Hoe kunnen we helpen?
Reddingszwemmen
Wat is reddingszwemmen?
Reddingszwemmen is zwemmend hulp verlenen aan een drenkeling in en rond het water. Je leert belangrijke bevrijdings- en levensreddende technieken bij het aanpakken van drenkelingen. Reddingszwemmen is niet zomaar zwemmen. Het is een reddingsactie die met kennis en bekwaamheid wordt uitgevoerd.
Reddend zwemmen sport
Reddend zwemmen sport is een sport met een extra waarde. De sport is in het leven geroepen om van elke goede zwemmer die geinteresseerd is, een levensredder te maken. Reddend zwemmen wordt ook als een boeiende zwemsport beschouwd die voordelig en bruikbaar is. Daarnaast is er een sportwedstrijd van gemaakt waarbij je je eigen bekwaamheid kunt meten. Op het gebied van ramspoed ga je jezelf moeten testen en drijven.
Reddingszwemmen leren
Reddingszwemmen leren is vaardigheden leren die ervoor zorgen dat je op een juiste en efficiente manier de drenkeling uit het water haalt. Je leert vervoerstechnieken aangeleerd waaronder de kopgreep, de polsgreep en de okselgreep. Bij het analyseren van zo een situatie gaat de redder kiezen voor een droge of een natte reddingsactie. Indien gekozen voor een droge reddingsactie staat de redder aan de kant en gebruikt een reddingsmiddel om de drenkeling aan de kant te trekken. Bij een natte reddingsactie springt de redder het water in en pakt deze de drenkeling door middel van één van de vervoersgrepen het water uit. (In voorbereiding dat de drenkeling je eventueel ongelukkig vastpakt.)
Reddingszwemmen leren doe je bij de reddingsbrigade. Door heel Nederland zijn er diverse verenigingen van reddingsbrigade. Hier kun je je zowel als kind als volwassene bij aansluiten. Je kunt starten met reddingszwemmen na het behalen van je zwemdiploma’s.
Reddend zwemmen oefeningen
Bij Reddend zwemmen oefeningen wordt er je zwemtechnieken aangeleerd die nodig zijn bij een reddingsactie. Er wordt je ook bijgebracht dat je niet altijd het water in hoef. Je kunt de persoon ook redden met een reddingsklos of dergelijke. In geval het niet anders kan, dan maar het water in. Enkele oefeningen die worden aangeboden bij reddingszwemmen zijn:
- Zwemmen onder water
- Duikringen zo snel mogelijk boven water halen
- Reddingspop boven water halen
- Jezelf redden bij een ijsongeval
- Vanuit de kant een reddingsactie plegen met een reddingsmiddel
- Het vervoeren van een drenkeling
Bedachtzaamheid bij een reddingsactie.
Het is van essentieel belang dat je een drenkeling op de gepaste wijze benaderd. Paniek maakt dat de persoon je op de meest ongelukkige wijze te pakken kan krijgen. Het is dan belangrijk dat je één van de aangeleerde bevrijdingsgrepen toepast. Spreek de persoon daarom gerustellend toe en belicht wat je zult gaan doen. Het is dan wijs om de persoon van achteren te pakken en dan één van de verschillende vervoersgrepen te hanteren. Zo kun je de persoon makkelijk en veilig naar de kant brengen.
Vervoers- en bevrijdingsgrepen
De situatie zal bepalend zijn voor het kiezen van de verschillende vervoersgrepen of eventuele bevrijdingsgrepen. Natuurlijk afhankelijk van de toestand van de drenkeling zul je een plan van aanpak moeten maken. Je zult moeten waarnemen als het slachtoffer bij zinnen is, kijken als hij/zij gewond is, als hij/zij in paniek of heel rustig is, is het water diep of ondiep, koud of warm. Je zult bedachtzaam en strategisch erop moeten afgaan.
Enkele Van de eerder genoemde vervoersgrepen
Kopgreep
De kopgreep wordt het meest gebruikt bij een drenkeling die bewusteloos is. De redder verplaatst zich hierbij achter de persoon
en plaatst zijn handen aan weerzijden van het gehoor. Deze gaat dan in een ligpositie op zijn rug zwemmen om zo de drenkeling aan de kant te brengen.
Okselgreep
Deze zwemtechniek wordt gebruikt bij een drenkeling die zich kalm opstelt doordat die een hoofdwond heeft opgelopen. Je gaat als redder je je moeten positioneren achter de drenkeling en jouw handen in de okselholte van de desbetreffende persoon plaatsen. De schouder van de drenkeling steunt dan op je duimen en kun je dan hierdoor zwemmend op je rug met je benen de slachtoffer naar de kant voortduwen.
Polsgreep
Bij een onrustige drenkeling zal de redder de polsgreep moeten gebruiken. De redder gaat zich hierbij achter de drenkeling positioneren. De redder zal dan de aangeleerde armtechnieken gebruiken bij deze reddingsactie. Dit zal ervoor zorgen dat de drenkeling minder tot geen tegenstand zullen kunnen bieden.
Schoudergreep
De redder hanteert hier armtechnieken waarbij de schouder van de drenkeling in een bepaald klemmende houding komt. Dit zal maken dat de persoon geen weerstand zal kunnen bieden.
Zeemansgreep
De zeemansgreep wordt bij een kalme drenkeling gehanteerd. Hier kun je goed uitleggen wat je van plan bent. De redder gaat zich hier achter de drenkeling plaatsen. Op de rug in combinatie met armtechieken zal de deze de zwemkleding van de drenkeling moeten vastpakken en zo naar de kant toe moeten zwemmen.
Reddingszwemmen – de bevrijdingsgrepen
Een drenkeling kan je op verschillende manieren de reddingszwemmer vastpakken. Aan de hand van praktijksituaties kan er afgeleid worden dat er steeds identieke wijzen van vastgrijpen voorkomen. De grepen waaruit je je eventueel zou moeten bevrijden zijn;
- De polsgreep waarbij de drenkeling je bij de pols met een hand of
beide vashoudt - De polsgreep waarbij de drenkeling je van onderuit, je aan beide
handen vastgrijpt - De greep waar de drenkeling de redder van voren vasthoudt.
- De greep waar de drenkeling de redder van achter vasthoudt.
- Vastgrijpen aan de borst waarbij de drenkeling de redder van voren
wild omhelst. - De greep waarbij de drenkeling de redder stevig om zijn
heupbeenderen vastgrijpt waarbij de redder zijn armen in de greep
geklemt zijn.
Al deze grepen hebben ook weer een bevrijdingstechniek dat je bij reddingszwemmen wordt aangeleerd.
Al met al is reddingszwemmen een leuke zwemsport voor mensen die en graag en goed kunnen zwemmen en hulp willen verlenen.