Zoek
Sluit dit zoekvak.

Mindful zwemmen, Wat is het?

Dat je van zwemmen ontspant is al eeuwen bekend. De kracht van water heeft een positieve invloed op onze geest. Zwemmen is gezond, om vele redenen. Maar tegenwoordig komt ook mindfullness en zwemmen steeds meer bij elkaar. We duiken 😉 er wat dieper in. Mindful zwemmen, wat is dat eigenlijk?

Wat is mindfulness

Allereerst, wat is mindfulness eigenlijk? De definitie op wikipedia is eigenlijk vrij simpel. ‘Het bewust aandacht geven aan het huidige moment’. Zonder hierbij te oordelen. Maar dingen gewoon te laten zijn, zoals ze zijn. Het is een aandachtstraining en dus niets zweverigs (ondanks wat sommige mensen weleens denken). Je traint om je aandacht te trainen naar hier en nu, in het moment. Het doel is om meer innerlijke rust te creëren. Minder rond te lopen met draaiende gedachtes en beter te kunnen ontspannen. Binnen de mindfulness wordt er veel gewerkt met ademhaling en bewustzijn van ademhaling. Onder andere met meditatie.

Wat is mindful zwemmen?

Dat is een beetje afhankelijk van de zwemmer. Meditatie gaat over bewustwording. En dat is in essentie mogelijk in iedere situatie. Inclusief dus zwemmen. Bij Mindful zwemmen, probeer je je zo bewust mogelijk in het moment te zijn. Zonder stress of zorgen. Dat kan tijdens regulier banen zwemmen, openwater zwemmen of gewoon tijdens het dippen (in bijvoorbeeld koud water).

Mindful zwemmen, variaties

Het grootste verschil tussen standaard mindfulness oefeningen en mindful zwemmen is uiteraard het water. Waar je op het droge altijd te maken hebt met de zwaartekracht en dus ontspannen kunt zitten of liggen op een voor jou fijne plek. Heb je zwemmend uiteraard te maken met water, ofwel de uitdaging om te blijven drijven. Dit kun je natuurlijk op verschillende manieren toepassen. Ofwel liggend op een luchtbed, of andere drijfmiddel (zoals een Sup) en vanuit daar heerlijk ontspannend te mediteren vanaf het water. De kalmte van het water en de omgeving brengen je vaak in hele andere sferen.

Of je kunt mindful zwemmen juist drijvend doen IN het water, in plaats van op het water. Door het drijven komen er extra uitdagingen bij kijken, die juist meer bewustwording vraagt. Denk dan aan concentratie en/of lichaamsbalans. Maar ook het thema loslaten komt ultiem aan bod tijdens mindful zwemmen. In het water valt er niets vast te houden en kun je in volledig contact zijn met je lichaam.

Je kunt het zowel uitvoeren in het zwembad als in open water (mits de temperatuur het voor jou toe laat). Wees altijd voorzichtig met koud water. Ga je in het zwembad en ben je afhankelijk van de reguliere banen zwemtijden? Probeer dan een rustig moment te kiezen. Ook tijdens banen zwemmen kun je mindful zwemmen. Zonder oordeel, in het moment, rustig je banen trekken, drijven en zoveel mogelijk los te laten.

Praktische tips

Spring niet gelijk in het water en start met zwemmen, maar ga juist bewust te werken. Ga rustig het water in, focus op je ademhaling en probeer zoveel mogelijk in het moment te zijn. Voel en ervaar het water.

Zodra je start met zwemmen focus dan op het glijden door het water. De kalmte van het water (ook al zijn er andere mensen) en probeer te ervaren wat je voelt. De temperatuur van het water, de golfslag, het geluid van de omgeving.

Probeer zo bewust mogelijk te zijn. Te ontspannen. Zonder te oordelen.

Meer informatie over Mindful zwemmen en mediteren?

Bronnen over mindfulness https://nl.wikipedia.org/wiki/Mindfulness en https://meditatieinstituut.nl/

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *