Zoek
Sluit dit zoekvak.

Pull Buoy – Waarom je sneller zwemt met een pull buoy

Pull Buoy – Waarom je sneller zwemt met een pull buoy

De pull buoy (ook wel beendrijver genoemd) is een hulpmiddel in het zwemmen. Dit schuimrubber hulpmiddel bevestig je tussen je benen waardoor het drijfvermogen van de benen wordt overgenomen door de Pull Buoy. Je hebt dus geen last meer van zinkende benen. Hierdoor is je ligging in het water beter (hoger), heb je minder weerstand en zal het zwemmen in de meeste gevallen soepeler, ofwel sneller gaan. Dit hulpmiddel hoort bij de basisuitrusting voor een zwemmer, is verkrijgbaar in verschillende soorten en kent diverse voordelen en toepassingen.

Welke pull buoy?

Pull Buys zijn beschikbaar in verschillende groottes, vormen en ook met wisselende functies. Zo is er de standaard pull buoy met enkel de functie als beendrijver, maar is er ook een combinatie pull buoy, ook wel een pull-kick genoemd. Een pull buoy is vaak in een acht-figuur gevormd. Een wat dikker bovenstuk, wat smaller middenstuk en weer een wat dikker onderstuk. Het smalle middengedeelte klem je tussen je benen.

Standaard pull buoy

De standaard pull boy is ergonomisch gevormd en past makkelijk tussen je benen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Het is belangrijk dat de pull buoy passend is bij je gewicht. Is de pull buoy te klein voor je dan geeft deze te weinig drijfvermogen en dus te weinig rendement. Een standaard variant is al beschikbaar bij Decathlon vanaf € 6,-

Pull-Kick

De pull-kick is een combinatie tussen een pull buoy en een plankje. Met 1 hulpmiddel heb je dus twee functies, een zwemplank om geïsoleerd je benen te trainen en een pull buoy die dient als beendrijver. Het grootste voordeel hiervan is dat je minder materialen bij hebt. Zeker een plankje neemt al snel veel plek in beslag. Doordat een Pull-Kick wat kleiner is, neemt het en minder ruimte in beslag en je kunt af met 1 hulpmiddel voor 2 functies.

Pullkick Pro

Afhankelijk van het merk zijn er nog talloze variaties te bedenken. Zo is er de standaard pull kick bij Arena, maar kennen zij ook nog de pullkick pro. Deze is weer net wat kleiner, waardoor de plank functie ietwat beperkter is. Als beendrijver vind ik hem persoonlijk fijner dan de standaard pull kick. De pro geeft net wat meer drijfvermogen en blijft ook net wat beter zitten tussen je benen.

arena-pullkick-pro-black
Pull kick pro

Welke variant je ook kiest, het belangrijkste is dat het past bij jouw gewicht, dat het voldoende drijfvermogen heeft en dat deze goed tussen je benen blijft zitten.

Voordelen gebruik Pull Buoy

De pull buoy ondersteunt in het omhoog brengen van de heupen. Dit geeft de volgende voordelen:

  • Meer focus op de armslag en het trainen van de armen.
  • Je kunt rustiger zwemmen. Doordat de beenslag niet nodig is, kun je in rust werken aan je techniek.
  • Je raakt minder snel vermoeid. Je beenspieren trekken de meeste zuurstof.
  • Het bied kansen om te werken aan je core stabiliteit. Laat je onderlichaam dus niet gewoon ‘hangen’, maar betrek het alsnog bij het zwemmen. Span je core spieren aan en zorg dat je alsnog zo stil mogelijk in het water ligt.

Hoe te gebruiken?

Goede zwemmers gebruiken een beendrijver om hun armkracht te verbeteren en specifiek te werken aan techniek. Minder goede zwemmers gebruiken het makkelijk om juist slechte techniek te ‘verbergen’. Door de hoge ligging af te dwingen met de pull buoy. Maar dat is natuurlijk niet de bedoeling ;). Goede positie en een goede beenslag hoort er gewoon bij.

Ook bij triatleten zie je veelal het gebruik van een beendrijver. Onder het mom, met het dragen van een wetsuit heb ik ook extra drijfvermogen in mijn benen, dus ik focus vooral op mijn armen. Ondanks dat dit een logische gedachte is en misschien ook wel voor jou geldt is het toch niet aan te raden. Het is een hulpmiddel en gebruik het ook zo. Hoe beter je zwemtechniek wordt, hoe meer profijt je hiervan over de gehele linie hebt. Dus ook een goede lichaamspositie in het water hoort daarbij. Niet dat je deze enkel weet te forceren met het gebruik van een hulpmiddel.

Positie

Je kunt de pull buoy op verschillende posities tussen je benen klemmen. Tussen je bovenbenen, zo hoog mogelijk, wat lager net boven je knieën. Of tussen je kuiten. Maar let op. Hoe hoger tussen je benen, hoe makkelijker je alsnog een beenslag kunt uitvoeren. Bevestig deze dus niet zo hoog mogelijk, want het hele doel is juist om je benen stil te houden. Je plaatst de pull buoy dus net iets boven je knieën. Dat is de beste positie om je benen stil te kunnen houden, niet te hard hoeft te klemmen maar wel op het juiste plek voldoende drijfvermogen krijgt.

Als afwisseling kun je de pull buoy eens tussen je enkels plaatsen. Dat geeft een andere dynamiek en bevestigt weer het belang van het betrekken van je core. Je benen kunnen niet uit elkaar en dan ineens voel je hoe belangrijk core stabiliteit en het betrekken van je core is tijdens het zwemmen. Ander voordeel, je kunt echt niet meer smokkelen door toch stiekem wat beenslag te gebruiken.

Hoe dan ook is het een hulpmiddel. Gebruik het dus ter afwisseling van het zwemmen en niet als compensatie voor een slechte lichaamshouding in het water.

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *