Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe kunnen we helpen?

Inhoudsopgave

Therapeutisch zwemmen

Je bent hier:
< Alle onderwerpen

Zwemmen is niet alleen een populaire recreatieve activiteit, maar het heeft ook talloze voordelen voor de gezondheid en het welzijn. Naast de fysieke voordelen biedt zwemmen ook een unieke therapeutische benadering, bekend als ’therapeutisch zwemmen’. Therapeutisch zwemmen omvat het gebruik van water om verschillende aandoeningen te behandelen en welzijn te verbeteren. In dit artikel gaan we dieper in op therapeutisch zwemmen en de voordelen die het biedt.

Wat is therapeutisch zwemmen?

Therapeutisch zwemmen, ook wel bekend als aquatische therapie of hydrotherapie, maakt gebruik van de fysieke eigenschappen van water om de gezondheid en het herstel te bevorderen. Het is een vorm van lichaamsbeweging en revalidatie die wordt uitgevoerd in een zwembad onder begeleiding van een getrainde professional, zoals een fysiotherapeut of een ergotherapeut.

Voordelen

 1. Vermindering van pijn: Water zorgt voor een gewichtloze omgeving, waardoor de impact op de gewrichten en spieren wordt verminderd. Dit kan vooral gunstig zijn voor mensen met artritis, fibromyalgie of chronische pijnklachten, omdat het bewegen in water het lichaam ontlast en pijn verlicht.
 2. Verbetering van de spierkracht en flexibiliteit: Het water biedt natuurlijke weerstand, waardoor spieren harder moeten werken. Door regelmatig te zwemmen kunnen de spierkracht en flexibiliteit worden verbeterd, met name bij mensen met spierzwakte, verminderde mobiliteit of herstellende van blessures.
 3. Bevordering van de balans en coördinatie: Het water zorgt voor een instabiele omgeving, waardoor het lichaam constant moet aanpassen om in evenwicht te blijven. Dit helpt de balans en coördinatie te verbeteren, vooral bij mensen met neurologische aandoeningen zoals beroerte of multiple sclerose.
 4. Vermindering van stress en angst: Zwemmen heeft een kalmerend effect op de geest en kan helpen bij het verminderen van stress en angst. Het geluid en de beweging van water hebben een ontspannend effect, waardoor zwemmen een uitstekende vorm van stressverlichting is.
 5. Cardiovasculaire conditie: Zwemmen is een uitstekende cardiovasculaire oefening die de hart- en longfunctie verbetert. Het helpt bij het versterken van het hart, het verlagen van de bloeddruk en het verbeteren van de algehele conditie.

Toepassingen van therapeutisch zwemmen

Therapeutisch zwemmen kan worden toegepast bij een breed scala aan aandoeningen en situaties, waaronder:

 1. Musculoskeletale aandoeningen: Het kan helpen bij de revalidatie na blessures, het verminderen van pijn en het verbeteren van de mobiliteit bij aandoeningen zoals artrose, rugpijn en postoperatieve revalidatie.
 2. Neurologische aandoeningen: Therapeutisch zwemmen kan gunstig zijn bij neurologische aandoeningen zoals beroerte, multiple sclerose, Parkinson en hersenletsel. Het helpt bij het verbeteren van de motorische functie, balans en coördinatie.
 3. Psychische aandoeningen: Zwemmen kan worden gebruikt als een vorm van therapie voor mensen met psychische aandoeningen, zoals depressie, angststoornissen en posttraumatische stressstoornis. Het heeft een positief effect op de stemming en het algemene welzijn.
 4. Zwangerschap: Zwemmen tijdens de zwangerschap kan de spieren versterken, gewichtstoename beheersen, rugpijn verminderen en de bloedsomloop verbeteren.

Daarnaast wordt het ook regelmatig toegepast door een kinderfysiotherapeut voor kinderen. Lees hier meer: Kinderfysiotherapie en zwemmen: Een perfecte combinatie voor de ontwikkeling van kinderen

Water als therapeutisch hulpmiddel

Therapeutisch zwemmen biedt een unieke benadering van herstel en welzijn. Het gebruik van water als therapeutisch hulpmiddel kan een breed scala aan voordelen bieden, waaronder pijnverlichting, verbeterde spierkracht en flexibiliteit, bevordering van balans en coördinatie, stressvermindering en cardiovasculaire conditie. Of het nu gaat om revalidatie na een blessure, het omgaan met een neurologische aandoening of het bevorderen van geestelijke gezondheid, therapeutisch zwemmen kan een effectieve aanvulling zijn op een behandelplan. Raadpleeg altijd een professionele zorgverlener om te bepalen of therapeutisch zwemmen geschikt is voor uw specifieke situatie.

Verschil tussen therapeutisch zwemmen en hydrotherapie

Hoewel therapeutisch zwemmen en hydrotherapie vaak als synoniemen worden gebruikt, zijn er enkele subtiele verschillen tussen de twee termen.

Therapeutisch zwemmen

Therapeutisch zwemmen is een bredere term die verwijst naar het gebruik van water als een therapeutisch hulpmiddel om verschillende aandoeningen te behandelen en het algemene welzijn te bevorderen. Het omvat een scala aan activiteiten en oefeningen die in het water worden uitgevoerd, onder begeleiding van een getrainde professional zoals een fysiotherapeut, ergotherapeut of zweminstructeur. Therapeutisch zwemmen kan worden aangepast aan de individuele behoeften en doelen van de persoon, en het kan verschillende technieken en apparatuur omvatten, zoals drijfmiddelen, weerstandsapparaten en specifieke oefeningen.

Het doel van therapeutisch zwemmen is om het herstel te bevorderen, de fysieke conditie te verbeteren, pijn te verminderen, mobiliteit te vergroten, de balans en coördinatie te verbeteren, en het welzijn te bevorderen. Het kan worden toegepast bij verschillende aandoeningen, waaronder musculoskeletale aandoeningen, neurologische aandoeningen en psychische aandoeningen.

Hydrotherapie

Hydrotherapie is een specifieke vorm van therapeutisch zwemmen die zich richt op het gebruik van warm water voor therapeutische doeleinden. Het water in hydrotherapie is meestal verwarmd tot een temperatuur tussen 33°C en 36°C. De warmte van het water heeft verschillende voordelen. Denk aan ontspannen van de spieren, verbeteren bloedcirculatie en verminderen van pijn.

Hydrotherapie kan verschillende vormen aannemen. Zoals het nemen van een warm bad, het gebruik van whirlpools of jacuzzi’s. Of het deelnemen aan specifieke oefeningen en activiteiten in het warme water. Het wordt vaak gebruikt voor:

 • Revalidatie
 • Verminderen van spierspanning
 • Verlichten van pijn bij aandoeningen zoals artritis of fibromyalgie
 • Bevorderen van ontspanning en stressvermindering

Kort samengevat is therapeutisch zwemmen een bredere term die verwijst naar het gebruik van water als therapeutisch hulpmiddel. Terwijl hydrotherapie specifiek gericht is op het gebruik van warm water voor therapeutische doeleinden. Beide termen hebben overlap en worden vaak in combinatie gebruikt.