Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe kunnen we helpen?

Inhoudsopgave

Zwemtraining

Je bent hier:
< Alle onderwerpen

Zwemtraining is effectief voor ieder zwemniveau. Of je nu beginner bent of gevorderd. Doordat zwemmen een technische sport is sluipen er makkelijk schoonheidsfoutjes in. Voor beginners vergt het juist veel training om de techniek onder de knie te krijgen.

Vormen zwemtraining

Zwemtraining is er in verschillende vormen:

  • Zwemvereniging. Vooral de jeugd stroomt voornamelijk in via de zwemvereniging. Op de website van de KNZB is een overzicht te vinden van alle zwemverenigingen in Nederland. De volwassene binnen de zwemsport worden ‘masters’ genoemd. Wil je dus als volwassene aansluiten bij een zwemvereniging ga dan op zoek naar een vereniging die zwemtraining aanbiedt voor masters (of triatleten).
  • Zwemcursus (borstcrawlcursus). Door heel Nederland worden verschillende borstcrawlcursussen gegeven. Leuk als eerste kennismaking met het zwemmen of ter verbetering van je techniek. Met deze blog: Borstcrawlcursus – Mijnzwemcoach (KNZB) vs Zwemanalyse vergelijk ik de twee grootste aanbieders in Nederland op het gebied van borstcrawlcursussen.
  • Personal zwemtraining. Als je echt serieus aan de gang wilt, alle individuele aandacht wilt en zwemschema’s op maat. Dan is personal zwemtraining wat voor je. De duurste vorm van zwemtraining, maar wel de meest effectieve. Vaak in combinatie met videoanalyse.
  • Zwemanalyse. Een zwemanalyse is een eenmalige (personal) training. Hierbij wordt meestal gebruik gemaakt van videoanalyse om je zwemtechniek te bekijken en te verbeteren. Het is mogelijk om een zwemanalyse uit te laten voeren in een endless pool. De camera hoeken zijn dan ideaal en het is een leuke ervaring (die ik zelf opdeed bij Tri2one coaching: Videoanalyse – Zwemtechniek verbeteren bij Tri2One Coaching)
  • Zwemclinics. Regelmatig organiseren diverse zwemorganisaties leuke clinics. Van openwaterclinics in het buitenseizoen tot aan techniekclinics. Mijnzwemcoach en zwemanalyse promoten dit regelmatig op hun kanalen. Maar ook andere aanbieders promoten regelmatig een clinic. Een leuke en laagdrempelige manier om te werken aan je techniek. En gezellig met andere zwemmers.

Wil je het volledig overzicht lezen?

Bekijk dan mijn blog:

Opties voor zwemtraining voor volwassenen. Hierin behandel ik alle voor- en nadelen per type zwemtraining.