Zoek
Sluit dit zoekvak.

Galderse meren – Ins en outs over deze zwemlocatie in Breda (Noord-Brabant)

Galderse meren – Ins en outs over deze zwemlocatie in Breda (Noord-Brabant)

Galderse meren Breda

De Galderse meren in Breda is de plek waar vele triatleten, open water zwemmers en recreatieve zwemmers te vinden zijn als het gaat om open water zwemmen. Een prachtige meer, op een goede locatie, voldoende parkeergelegenheid en een ronde om te zwemmen van goed formaat. Het is een kunstmatig meer en ooit gebruikt voor zandwinning. Het meer is omgeven door bossen en dus een prachtige plek om een dag te recreëren of te trainen.

Galderse meren adres

De Galderse meren heeft verschillende parkeergelegenheden. P1 t/m P3 wordt vaak gebruikt voor zwemmers. Let op, van 1 april tot 30 september is het betaald parkeren. Parkeren is enkel toegestaan op de parkeervelden (onverhard). Langs de openbare weg parkeren is niet toegestaan.

Als navigatieadres kun je dit aanhouden: Moerstraat, Breda. Je komt de Galderse meren vanzelf tegen.

Galderse meren zwemmen

Rondje Galderse meren zwemmenAls je een volledige ronde wilt zwemmen in de Galderse Meren dan is deze +/- 2.1 tot 2.3km. We gaan er dan vanuit dat je langs de kant zwemt en precies rond gaat. Je zwemt dan ook niet in diep water. Rondom de kant kun je bijna overal wel staan. Het water is vrij helder en je hebt dan ook redelijk zicht (voor Nederlandse begrippen). De Galderse meren is nagenoeg vrij van vissen (er zwemmen er echt maar een paar, zelf ben ik er nog nooit 1 tegengekomen).

Vanaf de recreatiekant, kom je halverwege ongeveer langs het naaktstrand van de Galderse meren. Op warme dagen recreëren hier nudisten. Als nudist mag je hier zwemmen binnen de lijnen. De open water zwemmers zwemmen achter deze lijnen (maar uiteraard is iedereen gewoon welkom bij elkaar). Open water zwemmers en het nudisten strand gaat goed samen. Vaak is rondom het nudistenstrand een plek waar veel zwemmers even pauze houden. Het zwemwater is hier ondiep, dus je kunt rustig even gaan staan en daarna weer verder zwemmen.

Tot op heden is de zwemplas ten alle tijden blauwalg vrij 

Praktische tips

Een paar dingen zijn belangrijk als je gaat zwemmen in de Galderse Meren. De eerste zijn de standaard veiligheidsregels, dus ga niet alleen en neem een zwemboei mee. Meer hierover lees je in deze blog: Open water zwemmen; 5 tips om te starten.

Het allerbelangrijkste is eigenlijk de ongeschreven regel die geldt bij de Galderse Meren. En dat is: Zwem nooit het meer over! Blijf langs de kant. Zwem desnoods heen en weer (doen heel veel zwemmers), maar ga niet dwars het meer over. Het meer is ontzettend diep in het midden met flinke temperatuurverschillen als gevolg. Het is niet nodig het meer over te zwemmen, langs de kanten zijn er voldoende mogelijkheden. Zelfs op de drukste dagen is er nog meer dan genoeg ruimte.

Veiligheid

In al mijn jaren rondjes Galderse Meren zwemmen heb ik nog maar weinig (lees niets onveiligs) meegemaakt. Wel is het een druk bezochte plek voor allerlei soorten recreanten, dat betekent dat onbeheerd je spullen achter laten weleens voor verrassingen kan zorgen. Een Zwemboei met opbergruimte is daarom aan te raden. Dan kun je veilig je sleutels en telefoon meenemen.

Er zwemmen diverse eenden en ganzen in het water, tot op heden nagenoeg geen zwanen (wees tijdens een zwemtocht altijd alert voor zwanen en blijf er ver bij uit de buurt, zeker in het broedseizoen).

Zwemboeien met de opvallendste kleuren

Recreëren en horeca

In de zomerperiode (enkel op hele warme dagen) staat er vaak een foodtruck met wat snacks en drinken. Er is geen vaste horeca aanwezig. Eigen eten en drinken meenemen is dus aan te raden. In de zomer periode kan het druk zijn met recreanten. Kinderen, zwemmers, suppers, maar ook duikers trainen regelmatig in de Galderse meren. Het meer is drukbezocht door een grote groep mensen.

Er zijn plannen om in de toekomst de horeca uit te breiden met een vaste locatie.

Winterzwemmen

Het recreatieseizoen loopt van 1 april tot 30 september. Voor veel zwemmers is dit ook het open water zwemmen seizoen. Toch wordt er ook in de winter hier fanatiek gezwommen (of gedipt). De groep zwemmers is online op Facebook en Instagram te vinden onder ‘winterzwemmers Galder’.

Ook Karin van Nassau (zwemcoaching Breda) geeft regelmatig clinics voor winterzwemmen of algemene open water cursus in Galder.

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *