Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe kunnen we helpen?

Inhoudsopgave

Steigerung zwemmen

Je bent hier:
< Alle onderwerpen

Steigerung is een zwemterm die je regelmatig terug kunt zien op een zwemschema. De term wordt gebruikt om aan te geven dat je in de baan of afstand moet versnellen. Bijvoorbeeld je gaat 100m zwemmen en begint op 60% van je maximaal vermogen. Binnen die 100m bouw je de snelheid op, de laatste meters ga je naar bijvoorbeeld 80 of 90% van je vermogen. Ofwel je begint rustig en eindigt hard

Het is de bedoeling dat de zwemsnelheid geleidelijk toeneemt. Je start de gewenste afstand in een laag tempo en heel langzaam bouw je het tempo op. Dit dient zo vloeiend mogelijk te gebeuren. De oefening heeft als doel de zwemconditie te verbeteren.

Wat betekent Steigerung?

De term ‘steigerung’ is afkomstig uit het Duits en is letterlijk vertaald ’toenemen’. In het zwemmen dus het geleidelijk toenemen van de zwemsnelheid. Overigens is deze term niet zwemsport specifiek, maar ook in andere sporten zoals hardlopen wordt deze term veel toegepast.

Wanneer steigerung toepassen?

Steigerung kan in de opwarming toegepast worden om even wakker te worden. Het kan ook later in de training worden toegepast. Het is een hulpmiddel om te leren te variëren in tempo’s en sneller te worden. Je leert snelheid en variatie in snelheid beter aanvoelen met het toepassen van deze techniek. Het helpt ook om het zwemmen even op scherp te zetten. Zowel beginners als gevorderden gebruiken dan ook graag dit trainingsmiddel.