Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe kunnen we helpen?

Inhoudsopgave

Schoonspringen

Je bent hier:
< Alle onderwerpen

Wat is schoonspringen?  

Schoonspringen valt net als synchroonzwemmen onder het kopje schoonzwemmen. Het is bij deze zwemsport de bedoeling om van een platform of duikplank te springen, in een zo mooi mogelijke beweging. Ook is het de bedoeling bij het raken van het water zo min mogelijk spetters te krijgen. Het is een combinatie van turnen, acrobatiek en trampoline springen maar dan in een zwembad.

De geschiedenis van Schoonspringen

Toen de mensen vroeger meer met het water vertrouwd raakten, en er dus ook vaker in sprongen, is vermoedelijk het schoonspringen ontstaan. Er werd vroeger van allerlei natuurlijke platformen geprobeerd in het water te komen, zoals bijvoorbeeld rotsen, heuvels of bomen. Later in de tijd, werd er ook van pieren of bruggen af gesprongen, om zo het water te bereiken. Het verhaal gaat dat deze sport mee is gekomen uit exotische plekken, toen vroeger het toerisme op gang kwam. Lokale bevolking van tropische oorden voerden verschillende sprongen uit vanaf de rotsen, als entertainment voor de toeristen. De toeristen wilden dit vervolgens zelf thuis ook nadoen. 

Op het einde van de 19e eeuw werd voor het eerst een schoonspring wedstrijd georganiseerd. De sprongen waren toen nog minder uitgebreid als tegenwoordig.

Er zijn verschillende hoogtes waar vanaf gesprongen kan worden. Er wordt vanaf de 1 of 3 meter duikplank gesprongen. Of vanaf de springtoren voor nog meer hoogte meters. De springtoren heeft platformen op 5m, 7,5m en 10m hoogte.

Schoonspringen Olympische Spelen

Sinds 1904 is het een olympische sport. Sinds het jaar 2000 werd er een nieuwe vorm toegevoegd aan de olympische sporten, het zogenaamde synchroonspringen. Dit is gezien de sprongen dezelfde sport, maar dient wel synchroon met 2 springers uitgevoerd te worden. Bij schoonspringen olympische spelen kan er gesprongen worden vanaf de 3 meter duikplank of de 10 meter toren. 

Sprongen

Er kunnen 6 verschillende sprongvormen uitgevoerd worden. Er kan voorwaarts of achterwaarts gesprongen worden. Er kan contra gesprongen worden, wat wil zeggen dat je voorwaarts springt maar achterover draait. Er kan binnenwaarts gedraaid worden. Er kan in een schroefsprong gesprongen worden. En als laatste kan er ook nog met een handstand gesprongen worden, dit gebeurt wel alleen vanaf de springtoren. De sprongen kunnen gestrekt, gehoekt, gehurkt of in vrije houding uitgevoerd worden. Voor al deze sprongen zijn coderingen aanwezig. Er zijn wel meer dan 80 verschillende sprongen die uitgevoerd kunnen worden.  

Beoordeling van de sprongen

Bij wedstrijden beoordeeld de jury de sprong als eerst op de codering, voor welke sprong er uit gevoerd gaat worden en wat dus de moeilijkheidsgraad is. Vervolgens op de uitvoering. De jury kijkt ook naar de moeilijkheidsgraad van de sprong en kan hier extra punten voor geven. Er wordt door de jury gekeken naar de beginpositie, de sprong zelf maar ook naar de landing. Als je zo min mogelijk spetters in het water maakt scoort dit beter. 

Leren schoonspringen

Om te beginnen om het te leren, is het allereerst handig als je weet dat je geen hoogtevrees hebt. Voor deze sport is veel lef doorzettingsvermogen en enthousiasme nodig. Als je net begint, begin je niet gelijk op de 10 meter toren. Dit wordt rustig aan opgebouwd, en begint vaak met sprongen van de waterkant. Vaak wordt er ook droog getraind, in bijvoorbeeld een gymzaal. Niet in elk zwembad wordt deze training gegeven. Er moeten wel de nodige springplanken of een toren aanwezig zijn.

Op de website van de KNZB zijn de locaties te vinden waar deze training gegeven wordt.

SportSport