Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe kunnen we helpen?

Inhoudsopgave

Water in je oor

Je bent hier:
< Alle onderwerpen

Wat moet je doen als er water in je oren zit?

Alles klopt, je hebt prima getraind, je zit heerlijk in je slag en dan kom je het water uit en je hoort alles om je heen slechter of je ervaart een gekraak in je oor. Water in oor is een veel voorkomende klacht na het zwemmen of zwemsporten. In veel gevallen komt het water er vanzelf weer uit binnen enkele minuten.

Als dit niet gebeurt dan is dit vervelend en irritant want je kunt druk op je oor gaan voelen en soms ook pijn. Het water is dan in het middenoor terecht gekomen. Blijft het water langer dan twee dagen in je oren, dan kun je hier klachten van krijgen zoals minder horen, oorpijn of zelfs een oorontsteking.

Als je het water niet uit je oren krijgt is het verstandig om even contact op te nemen met je huisarts. Doe dit in ieder geval als je jeuk hebt aan je oorschelp of je gehoorgang, er afscheiding of pus uit je oor komt, je oorpijn hebt die erger wordt als je aan je oorschelp trekt en als je last hebt van een aanhoudend verminderd gehoor.

Water uit oor verwijderen, hoe krijg ik mijn oor weer open?

Hieronder lees je een aantal tips waarmee je het water weer uit je oor kunt krijgen:

  • Pompen met je handpalm: Breng je met water gevulde oor naar je schouder (aan dezelfde kant) en leg je handpalm (licht gebogen in de vorm van een kom) erop. Maak vervolgens een pompende beweging en oefen druk uit zodat je oor vacuümtrekt en het water eruit komt.
  • Pak de föhn: Je kunt met een föhn proberen het water te laten verdampen. Zet de föhn op de laagste stand en blaas langs het oor zodat het niet te heet wordt en het water in de gehoorgang opdroogt. Houdt hierbij je hoofd schuin met het volle oor naar beneden.
  • De zwaartekracht: Je kunt op je zij gaan liggen met het oor met water op een kussen of bed. Het kan dat het water dan na enkele minuten loskomt en wegstroomt. Je kunt een paar druppels warme olijfolie in je oor druppelen met een watje of tissue als het water er niet uit wil. Blijf dan ongeveer tien tot vijftien minuten liggen en ga vervolgens rechtop zitten. Kantel je hoofd met het volle oor naar beneden en laat dan het water eruit lopen.
  • Pak een papiertje: Vouw een tissue losjes om je pinkvinger (alleen met een korte nagel!). Houdt je hoofd schuin en doe je pinkvinger met tissue zo diep mogelijk in je oor. Je pink kan niet te diep, het is ongevaarlijk. De tissue vormt een dun buisje en zorgt ervoor dat het water stijgt, tegen de zwaartekracht in. Beweeg je pink op en neer en laat het water eruit lopen. Om het effect te versterken kun je je kaken bewegen door bijvoorbeeld geforceerd overdreven te gapen. Herhaal dit totdat je tissue droog blijft.
  • Oordruppels op basis van alcohol: Deze laten opgehoopt water in je gehoorgang verdampen.
  • Oordruppels op basis van waterstofperoxide: Deze helpen als een teveel aan oorsmeer de oorzaak is van het vasthouden van het water in je oor. Het nadeel van druppels die oorsmeer zacht maken en verwijderen is echter dat dit weer schadelijk kan zijn omdat oorsmeer de binnenkant van je oor beschermt.

Water in je oor – voorkomen

Als fervent zwemsporter zit je natuurlijk helemaal niet te wachten op water in je oor en het gedoe wat hierna kan volgen. Gelukkig bestaan er speciale oordopjes voor zwemmen waarmee je kunt voorkomen dat er water in je oren komt en zo kun je complicaties aan je oren voor zijn.

Er zijn verschillende typen verkrijgbaar. Er zijn oordoppen met een speciaal ingebouwd filter die het water weren maar waarbij je nog wel gesprekken kunt voeren (bijvoorbeeld de Swimears). Ook zijn er zachtere van siliconen gemaakt oordoppen. Het is belangrijk dat je oordoppen gebruikt die goed passen om je oren goed voor het water af te sluiten.

Er bestaan ook oordoppen die je volledig op maat kunt kneden door het zachte siliconen materiaal en de vorm Let op, ondanks dat deze stukken voordeliger vaak zijn, zijn ze niet specifiek bedoeld voor zwemen. Zwemoordoppen kun je kopen bij drogisten en sportzaken maar je kunt voor oordoppen op maat ook terecht bij audiciens.

Volop keuze dus, afhankelijk van jouw situatie.
Zodat water in je oor geen issue meer is tijdens het zwemmen.