Garmin heeft een groot en breed assortiment aan sporthorloges. Het assortiment is zo groot dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. De sporthorloges van Garmin koppelen allemaal met de Garmin Connect App. Er zijn zoveel functies dat je soms kunt verdwalen. Tijd voor een uitgebreide review dus, met de centrale vraag. Wat is het beste Garmin horloge?
Allereerst heb ik zelf diverse horloges mogen testen van Garmin. De reviews hiervan kun je hier lezen:
- Review: Garmin Forerunner 745 (multisporthorloge, incl triathlon)
- Review: Garmin swim 2 (basis zwemhorloge)
- Review: Garmin Fenix 6s (best in range, multisport, incl. triathlon)
- Garmin 945 vs Fenix 6 pro; De belangrijkste verschillen
- Garmin vs Polar; Welk sporthorloge merk voor welke sporter
Verder is dit GEEN gesponsord artikel, of op enige wijze ondersteund door Garmin zelf.
Beste Garmin horloge – de keuze is reuze
De keuze binnen een Garmin sporthorloge is letterlijk reuze. Er zijn alleen al meer dan 30 series en daarbinnen nog talloze variaties en modellen. Dat er een horloge bij zit die je past is dus eigenlijk wel zeker. Zowel qua functionaliteiten, prijs als looks. Alleen nog kiezen welke Garmin jouw beste sporthorloge is.
De populairste types zijn:
- VivoActive – basishorloge – voor de incidentele sporter of als je dagactiviteit wilt meten
- Venu – basishorloge – voor de incidentele sporter of als je dagactiviteit wilt meten
- Forerunner – sporthorloge voor de fanatieke sporter
- Instinct – sporthorloge voor de echte outdoor sporter (zeer robuust)
- Fenix – sporthorloge voor de fanatieke sporter (best in range)
De VivoActive en Venu zit in een iets gunstigere prijsklasse, heeft wat minder functionaliteiten, maar is vooral geschikt voor het meten van alle dagelijkse activiteiten. Is beschikbaar in diverse looks, voor zowel mannen als vrouwen en geschikt voor de hobby sporter. Niet geschikt voor triathlon, de meer specifiekere sporten of uitgebreidere metingen, data en kaarten (GPX). Hiervoor is de Instinct, Fenix en deels ook de Forerunner beter geschikt.
Alle Garmin sporthorloges hebben de mogelijkheid om hartslag te meten, stappen en aantal trappen te tellen, ademhaling te meten en minimaal 20 sportprofielen.
Sportprofielen
Standaard beschikken alle horloges over de basis sportprofielen. Zoals wandelen, hardlopen, zwemmen en fietsen. In totaal bevatten alle horloges minimaal 20 sportprofielen. Voor de basissporten maakt het dus niet uit welk type horloge je kiest. Triatleten of duatleten hebben minimaal de Forerunner nodig
Accessoires
Het Garmin sporthorloge kan gekoppeld worden aan diverse accessoires. Denk bijvoorbeeld aan een separate hartslagmeter om je borst, of de Garmin Edge fietscomputers.
Maar ook alle kleuren horloge bandjes zijn verkrijgbaar. Zo kun je eindeloos afwisselen.
Fietstrainer koppelen aan Garmin
Een Garmin sporthologe synchroniseert feilloos met bijvoorbeeld de Tacx fietstrainers (tevens onderdeel van Garmin). Er is wel 1 nadeel van de software en dat is dat er uiteindelijk twee workouts worden geregistreerd. 1 vanuit Zwift en 1 vanuit je horloge. Hij kan dit nog niet combineren. De data uit het horloge loopt niet helemaal synchroon met de data die Zwift registreert (onder andere wattage). De oplossing is dat ik de Zwift data upload naar bijvoorbeeld Strava of trainingpeaks en de data van het horloge behoud binnen Garmin. Die data telt dan weer mee voor je VO2 max en je trainingsbelasting. De Zwift data wordt overigens wel ingeladen in je Garmin app, maar hij rekent het niet mee voor je belasting. Dat is jammer.
Training peaks Garmin
Volg je schema’s via het bekende platform Training Peaks? Dan integreert je Garmin horloge naadloos met de software van training peaks. De trainingen ofwel van TrainingPeaks zelf, ofwel van je eigen trainer die zijn opgenomen in het platform via de ‘work out builder’ worden zo 1 op 1 ingelezen in je horloge en/of fietscomputer. Niet alleen zie je dan de opgenomen training, tijdens de training begeleid het horloge je ook door het schema heen. Zo pakt hij automatisch de intervallen op of de gewenste hartslagzone. Schema’s uitprinten of op je hand schrijven en onthouden bij welke interval je ook alweer zit, is zo verleden tijd.
Wel een paar kanttekeningen. Een zwemschema neemt het horloge niet over. Hiervoor is het papiertje of je hand 😉 nog geen verleden tijd. Niet alle Garmin horloges hebben deze functionaliteit. De Forerunner en Fenix horloges in ieder geval wel. Ook de Edge fietscomputers kunnen trainingen uit TrainingPeaks inlezen.
Lees ook: Garmin 945 vs Fenix 6 pro; De belangrijkste verschillen
De Garmin Connect app
Workout / schema volgen
Naast de profielen geeft Garmin per sport ook een suggesties voor een training per dag (of rust). Zo helpt het horloge je bij de juiste trainingsbelasting. Zelf gebruik ik dit niet maar gebruik ik vooral de ‘workout’ functie binnen de app en het horloge. Via de Garmin Connect app voer ik mijn hardlooptraining in en synchroniseer deze naar mijn horloge. Tijdens het hardlopen begeleid het horloge mij zo stap voor stap door mijn training. Super handig! Hoef ik mijn schema’s niet te onthouden. En later zie je ook precies per onderdeel je data. Deze functie is overigens niet exclusief voor de Garmin Fenix 6s, maar heeft de Forerunner en diverse andere type horloges ook.
Koersen
Garmin Connect heeft ook de optie tot ‘koersen’. Je selecteert in de app je type koers die je zoekt. Voor mountainbiken, wegwielrennen, hardlopen, trail run of diverse en kiest daarna de afstand die je wilt afleggen. Tot slot kun je nog kiezen welke richting je uit wilt en vervolgens maakt Garmin een route voor je. Een functie die ik vooral op de fiets regelmatig toepast. Je gaat zo van de gebaande wegen af en komt nog eens ergens. De eerste keer vond ik het onwennig dat ik de route van mijn horloge af las en niet van een toestel voor me op de fiets (zoals een fietscomputer), maar het went heel snel. Je horloge piept en trilt zodra een afslag nadert. Daardoor hoef je niet continu te kijken.
Let wel de koersen functionaliteit kan niet op alle horloges gebruikt worden. De Fenix en Forerunner 945 kunnen dit bijvoorbeeld wel. Of je gebruikt de functie koersen op je Garmin Edge fietscomputer als alternatief. Hoef je onderweg ook niet op je horloge te kijken.
Garmin trainer
Ook de Garmin trainer is een functionaliteit die het waard is om extra te benoemen. Ben je startende sporter? Of vindt je het juist fijn om wat begeleiding te hebben. Dan is de Garmin Trainer een goede functionaliteit. Wil je bijvoorbeeld beginnen met je eerste 5 kilometer hard te lopen? Dan kun je via de Garmin trainer een persoonlijk trainingsschema volgen. Je kunt zelf kiezen uit diverse virtuele coaches. Je doet vervolgens een eerste run voor wat basis waarden en op basis daarvan maakt Garmin je schema.
Je hebt twee globale opties, ofwel ‘voltooien’ of ‘binnen een bepaalde tijd’. Als je opbouwend bent kies dan altijd voor ‘voltooien’. Bij de opties van een bepaalde tijd gaat de Garmin coach er vanuit dat je de belasting van de kilometers al aan kunt. Wil je dus voor het eerst 10km hardlopen, binnen een bepaalde tijd, maar heb je nog nooit meer dan 5km gelopen? Kies dan eerst voor de ‘voltooien’ optie, bouw op tot 10km en start daarna pas met het ‘binnen een bepaalde tijd’ programma. Anders laat de Garmin coach je te snel opbouwen omdat hij de aanname heeft dat je de kilometers al onder de knie hebt.
Zelf heb ik het nooit gevolgd. Maar ik weet van anderen dat de schema’s goed zijn opgebouwd en leuk zijn om te volgen. Plus het is een goede stok achter de deur om je aan een schema te houden.
Beste Garmin horloge – top 3
Dit wetende. Wat is nu het beste Garmin horloge? Als je het mij vraagt is dit een keuze uit drie types (ook in volgorde van prijs ;)):
- VivoActive
- Forerunner
- Fenix 6
VivoActive
De eerste, de VivoActive, is een mooi ‘basishorloge’. Verkrijgbaar in verschillende kleuren en twee formaten (45mm, voornamelijk voor vrouwen en 55mm). Niet geschikt voor triathlon, multisport of het inlezen van kaarten. Maar wel een goed horloge voor alle basis functionaliteiten. Je kunt ook betalen en spotify luisteren, plus alles wat Garmin standaard heeft voor een actieve lifestyle (hartslagmeting, Garmin coach, 20 sportprofielen). Daarom is dit horloge in combinatie met de prijs voor veel hobby sporters goed geschikt.
Forerunner
De Forerunner is ontwikkeld speciaal voor het hardlopen. Het is dus een echt hardloophorloge en heeft daarin dan ook vele profielen. Plus heeft het triathlon en andere multisport profielen. De Forerunner 945 heeft ook de mogelijkheid om kaarten in te lezen, maar de 745 heeft deze optie niet. De 945 lijkt in de basis dan ook veel op de Fenix, al heeft die laatste nog net wat meer functies (vooral voor Golf, skiën e.d).
Als je de kaarten niet nodig hebt, zou ik zeker voor de Forerunner 745 gaan in plaats van de 945. Deze heeft net wat meer keuze in kleuren qua design, is wat goedkoper en heeft eigenlijk alles wat je nodig hebt. Inclusief ‘popularity routing’. Ofwel een advies in route om te lopen / fietsen. Ook betalen en muziek luisteren is mogelijk.
Lees hier meer over mijn review van de Garmin Forerunner 745.
Fenix 6
De Fenix 6 serie is absoluut top of range. Net zoals de prijs ;). Zeker de Solar editie is aan de prijs, maar dan hoef je niet zoveel je batterij op te laden. Ben je dus een hiker en dagen op pad dan is dat een handige functionaliteit. Anders is het vooral een gadget. Los daarvan heeft de Fenix ook andere (iet wat) goedkopere modellen, heel veel functies en (als je het mij vraagt) het mooiste design.
Verder is het een goed triatlon horloge, maar ook vooral voor golfers en skiën (premium features met skikaarten, trendline popularity routing en vooraf muziek laden. Zelf gebruik ik de Fenix 6 al maanden en ben ik er super tevreden over. Net wat meer mogelijkheden dan de Forerunner, maar vooral het design spreekt mij het meeste aan. De Fenix is leverbaar in 3 formaten, dus zowel voor smalle polsen als brede polsen.
Lees hier de Review van de Garmin Fenix
Maar welke keuze je ook maakt, met een Garmin sporthorloge heb je eigenlijk altijd wel een goede keus gemaakt. Slechte modellen zitten er niet tussen.