Search
Close this search box.

Hoe kunnen we helpen?

Inhoudsopgave

Wrikken

Je bent hier:
< Alle onderwerpen
Wrikken zwemmen
Wrikken van voor naar midden met paddles

Wrikken is een zwemterm dat je regelmatig zult vinden in een zwemschema. Het is namelijk een ideale (techniek) oefening om je watergevoel met je armen/handen te verbeteren. Wrikken gebeurt in een langzaam tempo, zonder (bijvoorkeur) ondersteuning van je beenslag. Je kunt een pull boy gebruiken en snorkel om stil in het water te blijven liggen en enkel met je armen een wrik beweging te maken voor het voelen van het water en verbeteren van je watergevoel.

Wrikken zwemmen betekenis

De term wrikken kent zijn betekenis in diverse woorden. Vanuit het roeien is de term bekend als het roeien met 1 riem. Vanuit de achterzijde van de boot ‘wrik’ je jezelf naar voren. Letterlijk kan wrikken ook worden geïnterpreteerd als het heen en weer bewegen om iets in beweging te krijgen. Het geen wat je goed kunt vertalen in de betekenis voor wrikken zwemmen. Door het rustig heen en weer te bewegen van je hand / onderarm (stuwvlak in het zwemmen) leer je watergevoel en zo uiteindelijk jezelf beter vooruit te ’trekken’ in het zwemmen.

Verschillende soorten

Wrikken kun je op meerdere manieren en op verschillende posities uitvoeren. We behandelen de drie posities, voor, midden en achter. De wrik beweging zelf is te vergelijken met het maken van achtjes.

Wrikken voor

Bij wrikken voor zijn je armen gestrekt voor je, in het verlengde van je schouders. Ook wel bekend als de 11-positie. Je beweegt met je handen lichtjes naar binnen en naar buiten (niet verder dan schouderbreedte). Let op dat je armen zo goed als gestrekt blijven, waarbij de vingers naar beneden wijzen.

Wrikken midden 

Bij wrikken midden zijn je ellebogen naast je, ter breedte van je schouders of liever er net voor en net onder het wateroppervlakte. Je hebt dus echt een hoge elleboog. De hoek tussen je boven en onderarm is 90 graden. Vanuit die positie beweeg je je onderarmen ook naar binnen en naar buiten. Let op dat je bovenarmen stil blijven staan en ook je vingers blijven naar de bodem wijzen. De bewegingen zijn te vergelijken met het maken van achtjes.

Wrikken achter

Tot slot, bij wrikken achter zijn je armen gestrekt achter je en naast je lichaam (ter hoogte van je heupen). Je beweegt enkel je armen een klein beetje naar buiten en naar binnen. Wrikken achter heeft als doel om de uitduw te verbeteren.

Variatie

Wrikken kun je zowel liggend op je borst uitvoeren maar zeker ook op je rug (ter verbetering van de rugslag). Ondanks het lage tempo, is het een goede oefening om regelmatig mee te maken en veel in te variëren.

5 redenen waarom wrikken belangrijk is

Wil je meer weten, lees dan zeker ook het artikel: 5 redenen waarom wrikken belangrijk is.

 

Tags: