor nodig. Dit smartwatch abonnement start vanaf € 7,- per maand (peildatum 2021).  Je krijgt dan naast de live track en aanmoedingsberichten ook de mogelijkheid om een noodsignaal uit te zenden bij een ongeval of bedreiging. Het is bedoeld dat je je telefoon echt thuis kunt laten en alles wat je onderweg nodig kunt hebben vanaf je horloge kunt uitvoeren.

De Garmin 945, standaard versie kan net wat minder dan de Fenix en 945 LTE. De LTE daarentegen is duidelijk het nieuwste model en heeft daardoor net wat andere updates. Zo kent het de e-fiets als profiel en focust het zich vooral op de mogelijkheden die 4G of 5G biedt.

Conclusie Garmin 945 vs Fenix 6 pro

Voor de meeste gebruikers zal de Garmin 945 niet zoveel verschil maken ten opzichte van de Fenix in het gebruik. De belangrijkste reden zou design en de kosten zijn. De startprijs ligt bij beide wellicht gelijk, maar de prijs voor de Fenix loopt tussen alle varianten snel op. Maar dan is je design van je horloge wel een stuk mooier en heb je net wat meer functionaliteiten. Je kan het maar hebben ;).

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *