Hoe kunnen we helpen?
Triathlon tijden
Triathlon tijden zijn van vele factoren afhankelijk. Allereerst natuurlijk het type sporter, een beginner, goed geoefende amateur of een professional. Het geslacht en de leeftijd spelen een rol, maar daar bovenop is in triathlon ook het parcours van enorm belang. Een triathlon met veel hoogte meters is niet te vergelijken met een vlak parcours. Net zoals of er gezwommen wordt stroom mee, of dat er heen en weer gezwommen wordt. In zee zwemmen geeft andere tijden dan in rustig vlak water, of in een rivier stroomafwaarts. Om die reden zijn er ook eigenlijk geen officiële wereldrecords* in triathlon, maar meer event records. Tijden die worden afgelegd op een specifiek evenement die wel jaarlijks vergeleken kunnen worden.
Toch geven we in dit artikel wat algemene tijden die gelden voor een gemiddelde amateur. Zodat je toch een idee hebt van triathlon tijden.
Begin je met Triatlon? Check nu het ebook starten met triatlon!
Kwart triathlon tijden
Een algemene richttijd voor een kwart triathlon is tussen de 2u en 20minuten en de 3u en 15 minuten om te finishen. Per evenement staat vaak aangegeven wat de maximale tijden per onderdeel zijn. Zo gelden er voor een kwart triathlon vaak deze algemene tijden:
- Zwemmen: +/- 40 minuten over 1000m (dat is een minimaal zwemtempo van 4min per 100m)
- Fietsen: +/- 2 uur, ofwel gemiddeld 20km per uur over 40km fietsen
- Hardlopen: +/- 2uur over 10km, ofwel gemiddeld 5km per uur (12 min/km).
Deze tijden zijn inclusief het wisselen, maar liggen over het algemeen dusdanig ruim dat je altijd wel binnen de tijd kunt finishen.
Kwart triathlon tijden beginners
Voor een beginner wordt vaak als richtinglijn aangehouden dat je zwemt rond de 2min tot 2:20 per 100m (als je geen zwemachtergrond hebt), voor het fietsen geldt 30km per uur gemiddeld en het hardlopen op of onder de 6min/km als tempo’s. Let wel, dit zijn een beetje de richtlijnen die rondgaan, maar niets is officieel. De wedstrijden zelf zijn ruim genoeg qua tijd opgezet en alles is afhankelijk van je achtergrond en trainingen.
Triathlon afstanden tijden
Voor een hele triathlon ligt het gemiddelde ergens tussen de 11 en 14 uur. Veel triatleten hanteren de grens van onder de 12u als een magische grens. Iets om naar toe te werken. Voor een halve triathlon is een gemiddelde tijd tussen de 5 en 7u, waarbij onder de 5u ook weer een magische grens is (voor vrouwen ligt dit iets hoger, sub 5.5u). Kijken we naar de korte triatlons, zoals een sprint triathlon wordt meestal gefinisht tussen de 1u en 1u en 45minuten. Er zit uiteraard een aardig verschil tussen mannen en vrouwen.
–> Meer leren over de afstanden van triathlon? Lees dan hier verder: Afstanden triathlon
Gouden tip: Download nu het ebook starten met triatlon en begin meteen!
Triathlon tijden per onderdeel
Zwemmen:
Het zwemmen is voor de meeste amateurs het lastigste onderdeel. Het trainen kost veel tijd voor relatief weinig progressie in tijd. Het wordt vaak ook het meest ondankbare onderdeel genoemd. 2 min per 100m lijkt heel langzaam, maar is voor veel zwemmers een beetje het standaard tempo, nog iets eronder, of iets erboven. Er zijn meer zwemmers die rond de 2min per 100m ‘hangen’, dan richting de 1.30min per 100m zwemmen. Wil je mee doen voor de eerste plekken, dan kijk je uiteraard wel naar de betere zwemmers die tussen de 1.05 per 100m en 1.30min per 100m zwemmen.
Fietsen:
Gemiddeld genomen is 30km per uur een leidraad waar veel starters zich aan vasthouden. Maar ook hier geldt weer, alles afhankelijk van de omstandigheden en het materiaal (los van geslacht, leeftijd en niveau). Doe je mee aan Ironman Maastricht, wat voor Nederlandse begrippen veel hoogtemeters kent kijk je naar andere gemiddelde snelheden dan wanneer je op een circuit volle bak kunt racen. Ook het type materiaal is van invloed. Met een triathlonfiets zul je snellere tijden fietsen dan met een racefiets. Tot slot ook de afstand, met een sprint triathlon wordt er verhoudingsgewijs harder gefietst dan over een volledige afstand.
Lopen:
Hardlopen is voor veel triatleten het beste onderdeel. Je ziet dat veel hardlopers de overstap maken naar triathlon en hier wordt dan ook veel tijd ‘gewonnen’ door veel atleten. Ook hier zie je weer veel variëteit, maar alles onder de 6min/km is al een goede tijd. Vergeet niet dat je gemiddelde tijd wat zal zakken ten opzichte van je normale hardlooptrainingen en tijden doordat je al twee andere onderdelen erop hebt zitten. Vooral de wissel fietsen-lopen is een wissel om regelmatig te oefenen.
Wisselen:
Vergeet ook zeker het wisselen niet te oefenen, hier is veel ‘gratis’ tijd te winnen. Ook de wisseltijd telt namelijk mee in het klassement. De tijd start met lopen zodra het zwemmen begint en stopt pas als je de finish over bent. Of lees deze blog: Hoe werkt een triathlon wissel? 10 tips voor een snelle wissel
Download nu het ebook starten met triatlon!
Wereldrecord triathlon
Er wordt wel een lijst met snelste tijden op de volledige afstand bijgehouden. Echter is het niet altijd gezegd dat de snelste tijd ook wordt gezien als wereldrecord. Op dit moment (2022) heeft Blummenfelt het wereldrecord op zijn naam staan. Hij legde een volledige triathlon af in een tijd van 7u, 21 minuten en 12 seconden over 3.8km zwemmen, 180km fietsen en 42.2km hardlopen. Toch wordt ook dit record in twijfel getrokken omdat er werd gezwommen met een flinke stroming mee. Dat zou teveel in zijn voordeel zijn geweest.
In 2022 is het project Sub7/Sub8 gehouden. Een uitdaging om met de beste triatleten van de wereld bij de mannen een sub7 uur volledige triathlon af te leggen en voor de vrouwen een sub8 uur triathlon over de hele afstand. Beide zijn geslaagd. Kristian Blummenfelt (NOR) kwam bij de mannen als eerste over de finish in een tijd van 6:44:25, bij de vrouwen was Kat Matthews GBR de snelste met 7:31:57. Let wel, beide hadden een volledig team tijdens de volledige afstand om zich heen. Zowel in het fietsen als in het lopen zijn ze zoveel mogelijk uit de wind gehouden en is er geracet onder de meest ideale omstandigheden. Het zijn dus geen officiele wedstrijdtijden, maar inspirerende uitdagingen om limieten te verleggen.
Lees ook: Triathlon Vrouwen; Waarom veel te weinig vrouwen in triathlon actief zijn
Starten met triathlon
Ga jij starten met triathlon? Bekijk dan ons ebook ‘starten met triathlon‘, de ultieme gids voor de startende triatleet.
In maar liefst 95 pagina’s nemen we je stap voor stap mee in de wereld van triathlon. Bomvol praktische tips en stap voor stap het gehele traject uitgelegd. Van voorbereiding, training tot aan de wedstrijd.