Search
Close this search box.

Kitesurfen – Een uitdagende afwisseling

Kitesurfen – Een uitdagende afwisseling

Ooit begon mijn openwater avonturen niet met zwemmen, maar met kitesurfen. 18 jaar was ik toen ik tijdens het snowboarden een reclame op een scherm voorbij zag komen van kitesurfers. Het is ondertussen heel wat jaren geleden, maar ik weet het nog zo goed. Zo gaaf vond ik het! Dus dat wilde ik natuurlijk ook ;). Ik boekte samen met een vriend een kitesurflessen.

En zoals met al mijn sporten, ga ik all-in of niet. Niet veel later volgde mijn eerste eigen kite, een tweede, een derde… Je raad het al. De set was in no-time helemaal compleet. Dat kitesurfen was zo ontzettend gaaf. Ik heb nog leren kitesurfen in een periode dat het best wel gevaarlijk was. Safety’s waren er niet of nauwelijks en met vier lijnen en een (voor hedendaagse begrippen) ouderwetse Kite (voor de kenners een C-kite) was het meer do or die avonturen. Vrienden met wie ik ging moesten me beet houden, omdat er regelmatig zoveel kracht achter de kite zat dat ik het alleen niet kon houden. Dan was het 3-2-1 loslaten en dan ging ik gewoon… Terwijl ik dit typ voel ik me oud. Maar ik was jong en zag natuurlijk nergens gevaar in.

Ondertussen gaat het iets anders en is de sport enorm ontwikkelt in veiligheid en daarmee ook stukken toegankelijker geworden.

Wat is belangrijk om te weten als je wilt starten met kitesurfen

Kitesurfen is een super gave sport. Het heeft alles. Een groot sportief element. Hallo buikspieren! De natuur. Wind. Water. En de mooiste plekken op de wereld. In Nederland kun je heel goed kitesurfen. We hebben vaak goede wind en er zijn door heel het land meer dan genoeg spots. Toch zijn er een paar belangrijke aandachtspunten:

1. Start altijd met kitesurfles!

Kitesurfen is niet geheel zonder risico. De wind en natuurelementen kunnen je in de problemen brengen als je niet genoeg kennis hebt van zaken. Combineer dat met een grote vlieger, de kite, en het is echt aan te raden om de basis te leren met kitesurflessen. Hoe beter je kennis is, hoe minder risico de sport met zich mee brengt. Tijdens een les leer je niet alleen alles over de materialen, maar ook de basis over wind, windrichtingen en veilig kunnen varen.

Het seizoen voor lessen is ongeveer van april t/m oktober.

2. Veiligheid is alles

Niet alleen in de omstandigheden. Dus weet wanneer het waait voor jouw niveau, maar ook in materiaal. Kites zijn er in vele maten. De juiste maat is afhankelijk van je niveau, de wind en je gewicht. Hoe groter de kite, hoe minder hard het hoeft te waaien om toch te kunnen varen. Maar andersom geldt natuurlijk ook. Ga je met een (te) grote vlieger kitesurfen en het waait net te hard kun je in de problemen komen. Overschat jezelf dus niet en ga voor goed en veilig materiaal.

Dat kan soms zeker tweedehands zijn, maar koop in ieder geval passend bij je niveau en ga voor relatief nieuw materiaal als je nieuw in de sport bent. De huidige kites zijn namelijk stukken veiliger dan de oudere kites van jaren terug.

3. Ga bij voorkeur niet alleen (of zorg dat je niet alleen bent)

Net als bij openwater zwemmen, geldt dit ook voor kitesurfen. Niet alleen voor de veiligheid is het beter dat je niet alleen bent, ook voor de handigheid is het wel makkelijk. Met hulp is het net wat makkelijker starten (iemand kan je kite vasthouden bij het oplaten en landen) en je houdt elkaar in de gaten.

4. Leer over de wind en weersomstandigheden

De website ‘Windguru’ wordt je beste vriend. Hier kun je precies zien wat de windvoorspellingen zijn per dag en zelfs per uur. Niet alleen de windkracht is belangrijk, maar ook de windrichting en de overige omstandigheden. Standaard stelregel, ga nooit met aflandige wind. Mocht je in de problemen komen ben je met aanlandige wind een stuk veiliger dan met aflandige wind.

Maar vooral. Geniet! Het is zo’n gave sport! Ik heb heel wat landen bezocht met een kitekoffer vol kites en prachtige herinneringen mee gemaakt.

Wil je liever een iets minder heftige crosstraining? Denk dan eens aan Skeeleren; waarom is het een ideale crosstraining?

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *