Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ben jij een resultaat- of procesgerichte sporter?

Ben jij een resultaat- of procesgerichte sporter?

Resultaat of procesgericht sporten. Je denkt misschien, huh? Waar heeft ze het nu weer over. En wat maakt het überhaupt uit?
Allereerst wat is het? Resultaatgericht is voor de meeste mensen wel duidelijk. Je focust je vooral op het resultaat. Dus een snelle tijd, de uitslag van een wedstrijd of een plaatsing. Het doel behalen is belangrijker dan de weg ernaartoe.
Een procesgericht persoon haalt juist voldoening uit het proces. Dus de weg ernaartoe. Het trainen, vooruitgang zien. Op je gevoel sporten. Ontwikkelen. Dit zijn vaak termen die de procesgerichte sporter heel goed past.
Ik ben met stip, zonder twijfel, zeker te weten, duidelijk een resultaatgerichte sporter (of persoon eigenlijk). Ik ben gek op resultaat. De uitslag telt. Ik kan nog zo’n goed gevoel hebben als ik vervolgens zie dat ik op de uitslag niet goed heb gescoord ben ik stiekem toch minder tevreden.
Jammer eigenlijk en nergens voor nodig. Het proces is namelijk ook heel mooi. En het zou zo mooi zijn als ik dat soms wat meer op waarde weet te waarderen.
Toch is het natuurlijk niet alleen maar negatief dat resultaatgerichte en heeft het wel degelijk voordelen. Dus verdiepte ik me erin. En dan vooral op wat we van elkaar kunnen leren.

Voordelen procesgericht sporten:

‘Niet over 1 nacht ijs gaan’, je denkt voordat je doet.

  • Het leerproces staat centraal. Ontwikkeling, inzet en betrokkenheid zijn vaak termen die bij het proces passen. Stappen maken, voortgang zien. De tijd nemen.
  • Doelen passend bij jezelf. Procesgericht is op jezelf gericht. Je kunt je eigen doelen stellen, onafhankelijk van het resultaat (vaak mede afhankelijk van andere factoren). Procesgerichte doelen heb je vaker zelf in de hand (bijvoorbeeld ik maak na ieder keerpunt een onderwaterfase).
  • Je neemt voldoende tijd voor reflectie. Je staat graag stil bij je aanpak en strategieën en evalueert deze ook regelmatig.

Voordelen resultaatgericht (doelgericht) sporten:

Eerst doen, dan denken.

  • Betere focus. Een resultaatgerichte (doelgerichte) sporter focust zich vaak beter. Omdat ze een goed resultaat willen behalen weten deze sporters dat ze met training zich beter moeten focussen.
  • Risico’s nemen. Een resultaatgericht persoon neemt vaker een risico. ‘Alles voor het halen van het doel’.
  • Je geeft niet snel op. De inspanning om een resultaat te (willen) halen is vaak groot. Bij tegenslagen geef je niet snel op. Je barst van het zelfdiscipline.

Wat kun je van elkaar leren?

Uiteindelijk zijn verschillen minder interessant, maar is het juist leuk om te kijken wat je van elkaar kunt leren. Voor beide varianten is namelijk wat te zeggen. Maar zeker ook van te leren.

Waarom een resultaatgerichte sporter juist ook procesdoelen moet stellen:

Resultaatgericht zijn heeft grof twee groten nadelen. De eerste is dat een resultaatgericht persoon gevoeliger is voor blessures. Doordat er zo gefocust wordt op het doel ga je makkelijk over je eigen (fysieke) grenzen heen.
Het tweede nadeel is dat het demotiverend kan worden. Als je de gewenste tijd niet haalt, of het gewenste resultaat op wedstrijd. Kan dat frustrerend zijn. Mede omdat je afhankelijk kunt zijn van anderen in het behalen van het gewenste resultaat.
Het uiteindelijke resultaat zegt echter niet altijd iets over het proces en daarom is het belangrijk, om juist ook voor resultaatgerichte sporters, procesgerichte doelen te stellen.
Een procesgericht doel helpt namelijk in het reflecteren achteraf. Als het gewenste resultaat niet wordt behaald, maar er is wel aan alle procesdoelen voldaan dan kun je toch een goed gevoel eraan overhouden.
Er was namelijk niets meer wat je zelf had kunnen doen.

Waarom een procesgerichte sporter soms best wel wat resultaat mag verwachten:

Voor een procesgerichte sporter helpt het juist om aan de procesdoelen ook een gewenst resultaat te hangen. Om net dat stapje extra te zetten in de training. Om jezelf net wat meer te motiveren om ervoor te gaan.
Om de gok te wagen voor een resultaat wat je wellicht niet voor mogelijk zou houden.

Balans vinden

Uiteindelijk kan een resultaatgerichte sporter dus veel voordeel halen uit het stellen van procesdoelen. En kan een procesgerichte sporter juist wat extra motivatie halen uit het stellen van een resultaatgericht doel. Er is geen goed of fout. Uiteindelijk gaat het om balans, maar bovenal gewoon plezier.  Voor de meeste van ons is het tenslotte een hobby.
En hoe zit het voor jou?
Ben je proces- of resultaatgericht?

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *